Składniki
siemię lniane nasiona 100%
Masa netto
200 g
Charakterystyka
Nasiona lnu zawierają liczne aktywne biologicznie składniki o działaniu prozdrowotnym – wymienić należy przede wszystkim cenne z żywieniowego punktu widzenia kwasy tłuszczowe omega-3, białka, błonnik pokarmowy, lignany, witaminy (C, E, B1 , B2 , B3 , B5 , B6 oraz kwas foliowy) i składniki mineralne - magnez, wapń, cynk, żelazo, potas, miedź, mangan. W diecie wegańskiej siemię lniane może zastąpić tran jako tradycyjne źródło kwasów tłuszczowych omega-3.
Stosowanie
Najpierw ziarenka mielimy. Po zmieleniu można sypać je wszędzie. Do porannego musli, do jogurtu, do szejka owocowego, do sosu, do posypania kanapki lub sałatki, do zupy, do pieczenia chleba lub ciasteczek owsianych. Smak siemienia jest łagodny i neutralny, jednym słowem pasuje do wszystkiego.- Siemię lniane mielone świetnie sprawdza się jako:
- dodatek do jogurtu
- dopełnienie zdrowych koktajli
- dodatek do owsianki
- składnik naleśników i ciast
- składnik sałatek
- zamiennik panierek do mięs
- zagęszczacz do zup
- Siemię lniane jest najpopularniejszym zamiennikiem jajek. Wystarczy zalać gorącą wodą siemię lniane i odczekać aż powstanie gęsty kleik. Idealnie wiąże składniki ciast czy kotletów. Łyżka siemienia lnianego odpowiada 1 jajku.
- Jak spożywać siemię lniane?
- Kisiel z siemienia dobry na schorzenia- Gdy dopadnie Cię biegunka dobrym,naturalnym remedium jest kisiel z siemienia lnianego, które oprócz Omega-3 i błonnika zawiera więcej lignanów, niż jakakolwiek inna roślina na naszej planecie. Należy 2-3 łyżki siemienia zalać szklanką ciepłej wody i pozostawić na minimum godzinę, a następnie odcedzić i pić powstały kisiel 2 lub 3 razy dziennie, aż biegunka ustąpi. Natomiast dodatek naturalnego pszczelego miodu do kisielu będzie pomocny przy chorobach górnych dróg oddechowych. Taki kisielek nawilży śluzówki i wzmocni układ immunologiczny, ułatwiając szybki powrót do zdrowia.
- Siemię lniane zamiast suplementów B12. - Najlepszym dowodem na to, że siemię ma dobry wpływ na zdrowie, jest dieta Dr Budwig, dzięki której powróciło do zdrowia wielu poważnie chorych pacjentów. Dieta ta jest oparta na mielonym siemieniu i oleju wyciskanym na zimno z ziaren lnu. Siemię nie jest przy tym nigdy podawane samodzielnie, lecz w połączeniu z sokami owocowymi, miodem, owocami lub nabiałem. Dlaczego tak się dzieje? Otóż Dr Budwig odkryła, że obecny w tkankach (oraz w naszej wątrobie) enzym rodanaza w obecności związków siarki przekształca cyjanki w cyjanokobalaminę, czyli witaminę B12.
- W przypadku podrażnień żołądka sporządzamy napar z nasion lnu: 1 łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką letniej wody i powoli gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po przestygnięciu odwar należy przecedzić i pic po 1/2 szklanki dwa razy dziennie. Osoby, które mają poważniejsze problemy z żołądkiem lub jelitami powinny pić sam wywar.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym, nienasłonecznionym miejscu.
Producent
Olejowy Raj
ul. Przemysłowa 1
16-010 Wasilków
Polska