Spirulina przebojem wdarła się na salony dyskusji dotyczących zdrowej żywności i odżywiania. Czemu zawdzięcza swoją popularność i na co może mieć wpływ regularne przyjmowanie Spiruliny? Dowiecie się o tym z lektury tego artykułu.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Co to jest spirulina?

Główna postać dzisiejszego wpisu jest algą z grupy sinic o niebieskozielonej barwie i kształcie spirali. Spirulina należy do grupy mikroalg i cyjanobakterii, które z uwagi na swoje właściwości prozdrowotne są sprzedawane jako suplementy diety. Organizm rośnie na powierzchni jezior lub jest hodowany w morzach. Podobno jej właściwości były znane już w XVI wieku ludom zamieszkującym Amerykę Południową.

Żyj i odżywiaj się zdrowo!

Żyj i odżywiaj się zdrowo!

Zdrowa żywność
Zdrowe soki i syropy

Właściwości odżywcze spiruliny

Przyznasz, że pierwsze wrażanie po przedstawieniu spiruliny nie jest zbyt zachęcające. Jednak po bliższym przyjrzeniu się walorom, które ma do zaoferowania naszemu organizmowi spirulina, wiele osób decyduje sięgnąć po suplementy diety zawierające ją w swoim składzie.

Zacznijmy od tego, że spirulina jest doskonałym źródłem świetnie przyswajalnego białka. Proteiny zawarte w spirulinie są nie tylko świetnym budulcem mięśni, ale także wyrównują poziom cukru we krwi i przyspieszają regenerację organizmu. Suplementy diety zawierające algę są również dobrym źródłem pierwiastków: wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Dostarczają również pakietu witamin: C, B1 (więcej o tiaminie w tym miejscu), B2, B3, B6, E, A oraz K, czyli witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Mleko Matki Ziemi

Oprócz wspomnianych składników, spirulina charakteryzuje się dużym stężeniem kwasu gamma-linolenowego (GLA). To rzadki związek, który znajduje zastosowanie w biosyntezie substancji obniżających ciśnienie krwi. GLA działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy napięcia miesiączkowego i podnosi aktywność układu odpornościowego. Co więcej, opisywana alga zawiera zielony pigment chlorofil, który posiada właściwości antyoksydacyjne, przez co chroni przed rozwojem komórek nowotworowych. Spirulinie przypisuje się również leczenie alergicznego nieżytu nosa, niwelowanie poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu LDL. Barwniki zawarte w roślinie (wspomniany chlorofil, fikoerytryn i fikocyjanin) chronią skórę przez szkodliwym promieniowaniem UV, przez co spowalniają procesy jej starzenia. Ten szeroki zakres właściwości sprawiły, że spirulina doczekała się kilku barwnych nazw, np. Mleko Matki Ziemi.

Gdzie znaleźć spirulinę?

Najlepszym źródłem spiruliny są suplementy diety zarówno w proszku, jak i w formie pastylek. Można kupić je bez recepty, ale ich dawkowanie warto skonsultować z lekarzem. Algi można także kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Spirulina – skutki uboczne

Powiedzieliśmy sobie o bohaterce dzisiejszego wpisu wiele dobrego. Faktem jest, że spirulina może mieć pożądany wpływ na działanie wielu aspektów naszego organizmu. Do pełni obrazu brakuje jednak potencjalnych zagrożeń, które mogą wynikać z jej przyjmowania. Spirulina zawiera hepatotoksyny mające niekorzystny wpływ na wątrobę. Jest też źródłem neurotoksyn, które mogą być współodpowiedzialne za wywołanie choroby Alzheimera. Ważna informacja także dla osób nie jedzących mięsa i innych osób narażonych na deficyt witaminy B12. Spirulina zawiera nieaktywne analogi tej witaminy i nie powinna być traktowana jako źródło kobalaminy (wit. B12).