Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego Olimp Nutramil Complex x 7 saszetek o smaku truskawkowym jest produktem stanowiącym kompletną, bezresztkową i wysokoenergetyczną dietę. Preparat może uzupełniać codzienne żywienie pacjentów, ale można z niego korzystać również jakojedynego źródła pożywienia. Olimp Nutramil Complex o smaku truskawkowym jest produktem klinicznie wolnym od laktozy, który dodatkowo jest bezglutenowy i będzie odpowiedni dla pacjentów zmagających się z celiakią. Saszetki z granulatem do rozpuszczania są wygodne w użyciu i przechowywaniu, a przyjemny truskawkowy smak sprawia, że chętnie się go przyjmuje.
Na co jest Olimp Nutramil Complex x 7 saszetek o smaku truskawkowym? Wskazaniem do stosowania dietetycznego środka spożywczego specjalnego przeznaczenia medycznego jest postępowanie dietetyczne w przypadku pacjentów mających objawy niedożywienia lub znajdujących się w grupie ryzyka powstania niedożywienia. Produkt jest też wskazany u rekonwalescentów szpitalnych i poszpitalnych. Olimp Nutramil Complex o smaku truskawkowym może być pomocny w przypadku pacjentów z anoreksją i zespołem jelita drażliwego, poza tym sprawdzi się przy zaburzeniach gryzienia i połykania czy przy zaburzeniach wchłaniania jelitowego. Może być odpowiedni również w przypadku nowotworów, rozległych oparzeń i częściowej resekcji jelit bądź żołądka, oprócz tego znajduje zastosowanie przy krótkotrwałych chorobach o ciężkim przebiegu i przy chorobach neurodegeneracyjnych.
W opakowaniu znajduje się 7 saszetek z granulatem o smaku truskawkowym Olimp Nutramil Complex. W skład produktu wchodzą składniki odżywcze, witaminy i minerały w dawkach dostosowanych do potrzeb pacjentów niedożywionych i zagrożonych niedożywieniem. Składniki te są skoncentrowane w niewielkich porcjach produktu, dzięki czemu można szybko uzupełnić niedobory dietetyczne, jednocześnie wspomagając swój organizm w walce z chorobą lub w powrocie do zdrowia. Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego Olimp Nutramil Complex o smaku truskawkowym może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia, jeśli nie ma możliwości podania pacjentowi innych posiłków. Produkt może też jedynie uzupełniać w ważne składniki codzienną dietę. Szczegółowy skład saszetek można sprawdzić na opakowaniu wyrobu.
Jak stosować Olimp Nutramil Complex x 7 saszetek o smaku truskawkowym? Dawkowanie powinien indywidualnie ustalić pacjentowi lekarz. W żywieniu całkowitym zwykle stosuje się 5–7 saszetek dziennie, a w żywieniu uzupełniającym 1–3 saszetek dziennie, każdorazowo mieszając zawartość saszetki ze 170 ml wody.
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego Olimp Nutramil Complex o smaku truskawkowym ma przeciwwskazania, więc nie wszyscy mogą go stosować. Nie należy podawać go osobom nadwrażliwym na którykolwiek z jego składników. Wyrób nie powinien być też stosowany w przypadku galaktozemii i nie jest przeznaczony do wykorzystania pozajelitowego.
Składniki - Olimp nutramil complex x 7 saszetek o smaku truskawkowym
maltodekstryny, kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 44%, kazeinian wapnia (z mleka) 30%, izlat białek serwatkowych (z mleka) 26%, oleje roslinne (olej rzepakowy 63%, olej ze sredniołancuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), aromaty, stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, regulator kwasowosci – kwas cytrynowy; diglicynian magnezu, chlorek sodu, regulator kwasowości - kwas jabłkowy; emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzace – acesulfam K, sukraloza; kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, diglicynian cynku, diglicynian zelaza(II), substancja słodzaca – sacharyny; selenian(IV) sodu, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, cholekalcyferol – wit. D octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, , cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian (VI) sodu, D-biotyna - biotyna, barwnik - karmin.
