Dla każdego rodzica ważne jest, by dziecko prawidłowo się rozwijało, było zdrowe i pełne energii. Pragniemy ochronić je przed niekorzystnymi czynnikami cywilizacyjnymi, takimi jak choroby czy niezdrowe snaki. Chcemy też, by z powodzeniem radziło z codziennymi wyzwaniami w szkole. Jak mu to wszystko ułatwić?

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Ważna zbilansowana dieta dziecka z kwasem omega-3

Często nie zwracamy uwagi na to, co dziecko spożywa w ciągu dnia, a już zupełnie sposób odżywiania nie kojarzy nam się z rozwojem intelektualnym oraz psychicznym dziecka. Ważne jest, aby pamiętać, że prawidłowo skomponowana dieta wzmaga procesy uczenia się oraz poprawia koncentrację dziecka. Ma też duże znaczenie dla wzmocnienia jego odporności na choroby i infekcje, dzięki czemu niestraszny jest nadchodzący sezon jesienno-zimowy. Niewłaściwa dieta może spowodować problemy w szkole, związane z przyswajaniem i przekazywaniem nabywanych informacji, oraz obniżyć kreatywność dziecka. Składnikami odżywczymi, które mają ogromne znaczenie w diecie dziecka są między innymi: białko, jod, cynk, żelazo, witaminy z grupy B, ale także kwasy tłuszczowe Omega – 3: DHA – kwas dokozaheksaenowy, EPA – kwas eikozapentaenowy.

Żyj i odżywiaj się zdrowo!

Żyj i odżywiaj się zdrowo!

Zdrowa żywność
Zdrowe soki i syropy

Omega-3 dla rozwoju mózgu i odporności

Tłuszcze z rodziny Omega-3 zaliczane są do „Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych”, które:

  • stanowią budulec tkanki mózgowej;
  • wpływają na jakość błon komórkowych wszystkich komórek ciała;
  • stanowią ważny czynnik rozwoju mózgu i zachowania sprawności umysłowej aż do późnego wieku;
  • mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Jak wykazują specjaliści ze Światowej Organizacji Zdrowia, rozwój umysłowy człowieka rozpoczyna się już na wczesnym etapie życia płodowego i wiąże się wtedy bezpośrednio z kondycją organizmu matki. Odkrycia naukowe podkreślają ogromny wpływ kwasów Omega-3 EPA i DHA na tworzenie takich elementów układu nerwowego jak oczy i mózg. Mózg, w ponad 50% składa się z tłuszczów w posta­ci fosfolipidów zawierających duże ilości kwasów Omega-3. Mózg dziecka posiada podobną do mózgu dorosłego człowieka ilość neuronów, różni się jednak ilością substancji przekazujących informacje. Mimo tego, że kwasy te są tak ważne, nie są one wytwarzane przez ludzki organizm. Teoretycznie istnieje możliwość wyprodukowania kwasów Omega – 3 w wątrobie, ale w praktyce nasz organizm nie radzi sobie z ich dostateczną produkcją, ze względu na obecność wielu czynników zaburzających ten proces. Dlatego powinny być dostarczane w pokarmie.

Gdzie można znaleźć Omega-3?

Naturalnym źródłem kwasów Omega-3 są ryby morskie: szprotka, tuńczyk, makrela, łosoś, sardynka, dorsz, śledź, a także kawior i owoce morza. Można je znaleźć także w orzechach włoskich, nasionach lnu, soi czy rzepaku.
Dieta dzieci charakteryzuje się za małym udziałem kwasów tłuszczowych Omega-3. Jest to spowodowane nie tylko nieprawidłową strukturą spożycia tłuszczów (za dużo tłuszczów nasyconych), lecz także niewystarczającym spożyciem ryb morskich. Większość dzieci po ryby sięga sporadycznie albo po prostu w ogóle ich nie jada, bo ich nie lubi. Dodatkowo istnieją czynniki zaburzające wytwarzanie Omega-3 przez organizm, dlatego też poziom Omega-3 w organizmie u wielu osób we współczesnym świecie jest niewystarczający. Stąd też, podawanie Omega-3 dziecku jest tak ważne – zwłaszcza w pierwszych latach życia, kiedy organizm tak intensywnie się rozwija.

Dzieci w Polsce nie jedzą ryb

Częstotliwość konsumpcji ryb*
Proszę powiedzieć, jak często Pani dziecko je ryby lub przetwory rybne?
N=1145 Reprezentatywna próba matek dzieci w wieku 3-12 lat

kwasy omega niezbedne

18,5% dzieci w ogóle nie jada ryb.
Ponad 50% dzieci je ryby rzadziej niż raz na dwa tygodnie.

*Raport z sondażu CAPIBUS MATKI, Badanie konsumpcji ryb wśród dzieci w wieku 3-12 lat, Millward Brown SMG/KRC, czerwiec 2009

Kidabion z Omega-3 i witaminami alternatywą dla ryb

Jednym ze sposobów na wzbogacenie codziennej diety dziecka w odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych Omega-3 jest przyjmowanie ich w postaci suplementu diety. Kidabion to suplement specjalnie dedykowany dzieciom powyżej 3 roku życia, który oprócz kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3 zawiera także witaminy A, C, D i E. Dzięki temu bogactwu składników Kidabion podwójnie wzmacnia organizm. Dodatkowo witamina D jest potrzebna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci.
Kidabion jest dostępny w formie syropu i kapsułek do żucia w dwóch smakach uwielbianych przez dzieci – pomarańczowym i czarnej porzeczki.
Olej pochodzący z ryb, użyty do produkcji kapsułek i syropu Kidabion, jest uzyskiwany z ryb łowionych na otwartych wodach Północnego i Południowego Pacyfiku, a więc dalekich od potencjalnych źródeł zanieczyszczeń. Dodatkowo, proces produkcji jest stale kontrolowany poprzez rutynowe testy na obecność zanieczyszczeń, co gwarantuje najwyższą jakość produktów Kidabion dla konsumentów.

Czy wiesz, że:

Ponad 50% naszego mózgu składa się z tłuszczów, głównie w postaci fosfolipidów, które zawierają duże ilości kwasów Omega-3. Substancja ta występuje także w innych komórkach nerwowych, między innymi w receptorach wzrokowych (czyli na siatkówce), dlatego podawanie Omega-3 dziecku jest tak ważne – zwłaszcza w pierwszych latach życia, kiedy organizm tak intensywnie się rozwija.