Podczas choroby zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze – w szczególności na energię, białko i niezbędne witaminy.
Produkty wspomagające w stosowaniu diety
Niedostarczenie wystarczających ilości tych składników prowadzić może do osłabienia organizmu – co znacznie utrudnia dojście do zdrowia, nawet osobom młodym. Dlatego właściwe odżywianie w chorobie osób starszych jest tak istotne. To dzięki niemu zapewniamy naszym seniorom sił do regeneracji.
Jedzenie w sytuacji choroby (szczególnie przewlekłej) może jednak stać się problemem. Choremu często brakuje apetytu, ma problemy z połykaniem pokarmu lub skarży się na dolegliwości z przewodu pokarmowego, takie jak biegunka czy niestrawność – wynikać one mogą nie tylko z choroby, lecz także z racji starszego wieku.
Żywienie w chorobie - Nutridrink dla dzieci i dorosłych
Odżywianie w chorobie osób starszych – najważniejsze wskazówki
Aby posiłki przygotowywane dla chorujących seniorów były wartościowe, warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim należy postawić na dietę lekkostrawną, która nie będzie dodatkowo obciążać układu trawiennego rekonwalescenta. Warto również określić wcześniej wszelkie nietolerancje pokarmowe, aby uniknąć niestrawności i reakcji alergicznych. Same posiłki powinny być zbilansowane i łatwe do spożycia, a ich liczba w ciągu doby powinna wynosić około pięciu. Dokładny podaż kalorii chorego najlepiej sprawdzić z pomocą lekarza lub dietetyka, aby racjonalnie określić, jakie porcje powinien otrzymywać nasz senior. Jeśli stan zdrowia chorego pozwala, to można używać w czasie gotowania (najlepiej bez użycia tłuszczów!) przypraw, które dodatkowo delikatnie poprawią apetyt i działanie układu trawiennego, np. bazylia, majeranek, kminek czy sok z cytryny.
Jednocześnie w trakcie choroby czy rekonwalescencji można stosować specjalistyczne płynne preparaty żywieniowe. W ich składzie znajdują się wszystkie najpotrzebniejsze witaminy i minerały, które przyjmuje się w wygodnej do połknięcia formie płynnego jogurtu. Dzięki temu odżywianie w chorobie osób starszych jest nieco łatwiejsze. Ponadto, występują w kilku smakach oraz rodzajach, stosowanych w zależności od schorzenia lub potrzeb. Mogą być także używane jako składniki potraw. Wskazuje się je jako wartościowy element leczenia żywieniowego.
Leczenie żywieniowe – dlaczego warto je stosować?
Często, pomimo wysiłków włożonych w przygotowanie dla osoby starszej smacznych i zbilansowanych potraw – odmawia on jedzenia lub nie kończy posiłku. W takiej sytuacji, by zapewnić osobie starszej właściwą ilość kalorii i składników odżywczych, warto spróbować leczenia żywieniowego. Jest to metoda stosowana w medycynie w okresie przed- i pooperacyjnym, jak również w trakcie leczenia nowotworów i nie tylko.
Dlaczego jest to niezwykle istotna procedura? Niedożywiony pacjent, a już w szczególności starszy, rokuje wyraźnie gorzej, niż ten niemający żadnych braków. Stąd zaleca się leczenie żywieniowe, na przykład, przed operacją, aby pacjent nabrał sił, ale również w czasie chorób. Leczenie przez odżywianie w chorobie osób starszych powinno stosować się, gdy tylko istnieje ryzyko, iż pacjent nie będzie mógł przyjmować przez 7 dni pokarmu. Dzięki tym działaniom skraca się czas powrotu do zdrowia, chorzy zdecydowanie krócej przebywają w szpitali, a rekonwalescencja pooperacyjna jest po prostu szybsza.