Zawartość w 1 saszetce/1porcji:
Wartość energetyczna 1254 kJ/300 kcal
Tłuszcz 8,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g
Węglowodany 45 g
w tym cukry 5,2 g
Błonnik 0 g
Białko 11,3 g
Sól 0,43 g
Witamina A 160 mcg (20% RWS)
Witamina D 1 mcg (20% RWS)
Witamina E 2,4 mg (20% RWS)
Witamina K 15 mcg (20% RWS)
Witamina C 16 mg (20% RWS)
Witamina B1 0,22 mg (20% RWS)
Witamina B2 0,28 mg (20% RWS)
Niacyna (mg NE) 3,2 mg (20% RWS)
Witamina B6 0,28 mg (20% RWS)
Kwas foliowy 40 mcg (20% RWS)
Witamina B12 0,5 mcg (20% RWS)
Biotyna 10 mcg (20% RWS)
Kwas pantotenowy (1,2 mg (20% RWS)
Potas 349 mg (17% RWS)
Chlorki 160 mg (20% RWS)
Wapń 182 mg (23% RWS)
Fosfor 140 mg (20% RWS)
Magnez (z chelatu Albion) 45 mg (12% RWS)
Żelazo (z chelatu Albion) 1,5 mg (11% RWS)
Cynk (z chelatu Albion) 2 mg (20% RWS)
Miedź 200 mcg (20% RWS)
Mangan 0,4 mg (20% RWS)
Molibden 10 mcg (20% RWS)
Selen 11 mcg (20% RWS)
Chrom 8 mcg (20% RWS)
Jod 30 mcg (20% RWS)
Laktoza <0,058 g
Olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi MCT 1,7 g
RWS - % referencyjnych wartości spożywczych
Właściwości Olimp Nutramil Complex
Olimp Nutramil Complex to produkt specjalnego przeznaczenia żywieniowego, który zawiera dużą dawkę składników odżywczych w jednej porcji produktu. Dzięki temu osoba niedożywiona może w jednym posiłku uzupełnić niedobory dietetyczne i wspomóc swój organizm. Suplement diety Olimp Nutramil Complex może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia w przypadkach, gdy nie ma możliwości podawania innych pokarmów. Częściej jednak stosuje się go jako uzupełnienie diety w makroskładniki, witaminy i minerały.
To właśnie skoncentrowany skład suplementu Nurtramil Complex sprawia, że klasyfikuje się on jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
Białko
Białko to jeden z podstawowych makroskładników, którego dostarczanie jest bardzo ważne, aby organizm mógł poprawnie funkcjonować. Składnik ten pełni wiele ważnych funkcji dla organizmu, dlatego trzeba wziąć pod uwagę, aby w diecie zawsze znalazły się jego odpowiednie ilości. W suplemencie diety Olimp Nutramil Complex nie mogło wiec zabraknąć wysokiej jakości, dobrze przyswajalnego białka. Proteiny stanowią ok. 20% masy ciała człowieka i stanowią jeden z najważniejszych budulców mięśni i tkanek. Białka są podstawowym składnikiem krwi, limfy, mleka, hormonów i enzymów, znajdują się w składzie ciał odpornościowych i pomagają w utrzymaniu właściwego pH płynów ustrojowych. Stanowią także nośnik niektórych witamin i minerałów, które biorą udział w procesach regulacji ciśnienia krwi.
Co się dzieje, gdy białka jest zbyt mało? Niedobór białka w diecie może prowadzić do zahamowania wzrostu i rozwoju organizmu. Trzeba wiedzieć również, że białko buduje mięśnie, a jeżeli nie jest im systematycznie dostarczane, prawdopodobnie dojdzie do zmniejszenia masy mięśniowej, a więc znacznego osłabienia siły i sprawności organizmu. Zbyt mała ilość protein uniemożliwia także prawidłową odbudowę tkanek, a więc zaburza procesy regeneracyjne, co prowadzi do zmniejszenia odporności i problemów z gojeniem się ran. Niedobór protein wpływa także na pogorszenie procesów myślowych i funkcjonowania mózgu. Odpowiednia ilość białka w diecie jest więc szczególnie ważna dla osób chorych i osłabionych. Szczególną wagę przywiązuje się do uzupełniania niedoborów protein u osób z chorobami nowotworowymi, którzy wykazują zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Nasz organizm jest tak skonstruowany, że większości witamin nie potrafi magazynować, dlatego konieczne jest ciągłe dostarczanie ich z zewnątrz. Są jednak takie witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach, dzięki czemu ciało człowieka potrafi gromadzić ich zapasy, gdyż są one odkładane w tkance tłuszczowej i w wątrobie. Istnieją tylko cztery takie składniki, są to witaminy: A, D, E i K. Każda z nich znalazła się w suplemencie diety Olimp Nutramil Complex, gdyż, pomimo tego, że niedobory tych związków (oprócz witaminy D) zdarzają się rzadko, to jednak przy znacznym niedożywieniu także się pojawiają, a ich brak może prowadzić do znacznego pogorszenia kondycji zdrowotnej.
