Kamica nerkowa to choroba, która dotyka około 10% mężczyzn i 5% kobiet. Jak ją rozpoznać? Czy da się ją w pełni wyleczyć? Dowiedz się więcej.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Co to jest kamica nerkowa?

Zwana czasami kamienicą nerkową choroba, jak sama nazwa wskazuje, dotyczy nerek, a konkretnie – wytrącania się szczawianów, fosforanu wapnia, kwasu moczowego i cystyny (aminokwasu). Złogi tych substancji tworzą najpierw drobny piasek, a następnie kamienie, które zagrażają prawidłowemu funkcjonowaniu układu moczowego. Dlaczego tak się dzieje? Tworzenie się złogów to efekt wadliwej pracy inhibitorów lub nadmiaru substancji wchodzących w skład kamieni nerkowych. W przypadku kamicy cystynowej wina leży po stronie genetycznych uwarunkowań. Natomiast w przypadku kamicy fosforanowej, szczawianowej i moczowej powodem ich powstania jest dieta oraz inne czynniki, takie jak:

– odwodnienie,
nadczynność tarczycy,
– choroby nerek, choroba Leśniowskiego-Crohna,
– przyjmowania dużych ilości witaminy C, witaminy D oraz wapnia,
– niektóre leki sterydowe,
– zastój moczu i długotrwałe unieruchomienie.

Objawy choroby i jej przebieg

Pierwsze objawy pojawiają się zazwyczaj po 20 roku życia. Wytrącone z moczu kamienie mogą zachowywać się w nerce na kilka różnych sposobów. Jednym z głównych objawów kamicy nerkowej jest tzw. kolka nerkowa. Odczuwamy ją jako silny ból w okolicach nerki (jeśli kamień dostaje się do moczowodu) lub w podbrzuszu, kiedy jest blisko pęcherza. Przez lata jednak kamica nerkowa może nie dawać żadnych objawów, ponieważ drobiny osadu są zbyt małe, aby dawać objawy. Kolka nerkowa oznacza niestety silny ból, któremu czasami towarzyszą nudności oraz wymioty. W łagodnej postaci ból mija względnie szybko, w ostrzejszej konieczna jest hospitalizacja. Innymi objawami kamicy nerkowej są:

– częste parcie na mocz,
– mała objętość oddawanego moczu i uczucie nie opróżnionego pęcherza,
– pieczenia podczas oddawania moczu,
– tzw. krwiomocz, czyli mocz zabarwiony na czerwono,
– w przypadku dodatkowego zapalenia dróg moczowych może wystąpić również gorączka.

Metody leczenia kamicy nerkowej

Istnieje kilka podstawowych sposobów, które mogą pomóc w leczeniu kamicy nerkowej. Należy jednak wiedzieć przy tym, iż szanse, że kamica nerkowa powróci w ciągu kilku lat, są spore i sięgają 50% po 5 latach od podjęcia leczenia. Do samego stwierdzenia obecności kamieni potrzeba najczęściej badania USG oraz tomografu, które wykażą. gdzie znajdują się ogniska choroby. Sam ból można leczyć doraźnie środkami przeciwbólowymi oraz rozkurczowymi, a w ostrzejszych przypadkach takimi lekami jak tramadol. W zależności od postawi kamicy, stosuje się również leki moczopędne, antybiotyki i inne. Leczenie farmakologiczne można wesprzeć:

1. Litotrypsją pozaustrojową (ESWL), która jest stosowana w wypadku kamieni ulokowanych w górnych partiach układu moczowego. Polega na rozbijaniu kamieni falą ultradźwiękową pod częściowym znieczuleniu.
2. Litotrypsją wewnętrzną, polegającą na wprowadzeniu endoskopu przez przewód moczowy i rozbicie kamieni.
3. Zabiegiem przezskórnym PCNL, który polega na wprowadzeniu przyrządu przez powłokę skóry i również rozbicie groźnych dla nerki i przewodów moczowych kamieni.

Dieta w trakcie choroby

Odpowiedni jadłospis pozwala na redukcję ryzyka związanego z nawrotem kamicy. Podstawą diety chorego jest minimum 2 litry wody wypijanej dziennie. Pozwala to na filtrację nerek i zapobieganie zalążkom kamieni. Czego natomiast należy unikać? Z warzyw przede wszystkim rośliny strączkowe, szczaw, szpinak, rabarbar, czasem również sugeruje się ograniczenie ziemniaków, pomidorów i innych. Kamica nerkowa może się pogłębiać, gdy jemy dużo mięsa, pijemy dużo kawy i herbaty. W jej trakcie nie pomoże nam piwo, które działa jedynie moczopędnie. Natomiast w profilaktyce mogą pomóc również niektóre leki moczopędne. Kamica nerkowa jest trudna do pełnego wyleczenia, ponieważ ryzyko nawrotów istnieje zawsze. Stąd zmiany w diecie są konieczne, aby zminimalizować stężenie soli odpowiedzialnych za tworzenie złogów.