Środek spożywczy Miód Manuka MGO 400+ nektarowy jest produktem wytwarzanym przez pszczoły na terytorium Nowej Zelandii. Miód ten wytwarzany jest na bazie nektaru z roślin Leptospermum scoparium znanych również pod nazwą „krzewy manuka”. Na co jest Miód Manuka MGO 400+ nektarowy? Wskazaniem do stosowania środka spożywczego jest uzupełnienie codziennej, zbilansowanej diety w składniki wspomagające funkcjonowanie organizmu. Szczególnie cenionym składnikiem miodu manuka jest MGO, czyli methylglyoxal. To właśnie ta substancja szczególnie odpowiada za unikatowe właściwości produktu. Przypisywany jest jej korzystny wpływ na poprawę pracy układu pokarmowego oraz utrzymanie jego prawidłowej kondycji, poza tym może mieć dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo Miód Manuka MGO 400+ nektarowy może korzystnie wpływać na kondycję skóry.
W opakowaniu znajduje się 500 g Miodu Manuka MGO 400+ nektarowego. W jego skład wchodzi methylglyoxal w ilości powyżej 400 mg/kg. Jest to składnik naturalny, który w dużych ilościach jest obecny wyłącznie w nielicznych miodach manuka. Jest to też składnik o cenionych właściwościach. MGO między innymi ma właściwości bakteriostatyczne. Jego działanie polega na hamowaniu rozwoju bakterii. Zawartość energetyczna 3 łyżeczek Miodu Manuka MGO 400+ nektarowego, czyli zalecanej dziennej porcji środka spożywczego, to 50,2 kcal.
Jak stosować Miód Manuka MGO 400+ nektarowy? Środek spożywczy może być stosowany codziennie. Najlepiej spożywać go w godzinach porannych na czczo. Zaleca się zatem jednorazowe spożycie 2–3 łyżeczek Miodu Manuka MGO 400+ nektarowego rano na czczo lub ewentualnie można przyjmować po 1 łyżeczce środka spożywczego w częstotliwości 2–3 razy dziennie, każdorazowo na około ½ godziny przed planowanym posiłkiem.
Miód manuka często jest wykorzystywany w ramach apiterapii, poza tym wyróżnia się walorami smakowymi. Tym miodom przypisywane jest działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, a oprócz tego redukujące stany zapalne i przyspieszające gojenie się ran. Właściwości miodu manuka mogą korzystnie wpływać również na układ oddechowy pacjenta oraz jego układ pokarmowy, poza tym nie są bez znaczenia w stosunku do funkcjonowania układu odpornościowego. Miody manuka wciąż stanowią przedmiot wielu badań, w czasie których odkrywane są ich kolejne właściwości.
Środek spożywczy Miód Manuka MGO 400+ nektarowy nie może być stosowany przez każdego, gdyż ma również przeciwwskazania. Nie należy korzystać z produktu, jeśli pacjent jest nadwrażliwy na chociaż jeden z jego składników. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów, które mogłyby wskazywać na nadwrażliwość na ten miód, należy zaprzestać dalszego korzystania ze środka spożywczego i skonsultować się z lekarzem. Produkt należy przechowywać w sposób bezpieczny, zabezpieczając go tak, aby dzieci nie miały do niego dostępu.
Składniki - Miód Manuka MGO 400+ Nektarowy 500 g
miód z krzewu Manuka 100%.
Wartość odżywcza |
w 100 g |
w 15 g* |
Wartość energetyczna |
1400 kJ / 334,4 kcal |
210 kJ / 50,2 kcal |
Tłuszcz |
0 g |
0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
0 g |
Węglowodany |
82,1 g |
12,3 g |
w tym cukry |
82,1 g |
12,3 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
0,3 g |
0,05 g |
Sól |
0,04 g |
0,01 g |
Methylglyoxal |
>40 mg |
>6 mg |
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna.
Masa netto - Miód Manuka MGO 400+ Nektarowy 500 g
500 g
Charakterystyka - Miód Manuka MGO 400+ Nektarowy 500 g
- Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 400 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).
- Miód manuka zawiera metyloglioksal (MGO, methylglyoxal), który ma właściwości bakteriostatyczne czyli hamujące rozwój bakterii.
Przeciwwskazania - Miód Manuka MGO 400+ Nektarowy 500 g
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu.
Stosowanie - Miód Manuka MGO 400+ Nektarowy 500 g
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Przechowywanie - Miód Manuka MGO 400+ Nektarowy 500 g
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Producent - Miód Manuka MGO 400+ Nektarowy 500 g
Manuka Health New Zealand Limited
Dystrybutor
Propharma spółka. z o.o.
ul. Łopuszańska 36
02-220 Warszawa