Witamina A
Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Ma duże znaczenie dla prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i nadnerczy. Wpływa korzystnie na stan zdrowia skóry. Najczęstszym objawem niedoboru tej witaminy jest tzw. ślepota zmierzchowa, czyli zaburzenia widzenia. Przewlekłe braki witaminy A w organizmie mogą prowadzić np. do zgrubienia spojówek, suchości rogówki, a nawet utraty wzroku. Najwięcej witaminy A znajdziemy w czerwonych warzywach, pomarańczowych owocach i olejach roślinnych (najwięcej w rzepakowym). Przy niedożywieniu lub niemożliwości spożywania normalnych pokarmów, trzeba rozważyć suplementację. Olimp Nutramil Complex dostarcza 160 mc witaminy A w jednej porcji.
Witamina D
Jest to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a więc taka, której zapasy nasz organizm potrafi wytworzyć. Dlaczego więc niedobór witaminy D jest tak częstą przypadłością zarówno osób dorosłych, jak i dzieci? Dzieje się tak dlatego, że witamina D absorbowana jest głównie przez skórę z promieni słonecznych. Szacuje się, że w okresie letnim już 20-minutowa ekspozycja na światło słoneczne pozwoli na dzienne uzupełnienie witaminy D. Niestety w polskim klimacie nie mamy zbyt dużego dostępu do słońca, a co więcej, osoby z różnymi schorzeniami często większość czasu przesiadują w domu lub w szpitalu, gdzie nie ma naturalnych promieni słonecznych. Nietrudno więc o niedobór witaminy D, a tymczasem jest on bardzo groźny, ponieważ ten składnik ma duże znaczenie dla utrzymania dobrej kondycji każdego organizmu. Jedną z głównych funkcji witaminy D jest jej współpraca z wapniem podczas budowy kości i zębów, ma jednak także bardzo duże znaczenie dla regulowania pracy układu odpornościowego oraz układu nerwowego. Kiedy witaminy D jest zbyt mało, często zwiększa się podatność na różnego rodzaju infekcje, może dojść także do zaburzeń nastroju oraz nieprawidłowości w produkcji hormonów.
Witamina E
W nazwie witamina E kryje się grupa organicznych związków chemicznych, określana także mianem tokoferoli. Podobnie jak witamina A czy witamina C, witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który może chronić przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a więc i skutkami stresu oksydacyjnego oraz uszkodzeniem komórek. Witamina E wspomaga zachowanie prawidłowych procesów krzepliwości krwi, sprzyjając utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych, a także ogranicza zlepianie się płytek, zapobiegając powstawaniu zakrzepów. Składnik ten wpływa na wydolność mięśni, może wspomóc obniżenie poziomu złego cholesterolu i wspiera wzrok. Brak odpowiedniej ilość witaminy E najczęściej zauważalny jest u osób z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów, mukowiscydozą i celiakią, aczkolwiek może on wystąpić także u długotrwale niedożywionych. Objawy niedoboru witaminy E to między innymi: zmęczenie, rozdrażnienie, problemy z koncentracją, pogorszenie widzenia, zwiększenie podatności na infekcje, wypadanie włosów, zaburzenia neurologiczne, bolesność i zanik mięśni, czasem anemia.
Witamina KJest to kolejna witamina, która jest ważna dla utrzymania prawidłowych procesów krzepnięcia krwi. Wspomaga też działanie układu sercowo-naczyniowego. Witamina K wspomaga funkcjonowanie gospodarki wapniowej, uczestnicząc w wychwytywaniu wapnia przez układ szkieletowy i wspierając budowę tkanki kostnej. Najwięcej witaminy K występuje w zielonych warzywach, a także w truskawkach, brzoskwiniach czy orzechach. Do niedoboru witaminy K dochodzi najczęściej w przypadku schorzeń jelit i wątroby, przy długotrwałej antybiotykoterapii oraz przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych, przeciwdrgawkowych i pochodnych kwasu salicylowego. Na braki tej witaminy narażone są także osoby z zespołami złego wchłaniania, cukrzycą chorujące na mukowiscydozę, przewlekłe zapalenie trzustki oraz po zabiegach operacyjnych. Do obniżenia stężenia tej witaminy dochodzi także w przypadku niedożywienia lub stosowania rygorystycznych diet. Objawy niedoboru witaminy K to między innymi: krwiomocz, obfite miesiączki, wydłużony czas krzepnięcia krwi, krwawienia z błon śluzowych, np. nosa, częste biegunki, większa skłonność do powstawania siniaków, zwiększona podatność na infekcje.
