Imbir jest lekarstwem, przyprawą, dodatkiem do herbaty, afrodyzjakiem i wspomaga odchudzanie – kto by pomyślał, że kilkucentymetrowe kłącze rośliny może mieć aż tyle właściwości? Tymczasem tak właśnie jest w przypadku imbiru. Jakie są jego właściwości, co możemy wyleczyć imbirem, a kiedy należy go unikać?

Imbir – pochodzenie

Imbir “odkryty” został prawdopodobnie na wyspach Melanezji, ale najbardziej rozpowszechniono go w Azji, skąd później dotarł nad Morze Śródziemne i do nas. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych, ale w Polsce nie ma warunków do jej rozwoju, choć zapotrzebowanie ciągle rośnie. W ostatnich latach wzrósł bowiem import świeżego lub sproszkowanego korzenia tej rośliny. Z pewnością jest ona coraz bardziej doceniana ze względu na swoje walory zdrowotne oraz smakowe.

Żyj i odżywiaj się zdrowo!

Żyj i odżywiaj się zdrowo!

Zdrowa żywność
Zdrowe soki i syropy

Imbir – właściwości lecznicze

Korzeń imbiru działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne. To wszystko zasługa gingeroli, które oprócz tego są silnymi antyoksydantami oraz obniżają poziom cholesterolu LDL (tzw. złego). Z imbiru najlepiej korzystać prewencyjnie, dodając kawałki korzenia do herbaty (zwłaszcza jesienią i zimą). Jeżeli nie mamy takiego nawyku, to warto działać od razu, bo imbir na przeziębienie jest idealnym rozwiązaniem. Korzeń tej rośliny sprawdza się m.in. w przypadku gorączki (działanie napotne). Natomiast sproszkowany imbir można wykorzystać w formie roztworu do płukania bolącego gardła oraz w celu pozbycia się kaszlu. Dzięki temu korzeń imbiru na odporność wydaje się niezastąpiony. Roślina ta ma również działanie odświeżające, więc można z niej przyrządzić płukankę do ust.

O przeciwbólowym działaniu imbiru warto też pamiętać w przypadku np. bolesnych menstruacji lub migren. Roślina ta pomaga ponadto przy zakrzepicy żył oraz przy bólach stawów i mięśni (nie tylko do jedzenia, ale także w formie olejku imbirowego do masażu). Działa rozgrzewająco, nasza krew szybciej krąży, a co za tym idzie – mózg pracuje lepiej, jesteśmy bardziej skoncentrowani i odczuwamy ogólne pobudzenie. Dlatego w Azji imbir uznawany jest za jeden z afrodyzjaków.

Dodatkowo właściwości imbiru sprawiają, że jest on doceniany przez osoby, które chcą zadbać o swoją linię. Kłącze tej rośliny poprawia trawienie (pobudza pracę żołądka) oraz pomaga przy wzdęciach. Poza tym picie wody z dodatkiem imbiru sprawia, że zmniejsza się nasz apetyt.

Zastosowanie imbiru w kuchni

Imbir to nie tylko roślina o właściwościach leczniczych, ale również przyprawa znana na całym świecie, choć związana głównie z kuchnią azjatycką. Charakteryzuje się palącym, lekko gorzkim smakiem i ostrym zapachem, ale można też wyczuć słodką, orzeźwiającą nutę. Dzięki temu potrawy z użyciem imbiru mają egzotyczny aromat. Najczęściej stosuje się go do mięs, makaronów, owoców morza, czy orientalnych zup. To także przyprawa, która używana jest w browarnictwie oraz cukiernictwie (np. do piernika, marmolad). Bardzo dobrze komponuje się ona z pieczonymi jabłkami.

Imbir – przeciwwskazania

Nie jest to jednak roślina dla wszystkich. Imbir ma silne działanie oraz nieco drażniący aromat, więc powinny z niego zrezygnować osoby, które borykają się z chorobami układu pokarmowego (wrzodami żołądka lub dwunastnicy, czy refluksem żołądkowo-przełykowym). Ciąża i imbir to kolejny problem. Duże ilości tego składnika w diecie przyszłej mamy mogą doprowadzić do podrażnienia żołądka. Równocześnie pomaga on w mdłościach, więc można sobie pozwolić na niewielkie ilości. Jeżeli chodzi o karmienie piersią, to regularne spożywanie imbiru może wpłynąć na smak mleka, dlatego lepiej unikać tego przez trzy pierwsze miesiące życia dziecka.

Na imbir muszą również uważać osoby, które mają problemy z ciśnieniem. Duża ilość tej przyprawy może mieć wpływ na działanie niektórych leków, a także na ogólne samopoczucie osób z nadciśnieniem lub niedociśnieniem.

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 07:00-16:00 sklep@cefarm24.pl