Zbyt późno wykryty rak jelita grubego może mieć tragiczne skutki. Przeczytaj tekst i dowiedz się, co powoduje nowotwór, jakie mogą być jego symptomy i jak uchronić się przed chorobą.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Rak jelita grubego – seryjny zabójca

W krajach Unii Europejskiej rak jelita grubego jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym. Dzieje się tak głównie z racji na przyzwyczajenia żywieniowe mieszkańców Starego Kontynentu. Z jego powodu co roku umiera ok. 138 tys. Europejczyków. Również w Polsce choroba zbiera tragiczne żniwa. W 2013 r. rak jelita grubego był trzecim najbardziej rozpowszechnionym nowotworem wśród mężczyzn (12% wszystkich zachorowań) i drugim najczęściej spotykanym wśród kobiet (10%). Nowotwór odpowiada za śmierć 12% Polaków, u których zdiagnozowano zmiany rakowe.

Preparaty z kategorii zdrowa żywność

Preparaty z kategorii zdrowa żywność

Odkryj potencjał zdrowej żywności. Do dyspozycji naszych Klientów oddajemy szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem uzupełniają piramidę dobrego odżywiania.
Soki
Zdrowa żywność
Miody

Przyczyny powstawania nowotworu

Jest ich kilka. Zanim podamy listę konkretnych czynników, na które należy zwrócić uwagę, warto wiedzieć, że 90 – 95% przypadków wystąpienia raka jelita grubego jest sporadycznych, a 5 – 10% ma podłoże genetyczne. Na zachorowanie najbardziej są narażone osoby po 50. roku życia. Aż 90% pacjentów borykających się z tym nowotworem złośliwym liczy sobie więcej niż 50 lat. Jakie, oprócz wieku, są przyczyny powstawania raka jelita grubego? Oto najważniejsze z nich:

– polipy pojawiające się miejscowo, szczególnie w okrężnicy i odbytnicy;

– palenie papierosów i nadużywanie alkoholu;

– przebyte choroby zapalne jelit – wrzodziejące zapalenie jelita grubego i Choroba Leśniowskiego-Crohna;

– zespół metaboliczny (nadciśnienie, cukrzyca, niski HDL, otyłość);

– niski poziom aktywności fizycznej i siedzący tryb życia;

– wysokokaloryczna i wysokotłuszczowa dieta skąpa w błonnik i witaminy;

– dolegliwości jelitowe: występowanie polipów gruczołowych;

– uwarunkowania genetyczne;

– infekcje HPV i HIV;

– przebyte nowotwory pochwy, sromu, szyjki macicy oraz odbyte terapie nowotworowe.

rak jelita grubego

Objawy

Jak rozpoznać zagrożenie? Rak jelita grubego zdradza się kilkoma symptomami, których odpowiednio wczesne wykrycie potęguje szanse na wyzdrowienie. W poczet jego objawów mogą wchodzić: krwawienie z odbytnicy, obecność krwi w stolcu, szybkie męczenie się i niska wydolność podczas wysiłku fizycznego, utrata masy ciała i spadek apetytu oraz problemy z wypróżnianiem (naprzemienne biegunki i wzdęcia). Do tego dochodzą jeszcze odmienne kolory i struktury stolca oraz bóle w różnych miejscach podbrzusza zależnie od tego, która część jelita została zainfekowana (prawa połowa okrężnicy, lewa połowa okrężnicy lub odbytnica).

Profilaktyka

Wielu problemów z tym nowotworem złośliwym można by uniknąć przy zachowaniu kilku zasad. Pierwszoplanową rolę w profilaktyce raka jelita grubego gra odpowiednia dieta. Zadbaj o to, by w Twoim menu znalazło się dużo błonnika i wapnia, a jak najmniej tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i produktów przetworzonych. Niemniej ważne są także regularność w przyjmowaniu posiłków i spożywanie kilku małych porcji zamiast jednej dużej. Z diety warto wykluczyć używki – alkohol i wyroby tytoniowe, a przynajmniej zredukować ich dawki. Drugim krokiem jest dobra znajoma zdrowej diety – aktywność fizyczna. Ruch to nie tylko zwiększa odporność organizmu na patogeny, ale także pobudza metabolizm i usprawnia procesy trawienia. Kluczową partię we wczesnym wykrywaniu nowotworu odgrywa profilaktyczne diagnozowanie. Kolonoskopia, badanie kontrastowe jelita grubego i badanie kału pod kątem wykrycia krwi utajonej powinny wejść w stały harmonogram badań profilaktycznych, szczególnie wśród osób po 50. r.ż.

Jak istotne są badania prewencyjne niech świadczą liczby: wśród osób, u których wykryto raka jelita grubego w pierwszym stadium, współczynnik wyzdrowienia wynosi 70 – 90%, natomiast w grupie chorych, u których nowotwór zdiagnozowano w ostatnim, czwartym stopniu rozwoju, przeżyje jedynie 12 – 17% chorych.

body-1621161_640