Czarnuszka uważana jest za panaceum – lekarstwo na wszystko. Ile w tym tkwi prawdy? Jakie właściwości ma np. olej z czarnuszki?

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Pochodzenie czarnuszki

Czarnuszka siewna to niewielka roślina z rodziny astrowatych. Pochodzi głównie z południowo-wschodniej Azji oraz Azji Mniejszej, ale obecnie jest hodowano również w Polsce. Jak wygląda? Czarnuszka to niewielkie ziele, której charakterystyczną cechą są białe lub niebieskie kwiaty. Ale nas najbardziej interesują jej nasiona czarnuszki siewnej, które są czarne niczym węgiel. Z łatwością je rozpoznamy na sklepowych półkach. Podobnie jak wspomniany w naszej Czytelni ostropest plamisty, Nigella sativa również jest znana ludzkości od czasów starożytnych. Dziś, dzięki badaniom jej właściwości, lepiej potrafimy określić, na co tak naprawdę te nasiona zwane czasami czarnym kminem mogą pomóc.

Właściwości nasion czarnuszki siewnej

Głównym składnikiem czarnuszki są nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą stanowić do 50% zawartości. Za najważniejszy składnik czarnuszki uważa się tymochinon, mający potencjał antynowotworowy oraz właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ponadto, w nasionach Nigella sativa znajdziemy również sporo witaminy E, garbników, niektóre minerały oraz niezwykle cenne olejki eteryczne. Ich połączenie wpływa korzystnie niemal na każdą sferę naszych organizmów: od układu krwionośnego, przez układ odpornościowy aż po trawienny, ponieważ łagodzi stres oksydacyjny. Nigella sativa obniża także poziom cukru w organizmie i jest pomocna w trakcie cukrzycy.

Żyj i odżywiaj się zdrowo!

Żyj i odżywiaj się zdrowo!

Zdrowa żywność
Zdrowe soki i syropy

Z nasion czarnuszki wyrabia się olej, który następnie stosuje się np. w sałatkach albo przetwarza dalej, np. w produkcji kosmetyków, o czym poniżej. Nasiona czarnuszki natomiast można używać w jogurtach, daniach mięsnych (jako alternatywa dla pieprzu) i innych. Badania przeprowadzone na ludziach chorych na astmę dowiodły, iż czarnuszka zachowuje się lepiej niż niektóre leki. Chorzy odczuwali zdecydowanie mniej skutków ubocznych schorzenia – ustępowały bóle głowy, senność itp. Poza tym, czarnuszka jest stosowana w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, w tym kataru, zapaleniu oskrzeli czy kaszlu.

Czarnuszka przeciw nowotworom

Okrzyknięte naturalnym lekarstwem na raka nasiona czarnuszki póki co nie zostały zbadane bezpośrednio na ludziach. Medycyna dysponuje obiecującymi wynikami stosowania czarnuszki na myszach. Uznaje się jednak, iż wobec niemal braku jakichkolwiek przeciwwskazań, czarnuszkę można stosować w trakcie leczenia nowotworów. Badania, o których mowa, wykazały pozytywną reakcję organizmu w różnych rodzajach raka. Czarnuszka może pomóc w czasie raka trzustki, zmniejszając guz. Podobnie w przypadku białaczki, niektórych rodzajów glejaka, nowotworu płuc, szyjki macicy czy wątroby. Składniki czarnuszki przyczyniały się do skrócenia cyklu życia komórek nowotworowych, co może wesprzeć leczenie.

Działanie zewnętrzne czarnuszki

Wymienione prozdrowotne właściwości czarnuszki to jednak nie wszystko! Olej z nasion jest nierzadko stosowany jako baza kosmetyków. W związku z antybakteryjną i przeciwzapalną charakterystyką składników czarnuszki produkty z nich stworzona pomagają na trądzik. Wykazano również, iż czarnuszka może przynieść ulgę w trakcie atopowego zapalenia skóry i nawracającej grzybicy skóry. W dużej mierze jest więc tak, jak mówi muzułmańskie przysłowie – „czarnuszka leczy wszystko, poza śmiercią”.