Nutridrink Yoghurt Style o smaku waniliowo-cytrynowym to wysokoenergetyczny suplement specjalnego przeznaczenia żywieniowego, dostępny w postaci napoju jogurtowego do bezpośredniego spożycia. W małej butelce produktu znajduje się cała gama składników odżywczych w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany, a także komplet witamin i minerałów.
Nutridrink Yoghurt Style to pełnowartościowy posiłek, który w jednej porcji dostarcza osobie niedożywionej lub chorej dużej dawki składników odżywczych. Preparat wykorzystywany bywa w leczeniu klinicznym i zaleca się, aby jego stosowanie było kontrolowane przez lekarza.
Nutridrink nie zawiera glutenu, a jedna porcja (200 ml) to aż 300 kcal.
Dla kogo przeznaczony jest Nutridrink Yoghurt Style?Nutridrink to suplement diety, wykorzystywany zazwyczaj w żywieniu klinicznym, w przypadkach, gdy pacjent jest niedożywiony lub istnieje wysokie ryzyko, że może dojść do niedożywienia. Duża dawka składników odżywczych w małych porcjach przydaje się między innymi osobom, mającym problemy z przyjmowaniem posiłków, takie jak kłopoty z przełykaniem np. przy dysfagii.
Ze względu na dużą wartość odżywczą, nutridrink może być podawany także pacjentom po zabiegach operacyjnych, którzy nie mogą przyjmować posiłków stałych, a jednak potrzebują odpowiedniego żywienia. Dostarczenie im odpowiedniej dawki witamin, minerałów i makroskładników może przyspieszyć okres rekonwalescencji, a w niektórych przypadkach także skrócić czas hospitalizacji.
Kolejną grupą osób, którym często zaleca się żywienie kliniczne suplementem
Nutridrink Jogurt Style są osoby po udarach mózgu w fazie rehabilitacji późnej, często odbywającej się w domu. Suplement sprawdzi się w przypadku braku apetytu, pochodzącego z różnych przyczyn, a także, gdy występuje zwiększone zapotrzebowanie na białko i energię, co często zdarza się u pacjentów onkologicznych oraz osób starszych.
Specjalnego sposobu żywienia potrzebują pacjenci z chorobami neurologicznymi, takimi jak choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, choroba Huntingtona czy stwardnienie rozsiane. W zależności od poziomu zaawansowania choroby mogą mieć oni problemy z prowadzeniem zdrowej, zbilansowanej diety, dlatego nutridrink stanowi dla nich dobrą opcję szybkiego zaspokojenia niedoborów dietetycznych.
Z niedożywieniem często zmagają się także osoby starsze, które, ze względu na wiek lub choroby współistniejące, nie jadają systematycznie lub ich posiłki są zbyt jałowe i nie zawierają odpowiedniej dawki składników odżywczych.
Nutridrink Yoghurt Style to suplement diety, który należy przyjmować zgodnie z zaleceniami lekarza. Może on stanowić jedyny produkt żywieniowy w diecie chorego lub być stosowany jako preparat uzupełniający.
Żywienie kliniczneNutridrink Jogurt Style często zalecany jest przez lekarzy w żywieniu klinicznym, które stanowi część terapii wielu chorób i schorzeń, a także wielokrotnie jest stosowane w przypadku rekonwalescencji po udarach i operacjach. Specjalne żywienie podejmuje się w celu poprawienia stanu pacjenta i wzmocnienia jego organizmu poprzez uzupełnienie niedoborów dietetycznych.
Żywienie kliniczne polega na podawaniu odpowiednich dawek składników odżywczych. Można to robić, stosując specjalną, zbilansowaną dietę, jednak często nie jest to możliwe, dlatego korzysta się z produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego, takich jak
Nutridrink Jogurt, które mają wspomóc prawidłowe odżywienie pacjenta.
Żywienie kliniczne doustne stanowi najczęściej wybieraną formę podawania pożywienia chorym zawsze, kiedy jest to możliwe. Jeżeli nie ma takiej możliwości, stosuje się żywienie dojelitowe lub pozajelitowe, jednak stosuje się je tylko w przypadkach, gdy jest to naprawdę konieczne.
Nutridrink Jogurt to suplement diety, który stosowany jest w żywieniu doustnym. Płynna forma produktu sprawia, że może on być podawany także osobom, które mają problemy z przełykaniem, a ze względu na wysoką wartość kaloryczną jednej butelki preparatu i jego dużą wartość odżywczą, pozwala na odżywienie pacjenta szybko i skutecznie.
Żywienie kliniczne z udziałem suplementów
Nutridrink powinno odbywać się pod nadzorem lekarza lub dietetyka, który dopasuje odpowiednią formę produktu do potrzeb pacjenta.
