Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego Olimp Nutramil Complex w postaci saszetek z granulatem do rozpuszczania jest produktem stanowiący wysokoenergetyczny posiłek. Wyrób nie ma w składzie glutenu ani laktozy. Dzięki formie granulatu do rozpuszczenia produkt będzie odpowiedni również dla tych pacjentów, którzy nie są w stanie przyjmować stałych posiłków.
Na co jest Olimp Nutramil Complex? Wskazaniem do stosowania dietetycznego środka spożywczego specjalnego przeznaczenia medycznego są stany niedożywienia. Wyrób można też stosować w przypadku chorób, które zwiększają ryzyko niedożywienia. Produkt może być pomocny między innymi w przypadku pacjentów onkologicznych, w przypadku których chemioterapia i radioterapia mocno obciążają organizm i wiążą się z szeregiem działań niepożądanych, które w konsekwencji łatwo mogą prowadzić do niedożywienia. Wyrób może stanowić również uzupełnienie diety seniora w ważne składniki odżywcze. Można też go stosować w przypadku zaburzeń apetytu różnej etiologii, a oprócz tego w okresie rekonwalescencji. Sprawdzi się również w stanach po urazach i udarach, a także w okresie przed- i pooperacyjnym. Można go też wykorzystać przy chorobach zapalnych jelit, a także w wielu innych przypadkach.
W składzie produktu znajduje się odpowiednia dawka białek, tłuszczów i węglowodanów, dzięki czemu może szybko uzupełnić niedobory żywieniowe wycieńczonego organizmu. Olimp Nutramil Complex zawiera również minerały i witaminy, dzięki czemu uzupełnia ich poziom, wspomagając kondycję zdrowotną pacjenta. Źródłem białek w produkcie jest kazeinian wapnia, a źródłem węglowodanów – maltodekstryny kukurydziane. W składzie produktu znajdują się również tłuszcze, a ich źródłem są oleje roślinne z długołańcuchowymi triglicerydami LCT oraz średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi MCT. Funkcją Olimp Nutramil Complex jest uzupełnienie niedoborów żywieniowych w organizmie pacjenta i w ten sposób wspomaganie jego terapii i przyspieszanie powrotu do zdrowia.
W opakowaniu znajduje się 7 saszetek z granulatem do rozpuszczania Olimp Nutramil Complex. W skład 1 saszetki wchodzi aż 27 różnych witamin i minerałów, a także przyswajalne białko, tłuszcze i węglowodany w optymalnie dostosowanych dawkach. Szczegółowy skład produktu (jakościowy i ilościowy) można sprawdzić na jego opakowaniu. Jedna porcja Olimp Nutramil Complex ma 300 kcal. Jakie powinno być prawidłowe dawkowanie Olimp Nutramil Complex? Zależne jest to od zapotrzebowania energetycznego organizmu oraz od tego, czy produkt traktowany jest jako kompletne źródło pożywienia danej osoby, czy też uzupełnienie jej diety. Każdorazowo dawkowanie powinno być skonsultowane z lekarzem. Na ogół przy wyłącznym stosowaniu Olimp Nutramil Complex zaleca się przyjmowanie 5–7 saszetek dziennie, a jeśli produkt uzupełnia dietę pacjenta, stosuje się 1–3 saszetki Olimp Nutramil Complex na dobę. Zawartość saszetki należy połączyć ze 170 ml wody w temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszać, a następnie spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Składniki - Olimp nutramil complex x 7 saszetek o smaku neutralnym
maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej ze średniołańcu- chowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 20%), stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole; sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, aromaty, chlorek sodu, emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu, kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelaza (II), octan DL-alfatokoferylu - wit. E, substancja słodząca - sacharyny; glukonian manganu, nikotynamid — niacyna, selenian (IV) sodu, octan retinylu - wit. A, przeciwutleniacz — mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi (II), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, cholekalcyferol - wit. D, cyjanokobalamina - wit. B12, chlorowodo- rek pirydoksyny — wit. B6, filochinon (fitomenadion) — wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy - tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) - folian, chlorek chromu (III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian (VI) sodu, D-biotyna — biotyna.
