Nie tylko złota rybka może czynić cuda. Każda podawana przez Ciebie ryba pomoże spełnić przynajmniej jedno życzenie: zadbać o Twoje dziecko.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Zdrowie i odporność dla Twojej rybki

Ryby są cennym uzupełnieniem diety w wartościowe składniki odżywcze, których często brakuje w naszym codziennym menu. Bogate w witaminy, dobre kwasy i sole minerale pomogą Ci zadbać o prawidłowy rozwój Twojego maleństwa. Mówi się, że nie ma zdrowszego mięsa niż to pochodzące z ryb. Wszystko to dzięki kwasom tłuszczowym omega-3 i omega-6, które odpowiedzialne są za poprawny rozwój i witalność. Ryby morskie dostarczają też jod, który wpływa na rozwój mózgu i poprawia widzenie. Ryby to także bogate złoża witaminy D. Regularne spożywanie ryb sprawi, że odporność Twojego malucha będzie znacznie lepsza, co pozwoli Wam uniknąć wielu chorób i wizyt u lekarza.  

Jakie wybrać?

Zaserwuj dziecku rybęNajlepiej będzie, gdy na Twoim talerzu pojawią się słonowodne, morskie ryby. Jeśli tylko masz taką możliwość, sięgaj po naturalnego łososia, dorsza, makrelę, węgorza. To przyjaciele Twojego dziecka! Unikaj okoni, mieczników i rekinów, które są zbyt ciężkostrawne dla małych brzuszków. Podczas zakupów zwróć uwagę na zapach ryby – intensywny może sugerować, że mięso nie jest świeże.

Ryby dają całe morze możliwości jeśli chodzi o ich przyrządzanie. Najlepszym sposobem na ich serwowanie jest gotowanie na parze lub w wodzie. W ten sposób zachowasz znacznie więcej witamin i dobrych tłuszczów. Nie podawaj dziecku wędzonych oraz zimnych ryb. Wytwarzają się w nich bowiem szkodliwe związki, a duża ilość soli może szkodzić dzieciom. Unikaj także smażenia na głębokim tłuszczu, który zabija wartości odżywcze.

Szczęśliwe dzieciństwo to zdrowe dzieciństwo!

Szczęśliwe dzieciństwo to zdrowe dzieciństwo!

Dla dzieci i niemowląt
Dla dzieci
Marki dla dzieci

Uwaga na ości

Pamiętaj jednak by, zanim dziecko weźmie pierwszy kęs do buzi, sprawdzić uważnie, czy nie ma w nim ości. Filetuj, oczyść z ości, a nawet zmiel gotową rybę, aby wyeliminować ryzyko zakrztuszenia się niebezpiecznymi fragmentami. Podając dania z ryb, zwracaj uwagę na nawet najmniejsze detale każdego przygotowywanego posiłku. Może to być nieco czasochłonne, ale z pewnością w długiej perspektywie ta inwestycja w zdrowie Twojej pociechy zwróci się z nawiązką.

Nie zwlekaj, zaserwuj swojemu dziecku rybę i zapuść wędkę po jego zdrowie i wigor.