Choć coraz więcej Polaków ogranicza lub całkowicie rezygnuje z mięsa, wciąż spora grupa osób nie wyobraża sobie bez niego codziennego menu. Smaczne, sycące, dające duże możliwości w wyborze potraw i przypraw – zazwyczaj stanowi główny element dania. Mimo wszystko lekarze zachęcają do tego, aby zastąpić go warzywami i produktami pełnoziarnistymi. Dlaczego warto ograniczyć mięso?

Wykluczenie mięsa z diety

Dla wielu z nas mięso to jeden z głównych składników diety. Czy to dobrze? Oprócz walorów smakowych mięso dostarcza nam również cennych składników odżywczych. Chodzi oczywiście o białko, ale też witaminy, jak te z grupy B, zwłaszcza B12, a także minerały (np. cynk, potas). Mięso to również źródło żelaza. Warto tutaj dodać, że wyróżniamy żelazo hemowe oraz niehemowe. Pierwszą z form znajdziemy m.in. właśnie w mięsie, rybach czy jajach, drugą z kolei w produktach roślinnych. Co ciekawe, to właśnie żelazo hemowe jest lepiej przyswajalne przez organizm. Mimo iż wszyscy znamy prozdrowotne właściwości żelaza, warto również dodać, że jego zbyt duża dawka w organizmie nie jest już taka zdrowa. Żelazo przyczynia się do tworzenia wolnych rodników, które uszkadzają DNA.

Mięso to także spora dawka nasyconych kwasów tłuszczowych (szkodliwych dla organizmu), soli, cholesterolu (oczywiście jego dawka zależy od rodzaju mięsa i sposobu jego przygotowania), jak i konserwantów. Większość z nas sięga na co dzień po mięso czerwone (m.in. wieprzowinę, wołowinę czy baraninę), jak i mięso przetworzone, czyli szynki, kiełbasy, parówki, konserwy. Można także wybrać mięso białe, jak kurczaka czy indyka. Lekarze alarmują, że to właśnie mięso czerwone i mięso przetworzone są najbardziej szkodliwe dla organizmu człowieka, choć warto dodać, że i w drobiu znajdziemy pewne ilości antybiotyków czy hormonów. Dlatego tak ważne jest, aby kupować mięso z zaufanego źródła, najlepiej z ekologicznych upraw.

Preparaty wspierające odchudzanie

Preparaty wspierające odchudzanie

Odchudzanie to nie tylko dieta. Proces ten można wspierać dodatkową suplementacją błonnika, chromu a nawet stosując spalacze tłuszczu.
Preparaty doustne
Odchudzanie
Odchudzanie i oczyszczanie

Ile jeść mięsa?

Aktualna Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia zarówno dla dzieci, jak i dorosłych czy seniorów umieszcza mięso na jednym z ostatnich miejsc. Wszystkie organizacje prozdrowotne, na czele ze Światową Organizacją Zdrowia alarmują, że czerwone mięso i mięso przetworzone zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe. Zbyt duża dawka mięsa w menu (już od 50 g dziennie!) przyczynia się do wystąpienia m.in. udaru mózgu, zawału serca czy podwyższenia cholesterolu i raka jelita grubego. Niektóre badania wskazują również na zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Za wszystko to odpowiedzialne są m.in. konserwanty i toksyny w mięsie, zwłaszcza tym przetworzonym i pochodzącym z niesprawdzonych źródeł.

Zalecana dawka mięsa to maksymalnie 500 g na tydzień. Najlepiej sięgajmy po mięso 1 lub 2 razy w tygodniu, wybierając mięso chude i/lub białe. Oczywiście liczy się także sposób jego przygotowania. Gotowanie, duszenie i pieczenie powinno zastąpić smażenie i grillowanie – podczas takiej obróbki mięsa powstają rakotwórcze substancje chemiczne. Przyjrzyjmy się również przyprawom – zamiast obfitego solenia, postawmy na zioła, które są nie tylko zdrowsze, ale i pięknie wydobędą smak i zapach dania.

Czym zastąpić mięso?

Jeśli dieta wegetariańska nie jest Twoją ulubioną, pamiętaj o kontrolowaniu dawki mięsa w swoim menu. Choć od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na dania mięsne, większość naszego jadłospisu powinny stanowić warzywa, dobre ryby i produkty pełnoziarniste. Jeśli mięso, to najlepiej drób. Cenne białko dostarczysz organizmowi również z m.in. nabiałem (przy okazji uzupełnisz dawkę wapnia), jak i z roślinami strączkowymi. Z kolei dużą porcję żelaza – tego niehemowego – znajdziesz w warzywach, zwłaszcza tych zielonych i liściastych. Aby zadbać o lepsze jego przyswojenie przez organizm, dodaj do dania surówkę z natką pietruszki. Obecna w niej witamina C jest jedną z propozycji, która poprawia przyswajanie żelaza niehemowego.

Dobrym zamiennikiem mięsa jest również soja i tofu, ale sięgajmy po nie sporadycznie. Tradycyjne kotlety mielone warto przygotować z drobiu i dodatku warzyw lub postawić na kotlety jajeczne ze szczypiorkiem. Pycha! Możliwości jest wiele, a różnorodność przepisów sprawi, że każdy znajdzie coś dla siebie. Wystarczy kilka eksperymentów w kuchni i nieco czasu na przystosowanie się do zmian i porcja maksymalnie 500 g mięsa na tydzień okaże się wystarczająca.

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 07:00-16:00 sklep@cefarm24.pl