Witamina C
Nazywana też kwasem askorbinowym, to jedna witamin, która może wspomagać funkcjonowanie układu immunologicznego. Witamina C sprzyja także wchłanianiu innych składników odżywczych w tym żelaza niehemowego. Witamina ta bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, wspiera procesy gojenia się ran, wpływa na stan tkanki łącznej, gdyż uczestniczy w procesach syntezy kolagenu, może wspierać pracę mózgu. Składnik ten uczestniczy w przemianach aminokwasów, głównie tyrozyny, może wpływać korzystnie na zęby i dziąsła. Wpływa korzystnie na uszczelnienie naczyń krwionośnych, bierze udział w procesach regulacji ciśnienia tętniczego. Kiedy witaminy C w organizmie jest zbyt mało, może dojść do osłabienia naczyń włosowatych oraz do rozwoju anemii z niedoboru żelaza. Dodatkowo objawy niedoboru witaminy C to między innymi: osłabienie, szybkie męczenie się, spadek apetytu, zwiększenie skłonności do siniaków, trudności w gojeniu się ran, krwawiące dziąsła. Olimp Nutramil Complex w jednej porcji zawiera 16 mg witaminy C.
Niacyna
Czyli witamina B3 to jedna z nielicznych witamin, syntezowanych samodzielnie przez organizm. Są to jednak małe ilości i w przypadkach niedożywienia lub skąpej diety często dochodzi do jej niedoborów. Witamina ta może pomagać w walce z wypryskami, szorstkością, zaczerwienieniami i stanami zapalnymi.Witamina B3 wspiera układ nerwowy. Bierze udział w przemianach metabolicznych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i aminokwasów. Sprzyja także poprawie nastroju i wspiera leczenie niektórych zaburzeń psychicznych, np. depresji. W Olimp Nutramil Complex zawarto 3,2 mg niacyny w jednej porcji.
Kwas foliowy
Inaczej zwany witaminą B9, witaminą B11 lub folacyną. Jest to substancja, która kojarzy się głównie z zapotrzebowaniem u kobiet w ciąży, jednak niezbędna jest każdemu człowiekowi. Kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje matryca DNA. Wraz w witaminą B12 kwas foliowy uczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, Niedobór kwasu foliowego w organizmie może prowadzić do wspomnianej wcześniej niedokrwistości, a inne jego objawy to: zaburzenia degeneracyjne, rozwój chorób układu krążenia, osteoporoza. Niedobór kwasu foliowego może prowadzić także do wystąpienia wad cewy nerwowej płodu, dlatego składnik ten tak ważny jest u kobiet w ciąży. W jednej porcji Olimp Nutramil Complex znajduje się 40 mcg kwasu foliowego.
Masa netto - Olimp nutramil complex x 7 saszetek o smaku truskawkowym
Zawartość w opakowaniu: 7 saszetek
Masa netto: 504 g
Charakterystyka - Olimp nutramil complex x 7 saszetek o smaku truskawkowym
Produkt polecany jest do postępowania dietetycznego w stanach:- braku apetytu o różnej etiologii
- niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja)
- rekonwalescencja
- w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie
- w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków
- chorobach krótkotrwałych o ciężkim przebiegu (np. grypa)
- stanach po udarach i urazach
- okresach przed i pooperacyjnych
- chorobach zapalnych jelit
- zespole jelita drażliwego
- resekcji częściowej jelita lub żołądka
- diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza <0,02g/100 kcal lub <0,025g/100 ml przygotowanego posiłku.
Ważne wskazówki- Produkt przyjmowany pod nadzorem lekarza.
- Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie.
- Odpowiedni jako jedyne źródło pożywienia.
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Przechowywać w miejscu suchym, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w sposób niedostępny dla dzieci.
- Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
- Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
- Zawiera cukry i substancje słodzące: acesulfam K, sukraloza, sacharyniany.
- Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02g/100kcal w całodziennej diecie.
Przeciwwskazania - Olimp nutramil complex x 7 saszetek o smaku truskawkowym
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Stosowanie - Olimp nutramil complex x 7 saszetek o smaku truskawkowym
Zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego. Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta - 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
W celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przechowywanie - Olimp nutramil complex x 7 saszetek o smaku truskawkowym
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem.
Producent - Olimp nutramil complex x 7 saszetek o smaku truskawkowym
Olimp Laboratories Sp. z o.o.
ul. Nagawczyna 109 c
39-200 Dębica
Informacje dodatkoweStosować pod nadzorem lekarza. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Służymy Państwu pomocą pod adresem
sklep@cefarm24.pl.