Groszek cukrowy to zdrowa i smaczna propozycja dla małych i dużych. Najczęściej sięgamy po niego latem, jednak warzywo to w postaci mrożonek jest dostępne w sklepach przez cały rok. Jakie właściwości ma groszek cukrowy i co odróżnia go od zielonego groszku?

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Groszek cukrowy a zielony groszek

Wiele osób zamiennie używamy nazw „groszek cukrowy” i „groszek zielony”, jednak to błąd. Groszek cukrowy to, jak sama nazwa wskazuje, odmiana cukrowa grochu. Z kolei groszek zielony stanowi jego odmianę łuskową. Co ważne, groszek cukrowy jako jedyny nie ma wyściółki pergaminowej w wewnętrznej części strąka. Oznacza to, że możemy go spożywać w całości, wraz ze strąkiem. W przypadku zielonego groszku spożywamy jedynie jego nasiona.

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Odkryj potencjał zdrowej żywności.  Do dyspozycji naszych Klientów oddajemy szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem uzupełniają piramidę dobrego odżywiania.
Zdrowa żywność
Soki
Miody

Właściwości – groszka cukrowego

Groszek cukrowy to warzywo nie tylko przykuwające uwagę swoim pięknym kolorem, ale przede wszystkim smaczne i zdrowe. Jest niskokaloryczne, a przy tym zawiera dużo błonnika i białka. Syci na długo i może być składnikiem wielu pożywnych dań. W składzie groszku znajdują się witaminy z grupy B, witamina A, C, K oraz E, a także minerały, jak chociażby żelazo, magnez, potas, sód czy jod. Warzywo to jest cennym źródłem luteiny i kwasu foliowego, a także antyoksydantów. Jedzenie groszku cukrowego pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, chroni przed zaparciami i chorobami układu pokarmowego, osteoporozą. Z kolei wspomniana już luteina zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia plamki żółtej.

Jak jeść groszek cukrowy?

Groszek cukrowy najlepiej jeść na surowo, niedługo po jego zerwaniu. W takiej wersji dostarczy naszemu organizmowi najwięcej wartości odżywczych. Chrupiące warzywo stanowi doskonały składnik sałatek. Wiele osób preferuje groszek cukrowy smażony na maśle, podawany z dodatkiem bułki tartej. To zdecydowanie jeden z tych przysmaków, które kojarzą się nam z latem! Można także gotować cukrowy groszek na parze, dodawać go do zup lub stworzyć na jego pazie pyszne zupy krem i purée.
Groszek cukrowy wzbogaci także dania z makaronem, rybami lub mięsem. Wykorzystaj go do risotta, past, pierogów lub podaj w wersji klasycznej, czyli z marchewką. Zielona barwa warzywa i jego słodki smak sprawiają, że cukrowa odmiana groszku przypada do gustu nawet dzieciom. Dobrym pomysłem jest również zamrożenie groszku. Wystarczy go umyć i osuszyć, a następnie przesypać do pojemnika z pokrywką lub torebki na mrożonki.

Jak uprawiać groszek cukrowy?

Groszek cukrowy to warzywo łatwe w uprawie. Lubi nasłonecznione miejsca oraz umiarkowane podlewanie. Wysiewamy go prosto do gruntu wiosną, najlepiej w marcu. W takim przypadku chrupiący groszek pojawi się na naszych stołach już pod koniec maja! Odmiany groszku cukrowego, które są najczęściej polecane, to m.in. Bajka, Hetman oraz Iłówiecki. Czy groszek cukrowy ma wady? Cóż, zjedzenie jego zbyt dużej ilości może powodować wzdęcia. Jednak wielu z nas jest mu to w stanie wybaczyć.