Zbyt późno wykryty rak jelita grubego może mieć tragiczne skutki. Przeczytaj tekst i dowiedz się, co powoduje nowotwór, jakie mogą być jego symptomy i jak uchronić się przed chorobą.
Produkty wspomagające w stosowaniu diety
Rak jelita grubego – seryjny zabójca
W krajach Unii Europejskiej rak jelita grubego jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym. Dzieje się tak głównie z racji na przyzwyczajenia żywieniowe mieszkańców Starego Kontynentu. Z jego powodu co roku umiera ok. 138 tys. Europejczyków. Również w Polsce choroba zbiera tragiczne żniwa. W 2013 r. rak jelita grubego był trzecim najbardziej rozpowszechnionym nowotworem wśród mężczyzn (12% wszystkich zachorowań) i drugim najczęściej spotykanym wśród kobiet (10%). Nowotwór odpowiada za śmierć 12% Polaków, u których zdiagnozowano zmiany rakowe.
Preparaty z kategorii zdrowa żywność
Przyczyny powstawania nowotworu
Jest ich kilka. Zanim podamy listę konkretnych czynników, na które należy zwrócić uwagę, warto wiedzieć, że 90 – 95% przypadków wystąpienia raka jelita grubego jest sporadycznych, a 5 – 10% ma podłoże genetyczne. Na zachorowanie najbardziej są narażone osoby po 50. roku życia. Aż 90% pacjentów borykających się z tym nowotworem złośliwym liczy sobie więcej niż 50 lat. Jakie, oprócz wieku, są przyczyny powstawania raka jelita grubego? Oto najważniejsze z nich:
– polipy pojawiające się miejscowo, szczególnie w okrężnicy i odbytnicy;
– palenie papierosów i nadużywanie alkoholu;
– przebyte choroby zapalne jelit – wrzodziejące zapalenie jelita grubego i Choroba Leśniowskiego-Crohna;
– zespół metaboliczny (nadciśnienie, cukrzyca, niski HDL, otyłość);
– niski poziom aktywności fizycznej i siedzący tryb życia;
– wysokokaloryczna i wysokotłuszczowa dieta skąpa w błonnik i witaminy;
– dolegliwości jelitowe: występowanie polipów gruczołowych;
– uwarunkowania genetyczne;
– infekcje HPV i HIV;
– przebyte nowotwory pochwy, sromu, szyjki macicy oraz odbyte terapie nowotworowe.
Objawy
Jak rozpoznać zagrożenie? Rak jelita grubego zdradza się kilkoma symptomami, których odpowiednio wczesne wykrycie potęguje szanse na wyzdrowienie. W poczet jego objawów mogą wchodzić: krwawienie z odbytnicy, obecność krwi w stolcu, szybkie męczenie się i niska wydolność podczas wysiłku fizycznego, utrata masy ciała i spadek apetytu oraz problemy z wypróżnianiem (naprzemienne biegunki i wzdęcia). Do tego dochodzą jeszcze odmienne kolory i struktury stolca oraz bóle w różnych miejscach podbrzusza zależnie od tego, która część jelita została zainfekowana (prawa połowa okrężnicy, lewa połowa okrężnicy lub odbytnica).
Profilaktyka
Wielu problemów z tym nowotworem złośliwym można by uniknąć przy zachowaniu kilku zasad. Pierwszoplanową rolę w profilaktyce raka jelita grubego gra odpowiednia dieta. Zadbaj o to, by w Twoim menu znalazło się dużo błonnika i wapnia, a jak najmniej tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i produktów przetworzonych. Niemniej ważne są także regularność w przyjmowaniu posiłków i spożywanie kilku małych porcji zamiast jednej dużej. Z diety warto wykluczyć używki – alkohol i wyroby tytoniowe, a przynajmniej zredukować ich dawki. Drugim krokiem jest dobra znajoma zdrowej diety – aktywność fizyczna. Ruch to nie tylko zwiększa odporność organizmu na patogeny, ale także pobudza metabolizm i usprawnia procesy trawienia. Kluczową partię we wczesnym wykrywaniu nowotworu odgrywa profilaktyczne diagnozowanie. Kolonoskopia, badanie kontrastowe jelita grubego i badanie kału pod kątem wykrycia krwi utajonej powinny wejść w stały harmonogram badań profilaktycznych, szczególnie wśród osób po 50. r.ż.
Jak istotne są badania prewencyjne niech świadczą liczby: wśród osób, u których wykryto raka jelita grubego w pierwszym stadium, współczynnik wyzdrowienia wynosi 70 – 90%, natomiast w grupie chorych, u których nowotwór zdiagnozowano w ostatnim, czwartym stopniu rozwoju, przeżyje jedynie 12 – 17% chorych.