Rozwiązaniem wielu problemów i dolegliwości towarzyszących osobom cierpiącym na choroby przewlekłe może być właściwe komponowanie posiłków. Odpowiednio stworzona dieta istotnie poprawia stan pacjenta i jego komfort życia. Jest równie ważna jak sama terapia, ponieważ dobrze odżywionemu organizmowi znacznie łatwiej jest zmagać się z chorobą.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Komponowanie posiłków w chorobach przewlekłych – o czym pamiętać?

Dzienna racja pokarmowa dla pacjenta zawierała odpowiednią ilość kalorii. Nie zawsze jest to łatwe do zrealizowania ze względu na brak apetytu u chorego czy jego ogólne złe samopoczucie. W trakcie poważnych chorób występują także problemy z żuciem, połykaniem, ból towarzyszący jedzeniu. Można jednak o to zadbać, korzystając z poniższych wskazówek. Przede wszystkim, podawaj 4-5, a w razie potrzeby nawet 7 mniejszych objętościowo posiłków. Podaż składników odżywczych będzie dzięki temu stała, a proces przyjmowania, trawienia i wchłaniania nie będzie dla pacjenta zbyt obciążający. Stosuj produkty lubiane i tolerowane przez pacjenta, dozwolone w danej jednostce chorobowej. Ważne, by były kolorowe, estetycznie podane, smaczne, z dodatkiem delikatnych ziół i przypraw. Te dodatkowo pomogą choremu nabrać apetytu w trakcie leczenia, a komponowanie posiłków stanie się prostsze.

Czego unikać podczas tworzenia diety dla chorego?

Dieta podczas choroby przewlekłej powinna być możliwe jak najlżejsza. Nie podawaj potraw ciężkostrawnych, wzdymających ani smażonych w głębokim tłuszczu. Wbrew pozorom nie pomogą one odzyskać choremu sił. Mogą natomiast wywołać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Unikaj słodyczy. To źródło pustych kalorii, które nie dostarczają ważnych składników odżywczych, a hamują przy okazji apetyt, przez co pacjent nie zjada pełnowartościowego posiłku. Jeśli chory ma problemy z połykaniem, zadbaj o gładką konsystencję posiłków. Desery mleczne i przeciery owocowo-warzywne nie zaspokoją wymagań odżywczych organizmu. Dlatego komponując posiłki miksuj również mięso, ziemniaki, kasze. Możesz również stosować produkty pełnowartościowe, które zawierają cały zestaw niezbędnych składników pokarmowych.

Jak gotować dla osoby chorej przewlekle?

Najlepiej gotować potrawy w wodzie, na parze, duś, piecz w piekarniku. Dozwolone tłuszcze (oleje roślinne, oliwa z oliwek, masło, śmietana) dodawaj do gotowych potraw. Ich obecność w diecie chorego jest istotna z powodu przyswajalności witaminy D, K czy E.  Ale jak wspomniano wcześniej, komponowanie posiłków dla chorego to odpowiedzialne zadanie, dlatego unikaj smażenia i tłuszczów wysoko przetworzonych. Dużej ilości energii w małej objętości dostarczą pełne witamin produkty odżywcze, które możesz dodawać do potraw lub stosować jako samodzielne dania bądź przekąski. Źródłem białka w diecie powinno być chude mięso drobiowe lub cielęce. Można też podawać wysokobiałkowe produkty płynne, zwłaszcza osobom z problemami z połykaniem.

Węglowodany natomiast podawaj w postaci ziemniaków, ryżu, makaronu, pieczywa, kasz (np. kaszy jaglanej). Produkty te są również źródłem błonnika, podobnie jak owoce i warzywa, które zalecane są w postaci surowej. Jeśli jednak taka forma nie jest tolerowana przez pacjenta, możesz je gotować i przecierać. W uzupełnianiu błonnika przeciwdziałającego zaparciom wsparciem mogą okazać się specjalistyczne produkty. By zwiększyć kaloryczność posiłków, dodawaj stopione masło, oleje, śmietanę, sery, orzechy, dżemy, konfitury. Są one doskonałym wyborem, ponieważ prócz energii zawierają wszystkie dodatkowe składniki pokarmowe.

Komponowanie posiłków to jednak nie wysztko

Dbałość o zbilansowaną i kompletną dietę osoby chorej z całą pewnością bardzo szybko przełoży się na wymierne korzyści w postaci poprawy stanu i samopoczucia pacjenta, a rodzinie znacznie ułatwi sprawowanie opieki. Komponowanie posiłków to nie tylko wyraz naszej troski, ale i bardzo istotny element na drodze ku zdrowiu. Pamiętaj, by chory miał okazję jeść w towarzystwie rodziny. W gronie kochających osób wszystko smakuje lepiej, a wychodzenie z ciężkich chorób jest łatwiejsze.