Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego Olimp Nutramil Complex Protein w postaci saszetek z granulatem o smaku truskawkowym jest wysokoenergetycznym, bezresztkowym i wysokobiałkowym preparatem. Może stanowić wyłączne źródło pożywienia bądź uzupełniać dietę, a jego skład pozbawiony jest laktozy i glutenu.
Na co jest Olimp Nutramil Complex Protein? Wskazaniem do stosowania dietetycznego środka spożywczego specjalnego przeznaczenia medycznego są objawy niedożywienia lub wysokie ryzyko niedoborów dietetycznych. Produkt może być pomocny między innymi w przypadku pacjentów onkologicznych, poza tym znajduje zastosowanie przy anoreksji, chorobach neurodegeneracyjnych, schorzeniach zapalnych jelit, zespole jelita drażliwego i zespołach upośledzonego wchłaniania. W składzie produktu znajduje się kompozycja składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można do nich zaliczyć białko, węglowodany i tłuszcze, a także witaminy i minerały w postaci wysoce przyswajalnych chelatów. Olimp Nutramil Complex Protein dostarcza do organizmu aż 3 źródła białka, które różnią się między sobą stopniem wchłaniania. Również węglowodany (maltodekstryny kukurydziane) mają różną wchłanialność. Jako źródło tłuszczy wykorzystano oleje roślinne bogate w LCT i MCT.
W opakowaniu o masie netto 432 g znajduje się 6 saszetek Olimp Nutramil Complex Protein. W skład 1 saszetki wchodzi granulat zawierający w składzie między innymi magnez, cynk i żelazo, a także witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę K i witaminę E, dodatkowo witaminę D i witaminę A. Oprócz tego dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego Olimp Nutramil Complex Protein zawiera w składzie kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze MCT, a ponadto źródła białka i węglowodanów. Szczegółowy skład jakościowy i ilościowy Olimp Nutramil Complex Protein, a także jego wartość energetyczna zostały podane na opakowaniu produktu i należy się z nimi zapoznać.
Trzeba przestrzegać rekomendowanego przez producenta dawkowania dietetycznego środka spożywczego specjalnego przeznaczenia medycznego Olimp Nutramil Complex Protein. Dawkowanie jest zależne od zapotrzebowania energetycznego pacjenta. Jeśli produkt będzie stosowany jako uzupełnienie diety, pacjentowi należy podawać 1–3 saszetek Olimp Nutramil Complex Protein na dobę, chyba że lekarz wskaże inaczej. Aby przygotować produkt do spożycia, należy dodać zawartość saszetki Olimp Nutramil Complex Protein do 150 ml wody o temperaturze pokojowej (wcześniej przegotowanej). Całość należy mieszać, aż Olimp Nutramil Complex Protein całkowicie się rozpuści, wówczas produkt od razu będzie gotowy do spożycia.
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego Olimp Nutramil Complex Protein ma przeciwwskazania do stosowania. Nie powinien być stosowany przez pacjentów z nadwrażliwością na którykolwiek z jego składników. Nie należy stosować go też przy galaktozemii. Produkt nie powinien być stosowany pozajelitowo, poza tym powinien być przyjmowany pod kontrolą lekarza i należy przechowywać go poza zasięgiem dzieci.
Składniki - Olimp nutramil complex protein x 6 saszetek (smak truskawkowy)
Maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kazeinian wapnia (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), stabilizatory: hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, aromaty, chlorek sodu, emulgator: lecytyny (z soi); cytrynian sodu, kwas L-askorbinowy - wit. C, substancja słodząca: sacharyny, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E; glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian sodu(IV), octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, barwnik: dwutlenek tytanu.
