Zgaga — podstawowe informacje
Zgaga to nic innego jak stan zapalny, który jest spowodowany cofaniem się treści soku żołądkowego do przełyku. Jest to bardzo uciążliwa dolegliwość, która objawia się uczuciem palenia w przełyku, a także piekącym bólem, który może promieniować od gardła aż do nadbrzusza. Warto wiedzieć, że zgaga może być przyczyną niestrawności. Produkty spożywcze, które najczęściej prowadzą do zgagi to przede wszystkim napoje, które zawierają kofeinę, ostre przyprawy, tłuste jedzenie, owoce cytrusowe czy też czekolada.
Jeśli zgaga pojawia się jedynie raz na jakiś czas, wystarczy przyjmować leki na zgagę. Z kolei jeśli stan ten utrzymuje się już od dłuższego czasu, konieczna może okazać się wizyta u specjalisty. Przeprowadzi on odpowiedni wywiad lekarski, a także zleci wykonanie odpowiednich badań w celach diagnostycznych.
Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, jednak zgaga może być również przyczyną niestrawności. Wywoływać zgagę mogą przede wszystkim:
- ostre przyprawy,
- tłuste jedzenie,
- czekolada,
- alkohol,
- nikotyna,
- napoje zawierające kofeinę, czyli kawy, energetyki, herbaty,
- owoce cytrusowe.
Dodatkowo zgaga występuje częściej u kobiet w ciąży, a jest to spowodowane działaniem progesteronu. Wykazuje on właściwości rozluźniające na mięśnie układu pokarmowego. Zanim jednak przejdziemy do leczenia tego typu dolegliwości, kluczowe jest ich odpowiednie rozpoznanie. Należy zwrócić uwagę, by nie pomylić zgagi z innymi problemami układu pokarmowego.
Nadkwaśność żołądka — przyczyny
Nadkwaśność, czyli inaczej nadkwasota — to nic innego jak nadprodukcja kwasu solnego przez komórki żołądka. Nadkwaśności nie należy mylić ze zgagą, bowiem są to dwie, różniące się od siebie dolegliwości.
Do przyczyn nadkwaśności żołądka możemy zaliczyć:
- zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka,
- niedokrwistość złośliwą,
- usunięcie fragmentu żołądka z zachowaniem części przedodźwiernikowej,
- zakażenie bakterią Helicobacter pylori.
Najczęstszą przyczyną nadkwasoty jest nosicielstwo bakterii H. pylori, które w naszej populacji jest dość powszechnym zjawiskiem. Jedną z rzadszych przyczyn nadkwaśności jest z kolei zespół Zollingera-Ellisona, czyli obecność guzu, który wydziela gastrynę. Jest to hormon, który w nadmiernej ilości objawia się właśnie nadkwaśnością, ale także trudno gojącymi się owrzodzeniami błony śluzowej dwunastnicy. Do innych przyczyn nadkwasoty zalicza się nadużywanie alkoholu oraz palenie papierosów, a także częste picie kawy oraz napojów, w składzie których znajduje się kofeina. Jedzenie w pośpiechu oraz nadużywanie niektórych leków, w tym glikokortykosteroidów oraz kwasu acetylosalicylowego to kolejne możliwe przyczyny nadkwaśności żołądka.
Nadkwaśność żołądka może być też efektem spożywania zbyt obfitych posiłków oraz dużych ilości przyjmowanego błonnika, a także produktów wędzonych. Nadkwasota może być też efektem częstego żucia gumy oraz ssania cukierków, które przyczyniają się do niepotrzebnego nasilania wydzielania kwasu żołądkowego. Problemy z żołądkiem mogą być dodatkowo spowodowane lub potęgowane nadmiernym stresem i towarzyszącym mu negatywnym emocjom.
Nadkwasota żołądka – najczęstsze objawy
Objawy nadkwasoty mogą się różnić w zależności od konkretnego przypadku, jednak najczęściej możemy do nich zaliczyć gniotący ból w górnej części brzucha. Nierzadko pojawiają się również objawy charakterystyczne dla choroby refluksowej, w tym przede wszystkim piekący ból w nadbrzuszu i za mostkiem. Często występuje również
odbijanie się kwasem (odbijanie kwaśnej treści żołądka). Do innych objawów
nadkwasoty żołądka zalicza się wzdęcia, nudności i zaparcia. Ból, jaki powoduje nadkwaśność, pojawia się najczęściej kilka godzin po spożyciu pokarmu, natomiast ustępuje po przyjęciu leków zobojętniających kwas żołądkowy. Dolegliwości związane z nadkwaśnością pojawiają się również w godzinach nocnych, poza tym często obserwuje się je nad ranem. Choroba ma tendencję do nawracania, a nawroty mają miejsce najczęściej w okresie wiosennym oraz jesiennym, powodując duży dyskomfort.
Nadkwaśność żołądka może być też objawem wielu groźnych chorób, do których zalicza się nadwrażliwość żołądka, nerwicę żołądka, a także ostre nieżyty żołądka.
Co neutralizuje kwas żołądkowy?
