Składniki
100% olej kokosowy rafinowany.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 862 kcal / 3609 kJ
Białko 0g
Tłuszcz ogółem 100 g
Tłuszcze nienasycone w tym: 86,5- Kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe 58,7 g
- 12:0 Kwas laurynowy 44,6 g
- 18:0 Kwas kaprylowy 7,5 g
- 10:0 Kwas kaprynowy 6,0 g
Tłuszcze nienasycone 7,6 g
Tłuszcze trans 0 g
Cholesterol 0 g
Węglowodany 0 g
Sól 0 g
Masa netto
900 ml
Charakterystyka
- Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia i rozgrzewania miąższu owoców palmy kokosowej. Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz.
- Posiada charakterystyczny, kokosowy zapach. Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę.
- Olej kokosowy ma wiele zastosowań w kosmetyce, ale na największą skalę jest wykorzystywany w kuchni, gdzie zastępuje wiele tradycyjnych tłuszczów.
- Nie zawiera utleniaczy
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników.
Stosowanie
- Olej kokosowy - do smarowania i smażenia.
- Jako środek spożywczy jest stosowany m.in. do smarowania pieczywa. Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła, lub margaryny i do smażenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu do oleju rzepakowego, nie pali się i nie jełczeje.
- W kosmetyce olej może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Producent
Sonnenmacht GmbH, Lindensttrasse 20
96145 Autenhausen Niemcy
Dystrybutor:
MedFuture Sp. z o.o.
pl. Powstańców Śl. 16-18
53-314 Wrocław