Informacja żywieniowa
1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g
|
100 g
|
Wartość energetyczna |
1254 kJ/300 kcal |
1743 kJ/417 kcal |
Białko
|
11,25 g |
15,6 g |
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza |
45 g
5,2 g
<0,058 g |
62,5 g
7,2 g
<0,08 g |
Tłuszcz, w tym:
- nasycone kwasy tłuszczowe
- MCT |
8,4 g
2,5 g
1,7 g |
11,7 g
3,5 g
2,4 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Sód |
170 mg |
236 mg |
Potas |
349 mg (17%*) |
485 mg |
Chlorki |
160 mg (20%*) |
222 mg |
Wapń |
182 mg (23%*) |
253 mg |
Fosfor |
140 mg (20%*) |
194 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) |
45 mg (12%*) |
63 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) |
1,5 mg (11%) |
2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) |
2 mg (20%*) |
2,8 mg |
Miedź |
200 μg (20%*) |
278 μg |
Mangan |
0,4 mg (20%*) |
0,56 mg |
Molibden |
10 μg (20%*) |
14 μg |
Selen |
11 μg (20%*) |
15 μg |
Chrom |
8 μg (20%*) |
11 μg |
Jod |
30 μg (20%*) |
42 μg |
Witamina A (mg RE) |
160 μg (20%*) |
222 μg |
Witamina D |
1 μg (20%*) |
1,4 μg |
Witamina E (mg α-TE) |
2,4 mg (20%*) |
3,3 mg |
Witamina K |
15 μg (20%) |
21 μg |
Witamina C |
16 mg (20%*) |
22 mg |
Witamina B1 |
0,22 mg (20%*) |
0,3 mg |
Witamina B2 |
0,28 mg (20%*) |
0,4 mg |
Niacyna (mg NE) |
3,2 mg (20%*) |
4,4 mg |
Witamina B6 |
0,28 mg (20%*) |
0,4 mg |
Kwas foliowy |
40 μg (20%*) |
56 μg |
Witamina B12 |
0,5 μg (20%*) |
0,7 μg |
Biotyna |
10 μg (20%*) |
13,9 μg |
Kwas pantotenowy |
1,2 mg (20%*) |
1,7 mg |
Osmolarność |
290 mOsm/l |
*RWS - % referencyjnych wartości spożywczych.
Masa netto - Olimp nutramil complex x 7 saszetek o smaku neutralnym
Masa netto opakowania: 504 g
Masz netto 1 saszetki: 72 g
Charakterystyka - Olimp nutramil complex x 7 saszetek o smaku neutralnym
Nutramil™ stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii.
· Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
· braku apetytu o różnej etiologii
· niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja)
· rekonwalescencji
· w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie
· w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków
· chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa)
· stanach po udarach i urazach
· okresach przed- i pooperacyjnych
· chorobach zapalnych jelit
· zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa)
· resekcji częściowej jelit lub żołądka
· diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil™).
Właściwości Olimp Nutramil Complex smak neutralny
Olimp Nutramil Complex to produkt w saszetkach do rozpuszczania, stanowiący żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która często zalecana jest przez lekarzy pacjentom niedożywionym lub z ryzykiem niedożywienia, związanym z różnymi chorobami. Suplement może stanowić jedyne źródło pożywienia lub też być uzupełnieniem diety. Wielokrotnie stosuje się go w przypadku pacjentów onkologicznych, jak również z chorobami neurodegeneracyjnymi czy u osób starszych. Ze względu na płynną formę podania, Nutramil Complex to dobra opcja dla osób z dysfagią oraz dysfunkcjami przewodu pokarmowego, np. problemami ze wchłanianiem. Preparat dostarcza dużej dawki makroskładników, witamin i minerałów, które mają wspierać organizm chorego, dodając mu siły i redukując ryzyko pogorszenia się stanu zdrowia i wystąpienia innych schorzeń, związanych bezpośrednio z efektem niedożywienia. W składzie suplementu producent zawarł substancje, które mają duże znaczenie dla utrzymania organizmu w dobrej kondycji.
Białko
Białko, czyli proteiny, to jeden z najważniejszych składników w diecie każdego człowieka. U zdrowej osoby dorosłej zapotrzebowanie na białko wynosi od 0,9 do 1,2 gramów na kilogram masy ciała. Przy wielu stanach chorobowych, zwłaszcza takich, jak nowotwory, zapotrzebowanie to może zwiększyć się nawet o 60%. W Nutramil Olimp Complex zawarto proteiny w formie kazeinianiu wapnia. Kazeina to białko z mleka, które zostaje wyodrębnione w trakcie trawienia z pomocą podpuszczki. Białko to występuje w postaci miceli, co sprawia, że jego trawienie jest wydłużone i pozwala na stopniowe uwalnianie aminokwasów do krwiobiegu. Zawiera w sobie wapń, który może mieć korzystny wpływ dla utrzymania zdrowia i sprawności kości.
Olimp Nutramil Complex w jednej porcji po rozpuszczeniu dostarcza 11,2 gramów przyswajalnego białka.