Nutridrink Jogurt to preparat wysokoenergetyczny, mający zapewnić pacjentowi odpowiednią dawkę kalorii i składników, jakich potrzebuje jego organizm w celu wzmocnienia i uzupełnienia niedoborów pokarmowych.
Składnikiodtłuszczony
jogurt (z mleka krowiego), woda, syrop glukozowy, cukier, białka serwatkowe
(z mleka krowiego), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), stabilizator (pektyna), cytrynian sodu, aromaty, diwodorofosforan potasu, cytrynian potasu, chlorek sodu, karotenoidy – zawierają
soję (oleożywica likopenowa z pomidorów, beta-karoten, luteina), chlorek choliny, wodorotlenek magnezu, L-askorbinian sodu, wodorotlenek wapnia, mleczan żelaza(II), siarczan cynku, barwnik (kurkumina), glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia, nikotynamid, selenian(IV) sodu, siarczan manganu, octan DL-alfa-tokoferolu, chlorowodorek pirydoksyny, chlorowodorek tiaminy, fluorek sodu, octan retinylu, ryboflawina, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
Wartość odżywcza 100 ml: Wartość energetyczna 629 kJ/ 150 kcal
Tłuszcz (35 En%) 5,8 g, w tym
Węglowodany (49 En%) 18,7 g, w tym
- Cukry 10,5 g
- Laktoza 2,00 g
Błonnik (0 En%) 0,19 g
Białko (16 En%) 5,8 g
Sól 0,28 g
Witaminy Witamina A 122 µg
Witamina D 1,00 µg
Witamina E 1,90 mg (α-TE/ET)
Witamina K 8,70 µg
Tiamina 0,22 mg
Ryboflawina 0,24 mg
Niacyna (2,53 mg NE/EN) 0,66 mg
Kwas pantotenowy 0,79 mg
Witamina B6 0,25 mg
Kwas foliowy 40,0 µg
Witamina B12 0,60 µg
Biotyna 6,00 µg
Witamina C 15,0 mg
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe Na 105 mg
K 201 mg
Cl 130 mg
Ca 108 mg
P 108 mg
Mg 34,0 mg
Fe 2,40 mg
Zn 1,50 mg
Cu 0,27 mg
Mn 0,20 mg
F 0,15 mg
Mo 15,0 µg
Se 8,50 µg
Cr 7,90 µg
I 20,0 µg
Inne Karotenoidy 0,24 mg
Cholina 55,1 mg
Osmolarność 740 mOsmol/l
Właściwości suplementu Nutridrink Yoghurt Style o smaku cytrynowo waniliowym:- dostarcza dużą porcję energii w jednym opakowaniu;
- zawiera sporą dawkę makroskładników i substancji odżywczych;
- dostępny jest w formie jogurtu, co ułatwia spożywanie osobom, mającym problemy z przyjmowaniem posiłków;
- charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem wanilii i cytryny;
- jest bezglutenowy.
Nutridrink Jogurt Style wyróżnia się ciekawym smakiem, jednak jego główną zaletą jest wysoka wartość odżywcza w jednej butelce. Producent zawarł w suplemencie nie tylko najważniejsze makroskładniki, czyli białko, tłuszcze oraz węglowodany, ale również szereg witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka, które mogą wspomóc terapię osoby chorej, pomagając wzmocnić ciało pacjenta i pomóc mu w codziennym życiu.
ElektrolityElektrolity to wodne roztwory jonów, głównie sodu, potasu, wapnia, magnezu oraz jonów chlorkowych. Pełnią one w organizmie szereg różnych funkcji, a ich głównym zadaniem jest pomoc w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. U pacjentów niedożywionych często występuje niedobór elektrolitów, który gdy jest znaczny, może prowadzić do poważnego osłabienie organizmu. Elektrolity wspomagają wiele procesów zachodzących w ciele:
- sód – wpływa na wymianę wody pomiędzy komórkami a środowiskiem zewnętrznym, a więc sprzyja utrzymaniu równowagi osmotycznej;
- potas – to antagonista sodu, który może zmniejszać objętość płynów zewnątrzkomórkowych w organizmie i wspomagać kontrolę ilości wody w ciele oraz regulować pH komórek; wpływa na prawidłowe przewodnictwo nerwowe i regulację skurczu mięśni, w tym serca;
- wapń – jest jednym z budulców kości i zębów, wpływa także na prawidłowe procesy krzepnięcia krwi. Wraz z sodem i potasem bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych i skurczach mięśni;
- magnez – również ma swój udział w budowaniu kości, krzepnięciu krwi i procesach skurczu mięśni. Wspomaga także procesy termoregulacji oraz pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi;
- jony chlorkowe i fosforanowe – uczestniczą w regulowaniu gospodarki wodno-elektrolitowej oraz utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
Niedobór elektrolitów może skutkować drżeniami i nadmiernymi skurczami mięśni, przewlekłym osłabieniem, bólami głowy, zaburzeniami rytmurymu serca i ciśnienia krwi, problemami żołądkowo-jelitowymi. U pacjentów w czasie rekonwalescencji lub z różnymi schorzeniami takie dolegliwości mogą znacznie pogorszyć samopoczucie i opóźnić procesy regeneracji. Nutridrink Yoghurt Style zawiera sporą dawkę elektrolitów w jednej butelce, dzięki czemu może uzupełnić ich braki.
