Na dolegliwości brzuszne skarży się aż 60% społeczeństwa. Jedną z głównych przyczyn zgagi, bólu i pieczenia żołądka są drażniące substancje zawarte w kawie. Aż co piąty Polak rezygnuje z tego powodu z codziennego picia ulubionego napoju. Jakie są sposoby na radzenie sobie z tym problemem? Czy można pozbyć się go na stałe?

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Czy istnieje kawa przyjazna żołądkowi?

Istnieje wiele przyczyn powstawania dolegliwości brzusznych – najważniejsze z nich to: stres, szybkie tempo życia, nieprawidłowa dieta, choroby układu pokarmowego, nieregularne jedzenie posiłków oraz spożywanie produktów podrażniających delikatną ścianę żołądka i jelit (więcej na temat ogólnych powodów bólu żołądka przeczytasz w tym miejscu). Wiele osób skarży się na niestrawność, ból, pieczenie i dyskomfort w układzie pokarmowym po wypiciu kawy. Spożywanie jej w dużej ilości – przynajmniej po kilka filiżanek dziennie – oraz picie na „pusty żołądek” tylko zaostrza nieprzyjemne objawy.

Najskuteczniejszym sposobem na poradzenie sobie z tym problemem jest wyeliminowanie czynników je wywołujących, w tym przede wszystkim – wykluczenie z diety produktów o właściwościach podrażniających. Wiedzą o tym szczególnie osoby zmagające się z dolegliwościami układu pokarmowego (choroba wrzodowa, schorzenia jelit, trudności z trawieniem) i – nie tylko one – rezygnują z codziennej filiżanki kawy.

Picie kawy – więcej za czy przeciw?

Kawa – ulubiony napój milionów ludzi na całym świecie, którzy sięgają po nią nie tylko ze względu na smak i aromat, ale także na jej właściwości pobudzające. Kofeina zawarta w kawie dodaje energii, poprawia koncentrację, zwiększa wydajność, stymuluje metabolizm, eliminuje zmęczenie i mobilizuje do działania. Najnowsze badania pokazują, że picie kawy w umiarkowanej ilości (ok. 2-3 filiżanek dziennie) ma dobroczynny wpływ na organizm – obniża ryzyko zachorowania na choroby Alzheimera i Parkinsona, chroni przed marskością wątroby, zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju schorzeń serca i cukrzycy. Przeciwutleniacze wchodzące w jej skład mają silne działanie przeciwnowotworowe – chronią organizm przed rozwojem wielu groźnych rodzajów raka, w tym: skóry i jelita grubego. Co więcej – kofeina zawarta w kawie stymuluje przemiany metaboliczne w organizmie, co warto wykorzystać do przyspieszenia odchudzania. Ale kawa to coś więcej – to także element stylu życia i niezbędny składnik udanych spotkań towarzyskich. Wiele osób nie wyobraża sobie codziennego śniadania bez gorącej, mocnej i aromatycznej kawy.

Kawa ma też swoje wady

Wypicie zbyt dużej ilości kawy w krótkim czasie skutkuje nadmiernym pobudzeniem układu nerwowego, wysokim ciśnieniem tętniczym, problemami ze snem i drażliwością, a w skrajnych przypadkach – nawet pojawieniem się drgawek i zaburzeń pracy serca. Drugą ważną kwestią są jej właściwości drażniące, które powodują przykre objawy brzuszne. Na szczęście istnieją sposoby, aby poradzić sobie z tymi problemami.

Dlaczego kawa podrażnia?

Warto wiedzieć, skąd biorą się drażniące właściwości kawy. Dotychczas uważano, że to kofeina zawarta w czarnym naparze w połączeniu z jego niskim (kwaśnym) pH są odpowiedzialne na szkodliwe działanie na błonę śluzową żołądka i jelit. Rozwiązaniem tego problemu miała być kawa bezkofeinowa, jednak nie wyeliminowała ona całkowicie problemu przykrych dolegliwości brzusznych. Zdaniem wielu kawoszy bezkofeinowa odmiana kawy ma nienaturalny smak, ponadto pozbawiona jest swoich właściwości pobudzających. Alternatywą miały być inne napoje zawierające kofeinę, jak: herbata, yerba mate czy preparaty z guaraną. Jednak takie rozwiązanie wielu osobom nie jest w stanie zrekompensować przyjemności z picia kawy. Najnowsze badania pokazują, że to nie kofeina, a woski na powierzchni zielonych ziaren kawowych są odpowiedzialne za dokuczliwe objawy po spożyciu kawy. Woski to grupa związków tłuszczowych, które są trudne do strawienia w przewodzie pokarmowym.

Czy kawa może być przyjazna dla żołądka?

Czy da się zmniejszyć przykre dolegliwości po wypiciu kawy? Niskie pH czarnego naparu kawowego można zneutralizować poprzez dodanie do niego mleka lub śmietanki. Innym sposobem jest trzymanie się zasady, że kawę należy pić wyłącznie po posiłku – nigdy na czczo. Dzięki temu substancje drażniące z kawy nie będą miały bezpośredniego dostępu do błony śluzowej żołądka. Warto także wybierać łagodne rodzaje kawy o niskiej kwasowości (np. 100% Arabikę), które zawierają woski, jednak w mniejszym stopniu działają drażniąco. Opisane sposoby łagodzą szkodliwy wpływ kawy na żołądek, jednak nie są w stanie ich całkowicie wyeliminować.

Z tym problemem postanowili zmierzyć się specjaliści z firmy Bristot – znanego na całym świecie, renomowanego producenta kawy. Opracowali i opatentowali metodę usunięcia wosków z powierzchni ziaren kawowych, która jednocześnie nie zmienia innych właściwości kawy. W ten sposób powstała Gentile Stomach Friendly – naturalna kawa przyjazna żołądkowi. Dzięki usunięciu wosków Gentile nie podrażnia przewodu pokarmowego – teraz każdy może ją pić bez obaw o ból i pieczenie żołądka. To dobra informacja szczególnie dla osób, które do tej pory musiały zrezygnować ze swojego ulubionego napoju, cierpią na dolegliwości pokarmowe lub piją na co dzień dużo kawy. Co ważne – kawa Gentile zawiera naturalną kofeinę, dlatego zachowała swoje właściwości pobudzające. Gentile jest łagodna i delikatna w smaku – zawdzięcza to specjalnie dobranej mieszance ziaren dwóch najwyższej jakości odmian – to w 70% Arabika i w 30% Robusta. Kawa przyjazna żołądkowi zyskała już dużą popularność na całym świecie, szczególnym uznaniem cieszy się na włoskim i niemieckim rynku. Teraz dostępna jest także w Polsce – można ją kupić w dobrych aptekach, także w Internecie.