Maltodekstryny
Źródłem węglowodanów w suplemencie są maltodekstryny, czyli wielocukry, wytwarzane ze skrobi kukurydzianej. Maltodekstryna charakteryzuje się tym, że jest szybko wchłanialna, a więc może wpływać na odpowiednią gospodarkę cukrową organizmu. Maltodekstryna dobrze łączy się z cząsteczkami tłuszczu,, może sprzyjać uczuciu sytości. Jest to szybkoprzyswajalne źródło węglowodanów, pozwalające na uzupełnienie niedoborów tego makroskładnika.
Tłuszcze
Tłuszcze stanowią kolejny ważny makroskładnik, będący dobrym źródłem energii. Mają one znaczenie dla wspierania układów nerwowego i krwionośnego, i wpływają na prawidłowe działanie błon komórkowych. W Olimp Nutramil Complex zastosowano między innymi średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT, które charakteryzują się dobrą formą trawienia. Prosto z jelit trafiają do wątroby, a do ich rozkładania niepotrzebne są takie enzymy, jak lipaza czy żółć. W związku z tym w wątrobie przetwarzane są w ketony, które mogą dostać się do mózgu, stanowiąc zastępstwo energetyczne dla glukozy. Co więcej, fakt, że są one inaczej wchłaniane niż reszta tłuszczów, sprawia, że nie obciążają w tak dużym stopniu układu pokarmowego, co jest dużą zaletą, zwłaszcza dla osób, cierpiących na schorzenia narządów wewnętrznych, np. trzustki lub mających problemy z trawieniem.
W jednej porcji Nutramil Complex znajduje się 1,7 gramów tłuszczów MCT.
Witaminy
Nutramil Complex to także witaminy które pomagają odżywić organizm osoby chorej, wspomagając jego kondycję. W składzie Nutramil Olimp Complex znajdziemy takie witaminy jak:
· Witamina A – wspiera działanie narządu wzroku, sprzyja zdolnościom regeneracyjnym komórek, pomaga utrzymać dobrą kondycję nabłonka skóry oraz błon śluzowych, wspomaga utrzymanie dobrej odporności.
· Witamina D – bierze udział w mineralizacji kości, wspomaga wchłanianie wapnia. Ma znaczenie dla prawidłowego działania układu immunologicznego. Choć jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, jej niedobory zdarzają się często, ponieważ jest głównie syntezowana z promieni słonecznych. Osoby chore, często przebywające w szpitalu lub w domu, rzadko mają szeroki dostęp do słońca, przez co ich organizm może mieć duże niedobory witaminy D, a więc dostarczanie jej w pożywieniu jest bardzo ważne.
· Witamina K – bierze udział w procesach krzepnięcia krwi i syntezie protrombiny, wspiera tkankę kostną i wspomaga uszczelnianie naczyń krwionośnych.
· Witamina E – jmoże wspomagać ochronę przed wolnymi rodnikami. Bierze udział w wielu procesach, zachodzących w ciele, wspiera błony komórkowe przed uszkodzeniami i wykazuje pozytywny wpływ na pracę mięśni.
· Witamina C – czyli kwas askorbinowy, może wspomagać wchłanianie pozostałych składników odżywczych. Witamina ta wspiera funkcjonowanie niektórych enzymów i mechanizmów w ciele, sprzyja wchłanianiu żelaza niehemownego.
· Witaminy z grupy B – jest to dość obszerna grupa, która znana jest z tego, że wspomaga działanie układu nerwowego. Większość witamin z tej grupy wspomaga także tworzenie krwinek, a ich niedobór może powodować rozdrażnienie, problemy z koncentracją, skurcze mięśni czy anemię. Witaminy z grupy B wspomagają także kondycję włosów, skóry i paznokci.
Minerały
Olimp Nutramil Complex to suplement diety, w którym nie zabrakło odpowiedniej dawki minerałów. Są to składniki, wspomagające zdrowie pacjentów Wśród minerałów znajdują się także składniki, czerpane z chelatu Albion (magnez, żelazo, cynk), charakteryzujące się wysoką przyswajalnością:
· Magnez – minerał ten znajduje się prawie we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych w organizmie. Choć można go znaleźć w wielu produktach spożywczych, warto zwrócić uwagę na jego ilość w diecie, ponieważ magnez łatwo ulega wypłukaniu, na przykład przy dużym spożywaniu alkoholu, bądź kofeiny. Magnez traci się także pod wpływem stresu, który nie jest obcy osobom chorym. Magnez wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i pomaga w utrzymaniu równowagi psychicznej, a także wspiera równowagę wodno-elektrolitoąj organizmu.
· Cynk – stanowi element ponad 200 enzymów, a więc jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu., wspomaga odporność, wpływa korzystnie na kondycję kości i układu krążenia.
