Kwas DHA należy do grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Jest niezbędny w okresie ciąży ponieważ gwarantuje prawidłowy rozwój mózgu nienarodzonego dziecka. Korzystny wpływ kwasów omega-3 został potwierdzony przez Komisję Europejską (Rozporządzenie Komisji (EU) nr 440/2011 z dnia 6 maja 201, zał. 1 „Dopuszczone Oświadczenia Zdrowotne”, 119/8). DHA jest głównym materiałem budulcowym komórek mózgu dziecka, który odpowiada za prawidłowy jego rozwój. To właśnie przed narodzeniem powstaje aż 75% komórek mózgowych, a pozostałe 25% w trakcie pierwszego roku życia.
Produkty wspomagające w stosowaniu diety
Na każdym etapie ciąży możesz aktywnie wspierać rozwój oraz stymulować inteligencję swojego dziecka. Już w drugim trymestrze ciąży następuje bardzo intensywny rozwój jego mózgu. Między komórkami nerwowymi w mózgu powstają połączenia, potrzebne do zapamiętywania i myślenia, rozwijają się też komórki odpowiedzialne za pracę zmysłów. Budowa neuronów opiera się w 50% na DHA z kwasów omega – 3. Proces mielinizacji, czyli wytworzenia otoczki z tłuszczu wzdłuż włókien nerwowych w rdzeniu kręgowym, warunkuje właściwy przebieg połączeń nerwowych. W trzecim trymestrze ciąży wykształcone są już wszystkie zmysły maleństwa, dojrzewa układ nerwowy i jest gotowy na wielkie testowanie swoich możliwości.
Produkty dla kobiet w ciąży
NAJPIERW PRZEZ ŁOŻYSKO, POTEM Z MLEKIEM
Jesteś jedynym źródłem DHA dla swojego maluszka. Podczas ciąży przekazujesz mu je przez łożysko, a w okresie karmienia piersią z mlekiem. Naukowo udowodniono, że kwasy DHA spożywane przez mamę przenikają do pokarmu. Stąd większe zapotrzebowanie na ten składnik wśród kobiet w ciąży i mam karmiących piersią.
Najwięcej DHA zawierają ryby morskie i słodkowodne. Jednak uwaga: ryba, rybie nierówna, a w ciąży należy szczególnie starannie dobierać spożywane produkty. Niektóre ryby mogą wręcz zaszkodzić przyszłej mamie i jej dziecku. Ze względu na zanieczyszczenie środowiska wiele ryb ulega skażeniu metylortęcią oraz dioksynami. Należy unikać spożywania ryb, które są drapieżnikami – ponieważ kumulują w sobie zanieczyszczenia.
Specjaliści zalecają, aby wyeliminować z diety następujące gatunki:
- rekin
- tuńczyk
- marlin
- miecznik
- makrela królewska
- ryba maślana
- halibut
- dorsz
Wybierając rybę warto zdecydować się na gatunki żyjące i poławiane w swoim naturalnym i nieskażonym środowisku oraz te o krótszym okresie życia (są mniej narażone na szkodliwe substancje):
- łosoś (szczególnie norweski)
- śledź
- mintaj
- sardele
- sardynki
- karp
- pstrąg
W okresie ciąży zaleca się spożywanie ryb 1-2 razy w tygodniu w ilości 100 gram. To porcja, której nie powinno się przekraczać ze względu na ryzyko zanieczyszczeń środowiskowych. W przypadku diety ubogiej w ryby, ale tez ze względu na konieczność minimalizowania ryzyka związanego z ich zanieczyszczeniem ryb, szczególnie istotna jest odpowiednia suplementacja DHA (Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji DHA i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3. Standardy Medyczne/Pediatria 2010, str. 729-736).
Pregna 250 DHA to nowoczesny suplement diety dla kobiet w ciąży i mam karmiących piersią będący źródłem cennego kwasu DHA. To czyste DHA, które wspiera rozwój mózgu Twojego dziecka. Suplementacja jest często dobrym rozwiązaniem, ponieważ nie każda kobieta w ciąży czy karmiąca piersią ma ochotę na ryby i to w pożądanej ilości 2 razy w tygodniu. Dodatkowo samo spożywanie ryb zazwyczaj nie pokrywa całego dziennego zapotrzebowania na DHA. Suplementacja w okresie ciąży i karmienia piersią jest rozwiązaniem bezpiecznym i równie oczywistym dla specjalistów, jak suplementacja kwasem foliowym. Zapewnienie dziecku odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych typu omega-3 DHA, jest bowiem niezbędne dla jego prawidłowego rozwoju.