Dlaczego warto sięgać po odżywki medyczne?
Odżywki medyczne to grupa produktów spożywczych, dobrze tolerowanych oraz zawierających wszelkie niezbędne składniki odżywcze. Zostały one stworzone z myślą o wielu grupach, w tym m.in. o dzieciach, osobach starszych, a także pacjentach w okresie okołooperacyjnym i osobach cierpiących na zaburzenia wchłaniania, nowotwory, niewydolność nerek lub wątroby czy też cukrzycę.
Odżywki medyczne posiadają szereg zalet, do których możemy zaliczyć przede wszystkim:
- gotowość do spożycia — odżywki tego typu są odpowiednio przygotowane, aby ich podanie było jak najprostsze,
- prosty, sprawdzony i standaryzowany skład — jest bezpieczny, a ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych jest zminimalizowane,
- szerokie zastosowanie — tego typu odżywki mogą stanowić jedyne źródło pożywienia lub być wyłącznie dodatkiem w diecie.
Odżywki wysokobiałkowe w diecie pacjentów onkologicznych
Odpowiedni sposób żywienia ma ogromne znaczenie w przypadku nowotworów. Szczególne ważna jest odpowiednia ilość białka. Składnik ten często potrzebny jest w znacznie większej ilości, niż przed chorobą. Okazuje się, że zapotrzebowanie na białko w tym ciężkim okresie może nawet wzrosnąć o 67%. Z tego też względu osobom cierpiącym na nowotwory bardzo często podaje się odpowiednie odżywki wysokobiałkowe, dostosowane do ich potrzeb.
Oczywiście poza białkiem znaczenie mają także pozostałe składniki — odżywki wysokoenergetyczne to kolejna grupa produktów, która często jest obecna w jadłospisie pacjentów onkologicznych. Warto bowiem pamiętać, że zbyt mała ilość kalorii przy odpowiedniej ilości białka, nie pozwoli wykorzystać tego składnika w celach budulcowych, a jako źródło energii.
Dieta w przewlekłej niewydolności nerek oraz wątroby
Zarówno w przypadku przewlekłej niewydolności nerek, jak i wątroby — dieta ma ogromne znaczenie. Zacznijmy jednak od nerek. W przypadku tej choroby kluczowym zadaniem diety jest zapobieganie nadmiernemu wytwarzaniu produktów przemiany białkowej, które mogą być toksyczne dla organizmu pacjenta. Dieta powinna być lekkostrawna, rozpisana indywidualnie dla każdego chorego. W przypadku niewydolności nerek często obniża się zawartość białka, a w skrajnych przypadkach nawet całkowicie eliminuje. Nietrudno się domyślić, że wskazana jest również kontrola płynów oraz elektrolitów, które mają kluczowe znaczenie dla nerek. Odżywki do postępowania dietetycznego często stanowią kluczowy element diety takiego pacjenta.
Niewydolność wątroby z kolei często wiąże się ze zwiększeniem udziału białka w diecie. Osoba chora powinna spożywać kilka niewielkich posiłków w ciągu dnia. Powinny składać się z produktów, które łatwo ulegają trawieniu oraz nie obciążają przewodu pokarmowego. Wiąże się to również z całkowitym wykluczeniem produktów ciężkostrawnych, zawierających dużo błonnika oraz wzdymających. Kluczowe jest także wykluczenie z diety alkoholu, który przyczynia się do zaburzeń wątroby oraz stłuszczeń. Środki specjalnego przeznaczenia medycznego są również stosowane u osób chorych na niewydolność wątroby. Pozwalają dostarczyć pacjentom składników odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zostały także odpowiednio zmodyfikowane, aby maksymalnie zadbać o wątrobę. Należy jedynie pamiętać, że tego typu preparaty powinny być stosowane wyłącznie po wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Są to poważne i wymagające schorzenia.