Środek spożywczy Miód Manuka MGO 400+ Nektarowy 250 g to produkt przeznaczony dla osób, które chcą wspomóc swoją kondycję zdrowotną. Miody Manuka to specyficzny rodzaj środków spożywczych, który pochodzi z wybranych rejonów Nowej Zelandii, gdzie rosną krzewy Manuka (łac. Leptospermum scoparium). Krzewy te przez niektórych nazywane są drzewami herbacianymi. Aby środek spożywczy mógł zostać zakwalifikowany jako Miód Manuka, musi być produkowany w rejonach i w czasie kwitnienia krzewów Manuka, a także musi mieć określone stężenie MGO.
Na co jest Miód Manuka MGO 400+ Nektarowy 250 g? Wskazaniem do stosowania środka spożywczego jest wprowadzenie do swojej diety cennych składników aktywnych, które wchodzą w skład Miodów Manuka, w tym w szczególności metylglyoxalu (MGO). Substancja ta jest charakterystycznym składnikiem Miodów Manuka, gdyż występuje w tych produktach w wysokim stężeniu. MGO ma właściwości bakteriostatyczne. Miody Manuka bywają wykorzystywane przez pacjentów w apiterapii. Składniki środka spożywczego mogą wspomagać odporność organizmu, a oprócz tego mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie różnych układów organizmu, w tym m.in. układu pokarmowego i oddechowego.
W opakowaniu znajduje się 250 g Miodu Manuka MGO 400+ Nektarowego. W skład produktu wchodzi minimum 400 mg/kg methylglyoxalu, gdyż podawana wartość 400+ określa wartość minimalną tego składnika w miodzie, która według badań w rzeczywistości często okazuje się znacznie wyższa od deklarowanej. Podana zawartość (nawet minimalna deklarowana przez producenta) methylglyoxalu jest bardzo wysoka, biorąc pod uwagę, że w zwykłych miodach można znaleźć tę substancję w ilościach 1-10 mg/kg. Zalecana dzienna porcja Miodu Manuka MGO 400+ Nektarowego, czyli 3 łyżeczki (15 g) ma 50,2 kcal oraz jednocześnie >6 mg methylglyoxalu.
Przed zastosowaniem środka spożywczego należy zapoznać się z informacjami producenta podanymi na opakowaniu. Zalecane dawkowanie Miodu Manuka MGO 400+ Nektarowego 250 g to 2-3 łyżeczki środka spożywczego przyjmowane w godzinach rannych, najlepiej na czczo. Miód Manuka MGO 400+ Nektarowy 250 g można też przyjmować w porcjach rozłożonych w ciągu całego dnia. Wówczas najlepiej przyjmować 1 łyżeczkę miodu w częstotliwości 2-3 razy dziennie, pilnując, aby środek spożywczy spożywać na około 30 minut przed planowanym posiłkiem. Jeśli pacjent woli miód przyjmować w postaci rozpuszczonej, może Miód Manuka MGO 400+ Nektarowy 250 g dodawać do wody lub płynów. W tym przypadku należy jednak pilnować ich temperatury, gdyż w wysokich temperaturach środek spożywczy traci swoje cenne właściwości.
Nie każdy może spożywać Miód Manuka MGO 400+ Nektarowy 250 g, gdyż środek spożywczy ma również przeciwwskazania. Miód Manuka MGO 400+ Nektarowy 250 g nie powinien być spożywany przez osoby uczulone na produkt. Jeśli pacjent zastosuje miód i zauważy u siebie objawy nadwrażliwości, powinien zrezygnować z dalszego korzystania ze środka spożywczego oraz skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Opis
Miody Manuka MGO są przebadane pod względem aż 6 czynników określających ich jakość!
Miody Manuka MGO często podlegają kontrolom, a każda partia produktu zostaje poddana ocenie. Najważniejszym organem strzegącym oryginalności nowozelandzkich miodów jest Ministerstwo Przemysłu Pierwotnego Nowej Zelandii. Ich rozporządzenie obejmuje kontrole miodu i zakładów produkcji oraz certyfikacje eksportowanych miodów, dokumentujące, że miód spełnia standardy i nie został zafałszowany. Każda partia Miodu Manuka MGO jest poddawana badaniom w laboratorium producenta oraz w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii.
Propharma zleca dodatkowe, niezależne kontrole w celu weryfikacji takich parametrów jak zawartość HMF (aby wykluczyć niedopuszczalne przegrzanie miodu) i liczba diastazowa (określa aktywność enzymów w miodzie). Najważniejszy związek w Miodzie Manuka to methylglyoxal (MGO). Miody Manuka MGO MHNZ są również przebadane pod względem innych czynników określających ich jakość tj.: pyłek kwiatowy Leptosperin, DHA, HMF, liczba diastazowa, badania mikrobiologiczne. Certyfikat MGO podaje gwarantowaną ilość methylglyoxalu. Rzeczywista zawartość może być wyższa, czego dowodzą wyniki badań z 2018 r:
Miód Manuka MGO 100+ / Gwarantowana zawartość MGO 100 mg/kg / Rzeczywista zawartość MGO 180 mg/kg
Miód Manuka MGO 250+ / Gwarantowana zawartość MGO 250 mg/kg / Rzeczywista zawartość MGO 382 mg/kg
Miód Manuka MGO 400+ / Gwarantowana zawartość MGO 400 mg/kg / Rzeczywista zawartość MGO 608 mg/kg
Miód Manuka MGO 550+ / Gwarantowana zawartość MGO 550 mg/kg / Rzeczywista zawartość MGO 771 mg/kg
75 % zakupionych miodów było oznaczone symbolem MGO
7 /10 kupujących uważają, ze Miody Manuka są skuteczne
49,3 % kupujących wybiera Miody Manuka MGO
50,5 % kupujących uważa, że dają organizmowi to, co najlepsze
Skąd pochodzi Miód Manuka?
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Czym jest Miód Manuka?
W 2013 r. z udziałem rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów manuka. Według opracowania z lipca 2014 roku miody manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie, który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów manuka. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej; wyjątkowy smak - określany jako mineralny: silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów manuka oraz składników aktywnych, w tym: methylglyoxalu (MGO) (Science and characteristing Manuka honey - Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Czym jest MGO?
MGO (skrót od methylglyoxal) to naturalna substancja uznana przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów manuka. Badania nad składem miodów manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów manuka - MGO, która jest obiektywna i powtarzalna. Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów manuka metodą mierzenia methylglyoxalu MGO (od 2007 roku) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów manuka w Nowej Zelandii i na świecie (www.manukahealth.co.nz).
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 400 mg/kg (nawet 608 mg/kg MGO wg badania wykonanego 5.10.2018)
Cechy
- oryginalny, nowozelandzki o gwarantowanej zawartości methylglyoxalu
- Laur Klienta 2019
- Dobra Marka 2019 - Jakość, Zaufanie, Renoma
- nowy wygląd - niezmiennie wyjątkowy Miód Mānuka
Wartości odżywcze
| Wartość odżywcza w 100 g | Wartość odżywcza w 15 g* |
---|
Wartość energetyczna | 1400 kJ / 335 kcal | 210 kJ / 50 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 82,1 g | 12,3 g |
- w tym cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | 0,03 g | 0 g |
Methylglyoxal | >40 mg | >6 mg |
*15 g (3 łyżeczki) = porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji. | | |
Stosowanie
Spożywanie Miodu Manuka MGO 4000+: Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Przeciwwskazania
Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 12 miesiąca życia.
Producent
Propharma Sp. z o.o.
Zawartość opakowania
250