Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E
Zgodnie z obowiązującymi normami, zapotrzebowanie na witaminę E prezentuje się następująco:
- dzieci w wieku 1-3 lat — 6 mg dziennie,
- dzieci w wieku 4-8 lat — 7 mg dziennie,
- dzieci w wieku 9-13 lat — 11 mg dziennie,
- nastolatkowie w wieku 14-18 lat — 15 mg dziennie,
- dorośli mężczyźni i kobiety — 15 mg dziennie,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią — 15-19 mg dziennie.
Witamina E a zaburzenia widzenia
Utrata wzroku u osób starszych w wielu przypadkach spowodowana jest zwyrodnieniem plamki żółtej oraz zaćmą. Przypuszcza się, że w rozwoju tych schorzeń szczególne znaczenie ma skumulowany stres oksydacyjny. Dzięki temu, że witamina E charakteryzuje się działaniem przeciwutleniającym, może być stosowana w zapobieganiu, jak i leczeniu tych zaburzeń.
Wysokiej jakości preparaty z witaminą E wspomagają prawidłowe widzenie. Coraz częściej zleca się suplementację tej witaminy osobom starszym, które posiadają problemy ze wzrokiem. Witamina E może być skuteczna także w przypadku choroby wieńcowej.
Witamina E w ciąży — jakie ma znaczenie?
Kobiety w ciąży posiadają zwiększone zapotrzebowanie na wiele witamin — w przypadku witaminy E jest podobnie. Kobieta w ciąży powinna spożywać między 15 a 19 mg witaminy E dziennie. Na rynku dostępne są specjalne suplementy przeznaczone dla przyszłych mam i w nich również znajdziemy ten związek. Witamina E wielokrotnie została określona witaminą płodności — nie bez powodu. Ma ona szczególne znaczenie w tym ważnym okresie. Wspomaga pracę układu rozrodczego zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.
Dostarczając odpowiednie ilości witaminy E, zapewniamy prawidłowy rozwój układu nerwowego i narządu wzroku dziecka. Witamina ta ma ponadto korzystny wpływ na masę urodzeniową dziecka. Jej niedobór może być groźny, zwłaszcza dla wcześniaków i noworodków. Może być przyczyną niedokrwistości, zaburzeń wzroku, a także dysplazji oskrzelowo-płucnej.
Podczas ciąży należy regularnie wykonywać badania krwi — zaleca się dokonywać ich aż 7 razy w ciągu całej ciąży. Planując ciążę, również warto wykonać badania, a najlepiej wstrzymać się, jeśli wyniki są nieprawidłowe i występują jakiekolwiek niedobory.
Jakie są źródła witaminy E?
Witaminę E zawierają zarówno produkty roślinne, jak i te pochodzenia zwierzęcego. Zdrowe osoby, niezależnie od tego, czy spożywają mięso — są w stanie bez problemu dostarczyć odpowiednie dawki tej witaminy. W jakich produktach spożywczych ją znajdziemy? Przede wszystkim w:
- oliwa z oliwek,
- olej słonecznikowy,
- orzechy laskowe,
- kiełki,
- migdały,
- szpinak,
- brukselka,
- pomidory,
- szpinak,
- brzoskwinie,
- czarna porzeczka,
- ciemne pieczywo,
- kasze,
- makarony pełnoziarniste,
- śledzie,
- jaja,
- mleko i produkty mleczne,
- łosoś,
- mintaj,
- marchew,
- pestki winogron,
- botwina,
- awokado,
- jarmuż.
Suplementy z witaminą E — nasza oferta
W naszej ofercie znajduje się witamina E bez recepty w przeróżnych formach. Przykładem może być witamina E w płynie Aura Herbals. Są to krople, które najlepiej spożywać wraz z płynami — wodą, czy sokiem. Preparat przyczynia się do ochrony przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Charakteryzuje się wygodną formą i łatwością w użytkowaniu.
Przykładem suplementu w formie kapsułek jest ForMeds Bicaps E+C. Jedna kapsułka zawiera 134 mg witaminy E, 100 mg witaminy C oraz 145 mg inuliny, czyli naturalnego prebiotyku. Zaleca się spożywać jedną kapsułkę każdego dnia. Witamina E jest antyoksydantem, podobnie jak jak i witamina C. Połączenie tych dwóch związków gwarantuje skuteczniejsze efekty. Kolejny preparat to Avitale Witamina ProADEK. Suplement ten zawiera w składzie wszystkie witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach — A, D, E oraz K.
Chcąc sięgnąć po witaminę E z apteki, warto skonsultować tę kwestię z lekarzem, który wykluczy ewentualne przeciwwskazania oraz zleci badania, pozwalające wykryć ewentualne niedobory i nadmiary witamin. W przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, o przedawkowanie nie jest wcale trudno.