Por to warzywo z rodzin czosnkowatych, jednak wciąż cieszący się mniejszą popularnością od swoich krewnych. Na co dzień chętnie sięgamy po cebulę czy czosnek, a o porze zapominamy. Okazuje się, że warzywo to ma cenne właściwości zdrowotne, jest równie smaczne, a przy tym niedrogie. Sprawdź, dlaczego warto jeść pory.

Por – przysmak Nerona i nie tylko

Początkowo uznawany za przysmak biedoty, z czasem wkroczył na salony. Walory smakowe i właściwości zdrowotne pora zachwalał sam Neron. Por pochodzi z Azji Mniejszej, w Polsce stał się znanym i cenionym warzywem za sprawą królowej Bony. Biało-zielone warzywo skrywa w sobie wiele składników odżywczych. Por to źródło witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C, E oraz K, a także m.in. wapń, żelazo, potas, cynk czy fosfor. Do tej listy należy dodać oczywiście błonnik, ale i kwas foliowy oraz antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Por nie tylko ma wyrazisty smak, ale i wykazuje właściwości bakteriobójcze. Jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Można go jeść bez obaw, wyjątkiem są jedynie osoby, które skarżą się na problemy z wrzodami, wzdęciami czy wątrobą.

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Odkryj potencjał zdrowej żywności.  Do dyspozycji naszych Klientów oddajemy szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem uzupełniają piramidę dobrego odżywiania.
Zdrowa żywność
Soki
Miody

Na co pomaga por?

Jedząc dania z porami, dbamy o swoje zdrowie. Warzywo to zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Co więcej, zwolennicy medycyny naturalnej wykorzystują zielone liście pora do zrobienia okładów na ciało. Pomagają one m.in. w chorobach stawów, ale też i po ukąszeniu owadów. Por jest polecany także przy zatruciach pokarmowych i w leczeniu kaca (szklanka bulionu z pora działa lepiej niż tabletki). Warzywo to powinno być stałym elementem menu osób mających problemy z układem moczowym, będących na diecie czy też chcących oczyścić swój organizm z toksyn. Por przyda się też w walce z przeziębieniem i w budowaniu odporności. Nie bez powodów warzywa czosnkowate są nazywane naturalnymi antybiotykami. Syrop z pora i miodu pomoże nam w walce z kaszlem, a regularne picie wywaru z warzywa lub napoju z pora wzmocni nasz organizm.

Co przygotować z pora?

Dość duże warzywo z liśćmi to znany składnik potraw szefów kuchni, ale niekoniecznie osób stawiających pierwsze kroki w kuchni. Która część pora jest jadalna? Większość z nas wykorzystuje tylko jego część białą, ale to błąd. Z zielonej części także można przygotować smaczne potrawy lub wywar. Warto tylko pamiętać, aby warzywo dokładnie umyć, odciąć dolną część z korzeniami oraz końcówki liści. Pora kroimy na pół, ponownie myjemy, a następnie kroimy według uznania na słupki, plasterki czy ćwiartki. Por to doskonały składnik zup, jak chociażby tradycyjnego rosołu czy zupy-krem z ziemniaków i pora. Warzywo to można gotować, dusić, dodawać surowe do sałatek, a także mrozić – zamrożone zielone liście wykorzystamy zimą do ugotowania zupy. Jeśli dzieci nie do końca są przekonane do smaku i zapachu pora, warto przygotować zupę-krem lub smaczną sałatkę – połączenie pora, selera konserwowego, kukurydzy, sera żółtego, jajka, ananasa i szynki konserwowej (całość doprawiamy i dodajemy majonez) podbije podniebienie każdego niejadka!

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 07:00-16:00 sklep@cefarm24.pl