Środek spożywczy Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 250 g jest produktem wyróżniającym się wysoką zawartością metylglyoxalu (MGO), czyli substancji o właściwościach bakteriostatycznych. Produkt pochodzi z Nowej Zelandii, gdyż to właśnie tam, w nielicznych rejonach rosną krzewy Manuka (łac. Leptospermum scoparium), które nazywane są przez niektórych również drzewami herbacianymi. Aby produkt móc nazwać mianem Miodu Manuka, musi być produkowany na terenie Nowej Zelandii, a okres jego produkcji musi pokrywać się z okresem kwitnienia krzewów Manuka. Istotna jest też deklarowana zawartość MGO, która w tych środkach spożywczych jest bardzo wysoka.
Na co jest Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 250 g? Wskazaniem stosowania Miodu Manuka jest wzbogacenie codziennej zdrowej diety w metylglyoxal oraz inne składniki, które wspomagają pracę organizmu i korzystnie wpływają na jego kondycję zdrowotną. Zawarty w Miodach Manuka metylglyoxal (MGO) zaliczyć można do charakterystycznych składników tego rodzaju środków spożywczych, gdyż zawartość MGO w miodach z innych części świata, w tym m.in. z Europy, jest bardzo niska.
Miody Manuka uznawane są za „superfoods” i chętnie stosowane są m.in. w apiterapii. Mają charakterystyczny smak, który można określić jako lekko gorzki z nutą wyjątkowego aromatu wrzosowo-ziemistego. Główny składnik, za którego wysoką zawartość cenione są Miody Manuka, MGO, działa bakteriostatycznie. Dodatkowo Miody Manuka uważane są za wspomagające odporność organizmu oraz redukujące dokuczliwość objawów chorób zakaźnych. Miodom Manuka przypisuje się poza tym działanie korzystne na drogi oddechowe oraz na układ pokarmowy pacjentów.
W opakowaniu znajduje się 250 g Miodu Manuka MGO 250+ Nektarowego. W skład środka spożywczego wchodzi wiele cennych dla organizmu składników aktywnych. To przede wszystkim wysoka zawartość metylglyoxalu. Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 250 g ma minimum 250 mg/kg metylglyoxalu, a dla porównania należy zaznaczyć, że zawartość MGO w miodach zwykłych najczęściej nie przekracza 1-10 mg/kg. Jak przyjmować Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 250 g? Dawkowanie rekomendowane to przyjmowanie 2-3 łyżeczek produktu rano, najlepiej na czczo. Można również Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 250 g przyjmować porcjami w ciągu dnia – wówczas zaleca się przyjmowanie po 1 łyżeczce produktu w częstotliwości 2-3 razy dziennie, każdorazowo środek spożywczy przyjmując na około 30 minut przed posiłkiem. Dopuszczalne jest rozpuszczanie miodu w wodzie bądź płynach, jednak nie powinny być one zbyt gorące, gdyż zbyt wysoka temperatura może przyczynić się do utraty właściwości produktu.
Środek spożywczy Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 250 g ma przeciwwskazania do stosowania. Nie należy go spożywać, jeśli u pacjenta występuje nadwrażliwość na chociaż jeden z jego składników. Wystąpienie objawów alergicznych po spożyciu Miodu Manuka MGO 250+ Nektarowy 250 g stanowi wskazanie do konsultacji z lekarzem i rezygnacji z dalszego przyjmowania przez pacjenta produktu.
Opis - Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 250 g
Miody Manuka MGO są przebadane pod względem aż 6 czynników określających ich jakość!
Miody Manuka MGO często podlegają kontrolom, a każda partia produktu zostaje poddana ocenie. Najważniejszym organem strzegącym oryginalności nowozelandzkich miodów jest Ministerstwo Przemysłu Pierwotnego Nowej Zelandii. Ich rozporządzenie obejmuje kontrole miodu i zakładów produkcji oraz certyfikacje eksportowanych miodów, dokumentujące, że miód spełnia standardy i nie został zafałszowany. Każda partia Miodu Manuka MGO jest poddawana badaniom w laboratorium producenta oraz w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii.
Propharma zleca dodatkowe, niezależne kontrole w celu weryfikacji takich parametrów jak zawartość HMF (aby wykluczyć niedopuszczalne przegrzanie miodu) i liczba diastazowa (określa aktywność enzymów w miodzie). Najważniejszy związek w Miodzie Manuka to methylglyoxal (MGO). Miody Manuka MGO MHNZ są również przebadane pod względem innych czynników określających ich jakość tj.: pyłek kwiatowy Leptosperin, DHA, HMF, liczba diastazowa, badania mikrobiologiczne. Certyfikat MGO podaje gwarantowaną ilość methylglyoxalu. Rzeczywista zawartość może być wyższa, czego dowodzą wyniki badań z 2018 r:
Miód Manuka MGO 100+ / Gwarantowana zawartość MGO 100 mg/kg / Rzeczywista zawartość MGO 180 mg/kg
Miód Manuka MGO 250+ / Gwarantowana zawartość MGO 250 mg/kg / Rzeczywista zawartość MGO 382 mg/kg
Miód Manuka MGO 400+ / Gwarantowana zawartość MGO 400 mg/kg / Rzeczywista zawartość MGO 608 mg/kg
Miód Manuka MGO 550+ / Gwarantowana zawartość MGO 550 mg/kg / Rzeczywista zawartość MGO 771 mg/kg
75 % zakupionych miodów było oznaczone symbolem MGO
7 /10 kupujących uważają, ze Miody Manuka są skuteczne
49,3 % kupujących wybiera Miody Manuka MGO
50,5 % kupujących uważa, że dają organizmowi to, co najlepsze
Skąd pochodzi Miód Manuka?
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Czym jest Miód Manuka?
W 2013 r. z udziałem rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów manuka. Według opracowania z lipca 2014 roku miody manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie, który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów manuka. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej; wyjątkowy smak - określany jako mineralny: silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów manuka oraz składników aktywnych, w tym: methylglyoxalu (MGO) (Science and characteristing Manuka honey - Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Czym jest MGO?
MGO (skrót od methylglyoxal) to naturalna substancja uznana przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów manuka. Badania nad składem miodów manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów manuka - MGOM, która jest obiektywna i powtarzalna. Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGOTM oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie
jakości handlowej miodów manuka metodą mierzenia methylglyoxalu MGO (od 2007 roku) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów manuka w Nowej Zelandii i na świecie (www.manukahealth.co.nz).
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 250 mg/kg.
Cechy - Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 250 g
- oryginalny, nowozelandzki o gwarantowanej zawartości methylglyoxalu
- Laur Klienta 2019
- Dobra Marka 2019 - Jakość, Zaufanie, Renoma
- nowy wygląd - niezmiennie wyjątkowy Miód Mānuka
Wartości odżywcze - Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 250 g
| Wartość odżywcza w 100 g | Wartość odżywcza w 15 g* |
---|
Wartość energetyczna | 1400 kJ/ 335 kcal | 210 kJ / 50 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 82,1 g | 12,3 g |
- w tym cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | 0,03 g | 0 g |
Methylglyoxal | >25 mg | >3,75 mg |
*15 g (3 łyżeczki) = porcja dzienna. W słoiku znajduje się ok. 17 porcji. | | |
Stosowanie - Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 250 g
Spożywanie Miodu Manuka MGO 250+: Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Przechowywanie - Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 250 g
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Przeciwwskazania - Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 250 g
Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 12 miesiąca życia.
Producent - Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 250 g
Propharma Sp. z o.o.
Zawartość opakowania - Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 250 g
250