Informacja żywieniowa
1 porcja/ 1 saszetka/ rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu) - 100 g
Wartość energetyczna - 1254 kJ/ 300 kcal - 1791 kJ/ 429 kcal
Tłuszcz, w tym: 10,7 g - 15,3 g- kwasy tłuszczowe nasycone 4,8 g - 6,9 g
- olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) - 4,0 g - 5,7 g
Węglowodany, w tym: 32,2 g - 46 g- cukry 3,9 g - 5,6 g
- laktoza <0,058 g - <0,08 g
Błonnik 0 g - 0 g
Białko - 18,8 g - 26,9 g
Sól - 0,43 g - 0,6 g
Witamina A (mg RE) - 160 μg - 229 μg
Witamina D - 5 μg - 7,1 μg
Witamina E (mg α-TE) - 4 mg -5,7 mg
Witamina K - 15 μg - 21,4 μg
Witamina C - 16 mg - 23 mg
Witamina B1 - 0,22 mg - 0,3 mg
Witamina B2 - 0,28 mg - 0,4 mg
Niacyna (mg NE) - 3,2 mg - 4,6 mg
Witamina B6 - 0,28 mg - 0,4 mg
Kwas foliowy - 40 μg - 57,1 μg
Witamina B12 - 0,5 μg - 0,71 μg
Biotyna -10 μg -14,3 μg
Kwas pantotenowy - 1,2 mg - 1,7 mg
Sód - 170 mg - 243 mg
Potas - 349 mg - 499 mg
Chlorki - 160 mg - 229 mg
Wapń - 360 mg - 514 mg
Fosfor - 140 mg - 200 mg
Magnez (z chelatu Albion®) - 45 mg - 64,3 mg
Żelazo (z chelatu Albion®) - 1,5 mg - 2,1 mg
Cynk (z chelatu Albion®) - 2 mg - 2,9 mg
Miedź - 200 μg - 286 μg
Mangan - 0,4 mg - 0,57 mg
Molibden - 10,5 μg - 15 μg
Selen - 22 μg - 31,4 μg
Chrom - 8 μg - 11,4 μg
Jod - 30 μg - 42,9 μg
Osmolarność - 290 mOsm/l
Właściwości Olimp Nutramil Complex
Olimp Nutramil Complex to suplement diety, który stworzony został specjalnie dla osób, wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na białko. Produkt zawiera ponad 18 gramów białka w jednej porcji, dlatego może być uważany za posiłek proteinowy. Jednocześnie jest to żywność wysokoenergetyczna, czyli taka, która zawiera sporą dawkę innych składników odżywczych i witamin. Producent postawił na skład, który ma wspomóc odżywienie pacjenta i pomóc w jego jak najszybszym powrocie do zdrowia. Odpowiednie żywienie osób chorych oraz w trakcie rekonwalescencji po operacjach i urazach, może skutecznie zmniejszyć koszty całej terapii, a czasem także skrócić pobyt w szpitalu.
Białko
Białko stanowi jeden z najważniejszych składników żywienia medycznego, które szczególnie ważne jest u pacjentów z chorobami nowotworowymi. Szacuje się, że u osób, chorujących na raka, zapotrzebowanie na białko może wzrosnąć nawet o 60%. Ten makroskładnik ma bardzo duże znaczenie dla organizmu:- Stanowi jeden z budulców komórek, a więc wchodzi w skład wszystkich tkanek i narządów.
- Przyczynia się do prawidłowego wzrostu oraz utrzymania masy mięśniowej, ma więc znaczenie w utrzymaniu stosownej masy ciała.
Białko szczególnie ważne jest w okresie przyjmowania chemio- lub radioterapii jak również w okresie przed i pooperacyjnym. Osoby z nowotworem powinny spożywać ok. 1,5 gramów białka na kilogram masy ciała każdego dnia, a więc zapotrzebowanie na ten składnik jest bardzo wysokie. To właśnie dlatego Olimp Nutramil Complex Truskawkowy polecany jest szczególnie osobom, chorującym na nowotwory, choć nie tylko. Spora zawartość protein przyda się także pacjentom neurologicznym, jak i osobom starszym oraz wszystkim, u których przewód pokarmowy nie funkcjonuje prawidłowo, np. przy zespole jelita drażliwego czy stanach zapalnych jelit o ile nie występuje alergia na zawarte w produkcie białka.
Kwasy tłuszczowe i tłuszcze MCT
Kwasy tłuszczowe stanowią przede wszystkim duże źródło energii w żywieniu klinicznym. W Olimp Nutramil Complex źródło tłuszczów stanowią głównie oleje roślinne, które dostarczają organizmowi zarówno długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, jak i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Te drugie, nazywane także MCT mogą mieć szczególne znaczenie dla osób z zaburzeniami wchłaniania oraz różnymi chorobami narządów wewnętrznych i upośledzeniami w wydzielaniu enzymów trawiennych. Tłuszcze MCT są lepiej przyswajalne niż tłuszcze długołańcuchowe, głównie przez unikalny sposób ich trawienia. Są one bowiem wchłaniane do naczyń krwionośnych wątroby wprost z przewodu pokarmowego, co znaczy, że do ich trawienia niepotrzebne są enzymy takie jak lipaza i żółć, a więc nie obciążają one w tak dużym stopniu układu pokarmowego. Szacuje się, że tłuszcze MCT mogą być stosowane w diecie osób ze swoistym zapaleniem jelit oraz innymi nieprawidłowościami, związanymi z działaniem układu pokarmowego i narządów z nim związanych.
