Doceniany jest zarówno w kosmetyce, jak i kuchni, ale najważniejsze są jego właściwości zdrowotne. W sklepach znajdziemy różne rodzaje miodów, które różnią się smakiem, działaniem oraz składem. Który z nich jest najzdrowszy i najlepszy?
Produkty wspomagające w stosowaniu diety
Miód zdrowia doda
Miód składa się w 80 proc. z cukrów prostych (fruktozy i glukozy). Stąd może pojawić się pytanie o to, czy miód jest zdrowy? Wystarczy spojrzeć na jego pozostałe składniki, czyli potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, chlor, molibden, mangan i kobalt. Do tego dochodzą witaminy – głównie C, z grupy B, biotyna, kwas foliowy i pantotenowy. To wszystko sprawia, że miód działa m.in. oczyszczająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wzmacnia organizm oraz chroni układ oddechowy przed przeziębieniami, czy schorzeniami gardła i zapaleniem zatok. Wspiera także pracę serca i jest pomocny m.in. w leczeniu choroby wieńcowej oraz miażdżycy. Miód leczy też wrzody żołądka i dwunastnicy. Pomaga przy zapaleniu jelit, chorobach wątroby oraz działa przeciwbiegunkowo. Równocześnie zwalcza zaparcia i usprawnia procesy trawienne. Na tym jednak nie koniec. Miód jest zalecany osobom, które cierpią na choroby układu moczowego, w tym m.in. zapalenie nerek lub pęcherza moczowego. Ponadto warto go jeść w przypadku bezsenności i nerwowości, ponieważ miód działa uspokajająco.
Rodzaje miodów i ich właściwości
Ze względu na pochodzenie możemy wyróżnić miód z nektaru roślin, spadzi oraz nektarowo-spadziowy. Sposób, w jaki powstaje miód, wpływa na jego właściwości zdrowotne. Dlatego to, który rodzaj miodu jest najzdrowszy, zależy od potrzeb naszego organizmu.
Miód manuka
Listę miodów otwiera prawdziwy rarytas – miód manuka, któremu poświęciliśmy cały osobny wpis. Jest on przez wielu uważany za jeden z najzdrowszych miodów na świecie. Jego popularność gwałtownie wzrosła w roku 2019 ze względu na egzotyczne pochodzenie (Nowa Zelandia) oraz wyjątkowe właściwości zdrowotne. Jest także wykorzystywany w leczeniu dermatologicznym jako specyfik pomagający w zwalczaniu trądziku.
Miód akacjowy
Jest płynny i słodki, dlatego często używamy go zamiast cukru. Miód akacjowy zawiera sporo węglowodanów, które są łatwo przyswajane. Dlatego warto go jeść, gdy organizm jest przemęczony, dla wzmocnienia odporności i w trakcie przeziębienia. Działa również łagodząco przy dolegliwościach żołądkowych oraz ze strony układu moczowego.
Miód gryczany
Ma charakterystyczny smak i ciemniejszą barwę. Zawiera sporą dawkę witaminy C, B1, B2 i PP. Do tego miód gryczany jest bogaty w pierwiastki. Działa oczyszczająco, wzmacnia układ krwionośny (w tym pracę serca), przyśpiesza gojenie ran oraz regenerację organizmu. Ponadto pomaga przy niedokrwistości, wynikającej z niedoboru żelaza.
Miód lipowy
Ten rodzaj miodu jest polecany szczególnie w przypadku infekcji dróg oddechowych. Zwalcza przeziębienie, kaszel oraz zalegającą wydzielinę. Dobrze wpływa także na układ nerwowy. Uspokaja, łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Miód lipowy jest bogatym źródłem energii, więc warto go mieć pod ręką, kiedy jesteśmy osłabieni lub przemęczeni.
Miód rzepakowy
Rzepakowy ma z kolei najwyższą zawartość glukozy i aminokwasów. To dlatego posiada on m.in. właściwości regeneracyjne i zalecany jest podczas rekonwalescencji lub po długim wysiłku. Wspiera również oczyszczanie organizmu. Pozwala uniknąć chorób układu krążenia, wzmacnia serce i hamuje rozwój miażdżycy. Miód rzepakowy działa też zewnętrznie. Dzięki niemu można uniknąć pęcherzy, zakażeń i blizn po oparzeniach.
Miód wielokwiatowy
Jest on najbardziej dostępny, a przez to najczęściej wybierany. Miód wielokwiatowy przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy. Leczy przeziębienia oraz hamuje rozwój bakterii. Zaś zawarte w miodzie cukry proste to dobre źródło energii dla pracy serca.
Preparaty z kategorii zdrowa żywność
Miód spadziowy
W zależności od rodzaju drzew różne są właściwości miodu spadziowego. Miód ze spadzi drzew liściastych dobrze wpływa na pracę nerek, wątroby i układu moczowego. Natomiast miód ze spadzi iglastej niezawodny jest m.in. w łagodzeniu dolegliwości dolnych dróg oddechowych i układu pokarmowego oraz w chorobach układu krążenia.
Miód nektarowo-spadziowy
Działa bakteriobójczo, oczyszczająco i przeciwzapalnie. Pomaga w zaburzeniach układu pokarmowego oraz w problemach układu oddechowego. Miód nektarowo-spadziowy wzmacnia zresztą cały organizm, dlatego polecany jest m.in. podczas anemii oraz gdy towarzyszy nam zmęczenie.