· Żelazo – jest to minerał potrzebny do produkcji hemoglobiny, której niedobór stanowi jedną z głównych przyczyn niedokrwistości. Anemia wykazuje między innymi takie objawy, jak: osłabienie organizmu, wypadanie włosów, bladość cery, ciągłe zmęczenie, rozdrażnienie. Osoby chore na różne schorzenia powinny starać się zapobiegać anemii, gdyż wiąże się ona także ze spadkiem odporności.
Powyższe minerały zastosowane zostały w formie chelatu Albion, czyli posiadająwyróżniają się wyższą przyswajalność. Suplement Nutramil Complex zawiera jednak także inne ważne składniki, sprzyjające poprawie zdrowia pacjentów:
· Elektrolity (sód, potas, chlorki) – są to ważne substancje, sprzyjające rozprowadzaniu wody w organizmie i ułatwiające jej wchłanianie. Uczestniczą także w przewodzeniu impulsów elektrycznych pomiędzy komórkami nerwowymi. Wspomagają zachowanie odpowiedniej kurczliwości mięśni szkieletowych oraz serca. Sprzyjają utrzymaniu odpowiedniego napięcia błon komórkowych i uczestniczą w produkcji kwasu solnego.
· Fosfor – ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie kości, mięśni oraz układu nerwowego, wspomaga funkcjonowanie wszystkich komórek ustroju i sprzyja utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie. Bierze udział w budowaniu tkanek miękkich i błon komórkowych. Uczestniczy w przemianach metabolicznych, między innymi tłuszczów i węglowodanów. Wchodzi w skład wielu enzymów i związków wysokoenergetycznych.
· Miedź – bierz udział w syntezie hemoglobiny i wraz z żelazem uczestniczy w transporcie tlenu do komórek ciała. Wpływa korzystnie na pracę mózgu, może wspomagać kreatywność i zdolności zapamiętywania. Ułatwia wchłanianie żelaza.
· Mangan – jest to składnik wielu enzymów, biorących udział w procesach trawienia i wchłaniania węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, · Molibden – choć jest to pierwiastek, który występuje w przyrodzie rzadko, znajduje się we wszystkich tkankach zwierząt i ludzi. Wspomaga produkcję enzymów, które niezbędne są do prawidłowego przyswajalna tłuszczów i cukrów. Wspomaga wchłanianie żelaza, wspiera kondycję zębów i kości, uczestniczy w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
· Selen – wchodzi w skład aminokwasów, odpowiedzialnych za budowę enzymów, kluczowych dla wielu przemian metabolicznych. Minerał ten wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym i wywiera korzystny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego.
· Chrom – uczestniczy w przemianach węglowodanów i białek.
· Jod – wspiera kondycję fizyczną i psychiczną całego ciała, jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy.
Na opakowaniu Olimp Nutramil Complex znajdziemy także informację o osmolarności. Co oznacza to pojęcie? Osmolarność, zgodnie z oficjalną definicją, to liczba moli substancji osmotycznych czynnych, znajdujących się w 1 litrze roztworu. Na opakowaniach żywności medycznej zazwyczaj podana jest informacja o osmolarności, gdyż może mieć ona wpływ na tolerancję produktu. W żywności specjalnego przeznaczenia medycznego zazwyczaj zawarta jest duża ilość składników odżywczych w małej porcji suplementu, a więc jej osmolarność może być wysoka. To dlatego zaleca się, aby Olimp Nutramil Complex po rozpuszczeniu pić powoli, stopniowo, zwłaszcza podczas pierwszych dni stosowania. Warto wiedzieć, że osmolarność różnych rodzajów żywności medycznej, pomimo tego, że są to małe, a wysokoenergetyczne porcje, może się różnić. Im osmolarność określona jest bliżej wartości 300 mOsm/l, tym większa jest szansa, że produkt będzie dobrze tolerowany przez organizm, co jest ważne zwłaszcza w przypadku zaburzeń trawienia lub przy skłonności do biegunek.
Przeciwwskazania - Olimp nutramil complex x 7 saszetek o smaku neutralnym
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu.
Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie.
Stosowanie - Olimp nutramil complex x 7 saszetek o smaku neutralnym
zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przechowywanie - Olimp nutramil complex x 7 saszetek o smaku neutralnym
Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Producent - Olimp nutramil complex x 7 saszetek o smaku neutralnym
OLIMP LABORATORIES Sp. z o.o.
Nagawczyna 109 c
39-200 Dębica
Ważne informacje - Olimp nutramil complex x 7 saszetek o smaku neutralnym
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Informacje dodatkoweStosować pod nadzorem lekarza. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Służymy Państwu pomocą pod adresem
sklep@cefarm24.pl.