Witamina A
Jest to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, przez co jej niedobory nie pojawiają się tak często, jak niektórych innych witamin, a jednak w przypadku różnych chorób, takich jak nowotwory czy problemy z wchłanianiem, mogą się zdarzyć. W organizmie człowieka witamina A pełni szereg różnych funkcji, między innymi:- Bierze udział w procesach widzenia;
- Wspomaga procesy różnicowania komórek organizmu oraz ich prawidłowego wzrostu;
- Sprzyja zdolnościom regeneracyjnym komórek;
- Wspomaga ochronę nabłonka skóry i błon śluzowych;
- Bierze udział w syntezie białek i przemianach lipidów;
- Może wspomagać ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Niedobory witaminy A mogą pogorszyć kondycję pacjenta, powodując u niego:- Pogorszenie widzenia;
- Zwyrodnienia nabłonka, wyściełającego błony śluzowe dróg oddechowych i przewodu pokarmowego;
- Zmiany w układzie nerwowym.
Witamina A wspomaga również funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu, co ma duże znaczenie w każdej chorobie.
Jedna porcja Olimp Nutramil Complex zawiera 160 μg tej witaminy.
Witamina D
Jest to witamina, której niedobory stwierdza się najczęściej, gdyż głównie absorbowana jest przez skórę z promieni słonecznych. Małe jej ilości u osób zdrowych stanowią normę jesienią i zimą. Jeżeli zaś chodzi o pacjentów hospitalizowanych i niedożywionych, mogą oni cierpieć na braki witaminy D przez cały rok, dlatego jej suplementacja zalecana jest praktycznie przy każdym schorzeniu. Jej funkcje to między innymi:- Wspomaganie metabolizmu wapnia;
- Redukcja ryzyka demineralizacji kości u osób dorosłych;
- Pozytywny wpływ na komórki mięśniowe;
- Korzystny wpływ na wydolność i wydajność organizmu;
- Wspomaganie odporności;
- Wspomaganie ogólnej kondycji chorych na choroby nowotworowe i raka jelita grubego;
- Uczestniczenie w procesach regulacyjnych ciśnienia krwi.
Niedobór witaminy D może powodować nie tylko zwiększoną podatność na infekcje, które są szczególnie groźne dla osób z chorobami wyniszczającymi, takimi jak nowotwory. Brak tego składnika zwiększa też ryzyko zachorowania na choroby dodatkowe, między innymi chorobę Alzheimera, Parkinsona, schizofrenię czy depresję.
W jednej porcji Olimp Nutramil Complex znajduje się 5 μg witaminy D.
Witamina E
Związki witaminy E. Wchodzą w skład błon komórkowych i biorą udział w wielu przemianach metabolicznych. W organizmie witamina E:- Może zapobiegać utlenianiu lipidów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy A;
- Wspiera ochronę błon komórkowych przed uszkodzeniami;
- Wspomaga ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
- W połączeniu z innymi witaminami może wspomagać odżywienie i regenerację organizmu;
- Ma korzystny wpływ na pracę mięśni;
- Bierze udział w procesach krzepnięcia krwi.
Witamina E to kolejna witamina rozpuszczalna w tłuszczach, której suplementację zaleca się osobom niedożywionym lub ze stwierdzonymi niedoborami. W przypadku gdy Olimp Nutramil Complex stosowany jest jako jedyne źródło pokarmu, pomaga on zaspokoić zapotrzebowanie na ten składnik.