Witaminy z grupy BWitaminy B to dość szeroka grupa, która znana jest przede wszystkim z wpływu na układ nerwowy człowieka. Witaminy te w większości nie są magazynowane w organizmie, dlatego zaleca się ich systematyczne dostarczanie z zewnątrz nawet u osób chorych. Najważniejsze z witamin z grupy B to:
- tiamina (witamina B1) – uczestniczy w wielu procesach metabolicznych, wpływa na prawidłową pracę serca i układu krążenia;
- niacyna (witamina B3 lub PP) – sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu mózgu i całego układu nerwowego, bierze udział w syntezie niektórych hormonów, np. kortyzolu, insuliny hormonów płciowych;
Kwas pantotenowy (witamina B5) – wpływa na przemiany białkowo-tłuszczowe w organizmie, może wspomagać obniżenieobniżać stężeniae złego cholesterolu, bierze udział w syntezie hormonów steroidowych;
- pirydoksyna (witamina B6) – bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego;
- biotyna (witamina B7) – wspomaga utrzymanie dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci.
- kwas foliowy (witamina B9) – wpływa na prawidłowy rozwój i wzrost komórek, bierze udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek;
- kobalamina (witamina B12) – bierze udział w wytwarzaniu kwasów nukleinowych i czerwonych krwinek, wpływa na procesy przemian metabolicznych, wspiera syntezę ważnych neuroprzekaźników.
Inne witaminyW suplemencie
Nutridrink Yoghurt Style o smaku waniliowo-cytrynowym nie zabrakło także innych ważnych dla życia witamin, takich jak:
- witamina C – wspomaga odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza niehemowego oraz innych składników odżywczych, wspiera procesy regeneracyjne organizmu;
- witamina D – wpływa na prawidłowe funkcjonowaniedziałanie układu odpornościowego, sprzyja wchłanianiu wapnia;
- witamina E – jest cennym przeciwutleniaczem, pomaga zachować dobrą kondycję skóry;
- witamina K – bierze udział w procesach krzepnięcia krwi.
Masa netto4 x 200 ml
CharakterystykaDieta kompletna, hiperkaloryczna (1,5 kcal/ml), z dodatkiem jogurtu.
- Źródłem białka są serwatka i kazeina
- Zawiera głównie tłuszcze LCT
- Źródłem węglowodanów są maltodekstryny, sacharoza oraz laktoza
- Ubogoresztkowa
- Bezglutenowa
Zastosowanie- Do postępowania żywieniowego w przypadkach takich jak:
- przed oraz po zabiegach operacyjnych, oraz w okresie rekonwalescencji
- porażenie mózgowe
- choroba Huntingtona, Parkinsona, Alzheimera, inne zespoły otępienne
- mukowiscydoza
- zaburzenia żucia i połykania
- brak apetytu o różnej etiologii
- zwiększone zapotrzebowanie białkowo-energetyczne
- Przygotowanie do zabiegów diagnostycznych na przewodzie pokarmowym np. do kolonoskopii.
-
PrzeciwwskazaniaStosować pod nadzorem lekarza. Nie stosować u dzieci poniżej 3 lat. Dzieciom w wieku od 3do 6 lat podawać jedynie jako uzupełnienie diety. Nie stosować w przypadku alergii na białka mleka krowiego, galaktozemii i fruktozemii.
Stosowanie- Uzupełnienie diety: 1 - 3 opakowania dziennie (300 - 900 kcal)
- Jedyne źródło pożywienia: 5 - 7 opakowań dziennie (1500 - 2100 kcal)
Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia. Najlepiej podawać schłodzony. Dobrze wstrząsnąć przed użyciem. Produkt zaleca się pić powoli (1 opakowanie od 30 min do 1 godz.), między posiłkami.
PrzechowywaniePrzechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny
ProducentWyprodukowano przez:
N.V. Nutricia, Zoetermeer, Holandia
NUTRICIA Polska Sp. z o.o. | ul. Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa