kasza jaglana

Kasza jaglana – zdrowa alternatywa

Do zdominowanej przez ziemniaki polskiej tradycji kulinarnej coraz odważniej wchodzą dodatki, które mogą urozmaicić naszą dietę. Jednym z nich jest kasza jaglana. Przeczytaj tekst i przekonaj się o jej potencjale, tak zdrowotnym, jak i smakowym.

Kasza jaglana dla zdrowia

Ten rodzaj kaszy jest otrzymywany z ziarna prosa i jest najstarszym z kasz. Co ważne, jej spożywanie jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia, albowiem kasza jaglana jest obfitym źródłem wielu składników potrzebnych naszemu organizmowi. Przede wszystkim ma dużo łatwo przyswajalnego białka. W jej składzie znajduje się także dużo wit. E oraz tych z grupy B (wit. B1, B2, B6). Porcja kaszy jaglanej dostarcza również: żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, miedzi i potasu. Ale to nie jedyne jej cechy pożyteczne dla naszego zdrowia. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, działa odkwaszająco neutralizując toksyny zawarte w niektórych produktach (nabiał, mięso, kawa, słodycze, alkohol). Miłośnicy kaszy dobrze wiedzą, że dostarcza ona również lecytyny, która ma pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację, a także reguluje poziom cholesterolu. Kaszę warto spożywać przede wszystkim w czasie przeziębienia, zmniejsza ona bowiem stan zapalny błon śluzowych. Ma także właściwości antywirusowe i rozgrzewające. W tym wpisie dowiesz się więcej na temat innych kasz i ich właściwości.

Kasza jaglana dla urody

Oprócz wspomnianych witamin i pierwiastków, kasza jaglana jest też ważnym dostarczycielem krzemu. Ten ma istotny wpływ na kondycję cery, włosów i budowy paznokci. Każdej z nas zależy na tym, by te atrybuty kobiecości prezentowały się okazale. Aby tak się działo, musimy pamiętać o dostarczaniu właściwej dawki krzemionki, która wpływa także na mineralizację kości i poprawia przemianę materii.

Kasza jaglana dla energii

Jak inne produkty tego typu, kasza jaglana jest dość kaloryczna (w 100 g kaszy zapewnia ok. 350 kcal) i szybko podnosi poziom cukru we krwi, czyli ma wysoki indeks glikemiczny. Jej spożywanie nie jest więc rekomendowane diabetykom. Osobom, którym poleca się częste sięganie po potrawy z kaszy jaglanej są natomiast sportowcy i młodzież w okresie dorastania. Obu grupom przydadzą się jaglane zastrzyki energii. Kasza jest lekkostrawna więc w może być jedzona jako ostatni posiłek przed planowanym treningiem.

Kasza jaglana dla smaku

Bohaterka dzisiejszego tekstu jest bezglutenowym dodatkiem o uniwersalnym przeznaczeniu. Można ją używać zarówno do sałatek, dań mięsnych, jak i słodkich (z dodatkiem owoców, bakalii czy masła orzechowego). Popularną potrawą są kotlety z kaszy jaglanej. By wydobyć z niej pełnię smaku, należy wiedzieć, jak odpowiednio ją przygotować. Przed ugotowaniem jej w wodzie lub mleku warto dokładnie przepłukać kaszę pod bieżącą wodą. Osoby, które chcą mieć pewność, że pozbędą się posmaku goryczki, mogą zrobić to dwukrotnie, w tym także płucząc wrzątkiem. Kaszę należy gotować na małym ogniu zalewając ją dwa (jeśli celujmy w bardziej sypką wersję) lub trzy (jeśli chcemy uzyskać bardziej lepką konsystencję) razy większą ilością wody lub mleka.

Warto przeczytać

Czym są produkty określane mianem superfood?

Słyszałaś o produktach superfood? Nazwa ta od pewnego czasu jest na ustach wszystkich osób, które dbają o to, co pojawia się na ich talerzach. Słowo…

Zioła peruwiańskie – czy faktycznie pomagają?

Ziołolecznictwo ma coraz większe grono zwolenników. Medycyna naturalna jest stosowana nie tylko przy leczeniu różnego rodzaju schorzeń, ale również w ramach profilaktyki. Picie ziół na…

Rośliny doniczkowe dla dziecka

Obecność roślin w domu ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Szczególnie warto mieć je np. w mieszkaniu w bloku, gdzie nie mamy dostępu do terenów…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675