Witamina K
Kolejna witamina zawarta w suplemencie, ze względu na duże znaczenie dla kondycji organizmu. Jej głównym zadaniem jest wspomaganie syntezy protrombiny, czyli białka wytwarzanego w wątrobie. Witamina K bierze też udział w procesach krzepnięcia krwi i uszczelniania naczyń krwionośnych. Ma korzystny wpływ na tkankę kostną i może pełnić dużą rolę w zapobieganiu oraz leczeniu osteoporozy. Jako że jest to kolejna witamina rozpuszczalna w tłuszczach, jej niedobory występują rzadko, jednak w przypadku niedożywienia i niedoborów żywieniowych konieczne jest uzupełnienie diety w najważniejsze składniki odżywcze, a witamina K do takich należy. Niedobór witaminy K może objawiać się różnymi dolegliwościami, takimi jak nasilone krwawienia czy zwapnienie naczyń tętniczych i kości. Do braku odpowiedniej ilości witaminy K dość często dochodzi także w przypadku zaburzeń trawienia i wchłaniania oraz przy antybiotykoterapii, gdyż jest ona wytwarzana przez bakterie jelitowe w przewodzie pokarmowym.
Witamina C
Czyli kwas askorbinowy, to jeden z najbardziej znanych związków odżywczych, polecanych w zdrowej diecie każdego człowieka. Ludzi organizm nie potrafi jej samodzielnie syntezować, co oznacza, że konieczne jest dostarczanie jej z zewnątrz, a więc i niedobory zdarzają się często, zwłaszcza u osób z zaburzeniami, związanymi z odżywianiem. Witamina C, między innymi:- Wspomaga syntezę innych składników odżywczych
- Bierze udział w syntezie kolagenu, który potrzebny jest kościom i tkankom do prawidłowego funkcjonowania;
- Może wspomagać walkę z wolnymi rodnikami;
- Sprzyja wchłanianiu żelaza niehemowego.
Choć źródeł witaminy C w produktach spożywczych jest wiele, osoby, które nie mogą przyjmować standardowych posiłków, mogą szybko zacząć cierpieć na niedobór tego składnika, który objawia się między innymi:- Zaburzeniami w funkcjonowaniu stawów;
- Osłabieniem zębów i dziąseł;
- Spowolnieniem gojenia się ran;
- Zwiększonym zmęczeniem;
- Osłabieniem odporności.
W jednej porcji suplementu diety Olimp Nutramil Complex o smaku truskawkowym znajduje się 16 mg witaminy C.
Witaminy z grupy B
Są to witaminy, które mają duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Stanowią bardzo ważne składniki, których nie powinno zabraknąć w diecie osób z chorobami neurodegeneracyjnymi oraz nowotworami.- Witamina B1 (tiamina) – uważa się, że jej niedobór może wpływać na pogorszenie samopoczucia, a wśród objawów jej braku wyróżnia się zmęczenie, problemy z koncentracją i pamięcią, rozdrażnienie, utratę apetytu, obniżenie ciśnienia krwi, problemy z żołądkiem. Jej odpowiedni poziom może okazać się kluczowy w terapii różnych schorzeń, wymagających specjalistycznego żywienia.
- Witamina B2 (ryboflawina) – bierze udział w transporcie tlenu do komórek oraz produkcji czerwonych krwinek. Jej niedobór może objawiać się pojawieniem zajadów, suchością skóry i spojówek, czasem także nadmiernym wypadaniem włosów.
- Witamina B3 (niacyna lub witamina PP) – niedobór tego składnika może objawiać się nadmierną irytacją, niepokojem, problemami z pamięcią oraz koncentracją, może też wywoływać bezsenność oraz bóle głowy, a przez to pogarszać samopoczucie osoby chorej.
- Witamina B5 (kwas pantotenowy) – bierze udział w przetwarzaniu pokarmu przez organizm i uwalnianiu z niego energii, sprzyja syntezie niektórych hormonów, wspiera kondycję skóry i włosów. Jej niedobór może prowadzić do spadku odporności, sztywnienia stawów oraz zaburzeń w pigmentacji skóry i włosów.
- Witamina B6 (pirydoksyna) – sprzyja budowie niektórych enzymów, między innymi tych, które służą do trawienia tłuszczów i białek. Jej niedobór może powodować nocne skurcze mięśni, ból kolan, drżenie rąk, drganie powiek.
- Witamina B7 (biotyna) – wpływa na regulację przemian białkowych i węglowodanowych, pomaga stabilizować poziom glukozy,
- Witamina B9 (kwas foliowy) – bierze udział w budowie krwinek, a jej niedobór może prowadzić do anemii, która wiąże się z obniżeniem odporności i ogólnym osłabieniem organizmu.
- Witamina B12 (kobalamina) – wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego. Jej niedobór sprzyja niedokrwistości, problemom żołądkowym, osłabieniu.
Olimp Nutramil Complex stanowi dobre źródło najważniejszych witamin z grupy B, a więc może uzupełniać ich niedobory.
Minerały (magnez, żelazo, cynk)
Minerały z chelatu Albion, co oznacza, że są bardzo dobrze przyswajalne. Każdy z nich wykazuje odrębne znaczenie dla organizmu i w indywidualny sposób może wspomagać kondycję osoby chorej:- Magnez – to bardzo ważny minerał, który niestety łatwo ulega wypłukaniu lub utlenianiu, np. pod wpływem stresu, który nie jest obcy pacjentom szpitalnym oraz chorującym na wiele przewlekłych i ostrych schorzeń. Magnez bierze udział w wielu przemianach, zachodzących w organizmie, jest to jeden z pierwiastków, który występuje we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Wśród jego funkcji można wyróżnić: wspomaganie ogólnej kondycji organizmu, pomoc w utrzymaniu prawidłowego stanu psychicznego, korzystny wpływ na układ nerwowy i układ mięśniowy. Kiedy magnezu jest zbyt mało, może dojść do pogorszenia odporności, problemów ze snem, często pojawiają się bóle głowy i ogólne zmęczenie, a także problemy ze stawami, rozdrażnienie, nerwowość i skurcze mięśni.
- Żelazo – najczęstszą konsekwencją, wynikającą z niedoboru żelaza, jest niedokrwistość, nazywana anemią. Choroba ta sprzyja osłabieniu organizmu, może powodować omdlenia, problemy z kondycją skóry i włosów, zaburzać odporność i sprzyjać pogorszeniu samopoczucia. Żelazo stanowi więc bardzo ważny składnik odżywczy, zwłaszcza w diecie osób chorych, które już cierpią na różnego rodzaju dolegliwości w postaci słabszej odporności czy osłabienia.
- Cynk – choć jego dzienne zapotrzebowanie nie jest duże, to jednak minerał ten ma spore znaczenie dla utrzymania dobrej kondycji organizmu. Jest on potrzebny do prawidłowego działania wielu procesów w organizmie, ponieważ znajduje się w strukturze ponad 200 enzymów. Cynk może sprzyjać regulacji pracy narządów wewnętrznych, wpływakorzystnie na kondycję kości i może wspomagać pracę układu krążenia. Ma też korzystny wpływ na zachowanie dobrej odporności.
Olimp Nutramil Complex o smaku truskawkowym to źródło wielu cennych składników odżywczych, których właściwości mogą korzystnie działać na organizm chorego, dlatego stanowi jeden z produktów chętnie zalecanych w żywieniu medycznym.
Masa netto - Olimp nutramil complex protein x 6 saszetek (smak truskawkowy)
Masa netto: 432 g (6 saszetek po 72g)
Charakterystyka - Olimp nutramil complex protein x 6 saszetek (smak truskawkowy)
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko: w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami); w rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką); stanach po udarach i urazach; okresach przed- i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częściowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex® Protein).
Przeciwwskazania - Olimp nutramil complex protein x 6 saszetek (smak truskawkowy)
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Stosowanie - Olimp nutramil complex protein x 6 saszetek (smak truskawkowy)
Zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę (300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Do sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia, zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodać powoli zawartość 1 saszetki Olimp Nutramil Complex o smaku truskawkowym, stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Produkt spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przechowywanie - Olimp nutramil complex protein x 6 saszetek (smak truskawkowy)
Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach, chronić od wilgoci. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Ważne informacje - Olimp nutramil complex protein x 6 saszetek (smak truskawkowy)
Produkt powinien być przyjmowany pod nadzorem lekarza.- Odpowiedni jako jedyne źródło pożywienia.
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Przechowywać w miejscu suchym, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamknięty opakowaniu, w sposób niedostępny dla dzieci.
- Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
- Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
- Klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02g/100kcal w całodziennej diecie.
- Zawiera cukier i substancję słodzące: acesulfam K, sukraloza, sacharyniany.
Producent - Olimp nutramil complex protein x 6 saszetek (smak truskawkowy)
OLIMP LABORATORIES Sp. z o. o.
Nagawczyna 109c
39-200 Dębica
Informacje dodatkoweStosować pod nadzorem lekarza. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Służymy Państwu pomocą pod adresem
sklep@cefarm24.pl.