Zdiagnozowanie u pacjenta nadkwasoty żołądka wymaga przede wszystkim zmodyfikowania stylu życia. Ważna jest szczególnie zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych.
Co neutralizuje kwas solny? Najczęściej stosuje się inhibitory pompy protonowej, poza tym sprawdzają się również inhibitory receptora H2. Wypróbować warto też domowe sposoby na nadkwasotę żołądka, które w wielu przypadkach mogą przynieść ulgę przy dolegliwościach towarzyszących tego rodzaju problemom.
Domowe sposoby na kwasy żołądkowe
Dodatkiem w leczeniu nadkwasoty mogą być wszelkie sposoby domowe. Niejednej osobie dużą ulgę może przynieść picie wody niegazowanej lub przegotowanej z czajnika. Rozcieńcza ona sok żołądkowy, jednak należy pamiętać, że jest to metoda doraźna i krótkotrwała.
Domowe sposoby na zgagę i nadkwasotę to również odpowiednio dobrana dieta. Pamiętać należy o spożywaniu chudego nabiału oraz warzyw (z wyjątkiem kapustnych). Dieta na nadkwasotę powinna być wolna od produktów, które zwiększają produkcję soków żołądkowych. Zalicza się do nich np. owoce cytrusowe, orzeszki ziemne czy ostre przyprawy i tłuste mięso.
Ważny jest również sposób, w jaki przygotowywane są produkty – najlepiej przygotowywać je na parze lub dusić pod przykryciem. Nie zaleca się poza tym spożywania produktów zawierających tłuszcze trans oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Nie są zatem polecane przy nadkwasocie fast foody i szybkie, mocno przetworzone przekąski. Warto również zrezygnować ze spożywania alkoholu oraz palenia papierosów. Podczas spożywania produktów należy pamiętać, by dobrze je rozdrabniać. Im mniejsze i bardziej miękkie będzie spożywane jedzenie, tym krócej znajdować się będzie w żołądku. W leczeniu nadkwasoty sprawdzić się mogą też zioła, do których zalicza się miętę i prawoślaz, a dodatkowo ulgę przynieść może siemię lniane. Często osoby z nadkwasotą piją też sok z imbiru oraz żują ziarna jałowca lub gorczycy.
Unikać należy z kolei spożywania mocnych rosołów i bulionów, a dodatkowo nie należy spożywać tortów, deserów, lodów oraz czekolady i batonów. Unikać należy też spożywania cebuli oraz czosnku, a także nasion roślin strączkowych. Ważne jest również regularne spożywanie posiłków – najlepiej jeść 5-6 razy dziennie, ale w mniejszych ilościach. Zbyt obfite posiłki pobudzają wydzielanie gastryny, co z kolei przyczynia się do zwiększenia produkcji kwasu solnego. Inną metodą leczenia nadkwaśności są masaże pleców, których zadaniem jest rozluźnianie ośrodków nerwowych odpowiadających za wydzielanie enzymów trawiennych.
Przy nadkwasocie pomocne mogą być leki zobojętniające kwas żołądkowy
W naszej ofercie znajdują się przeróżne tabletki na nadkwaśność, które mogą okazać się naprawdę pomocne. Leczenie zgagi również uzależnione jest od jej przyczyny. Jeśli dolegliwości są uciążliwe, powinniśmy sięgnąć po preparaty na zgagę. Kiedy będzie się ona powtarzać, najlepszym rozwiązaniem będzie wykonanie odpowiednich badań, które pomogą w ustaleniu przyczyn pojawiania się zgagi. W skrajnych przypadkach rozważa się również operację chirurgiczną, jednak to rozwiązanie jest stosowane najczęściej wtedy, gdy wszystkie inne metody nie przyniosły pożądanych skutków. Przewlekła zgaga jest niestety niebezpieczna i nie należy jej lekceważyć. Na rynku dostępny jest szeroki wybór tabletek, kropli, a także zawiesin doustnych, które wykazują właściwości neutralizujące kwas żołądkowy.
Jak leczyć nadkwaśność, a jak zgagę?
Leczenie nadkwaśności uzależnione jest tak naprawdę od przyczyn tej dolegliwości. Możemy zastosować m.in. objawowe leczenie, które polega na stosowaniu odpowiednich leków na nadkwaśność. Przykładowo, jeśli przyczyną nadkwaśności jest niedokrwistość złośliwa, konieczne jest wykonywanie domięśniowych iniekcji witaminy B12. W przypadku tej choroby najczęściej przyjmowanie witaminy odbywa się do końca życia.
Preparaty na zgagę i nadkwaśność — nasza oferta
Nasza oferta obejmuje skuteczne tabletki na zgagę, a także nadkwaśność. Dobrym przykładem takiego preparatu jest Alugastrin, działający objawowo na nadkwaśność, uszkodzenia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, a także chorobę wrzodową żołądka. W przypadku zgagi z kolei dobrą propozycją mogą okazać się tabletki Anesteloc, które blokują enzym wytwarzający kwas żołądkowy. To lek skuteczny w walce nie tylko ze zgagą, ale także np. refluksem, który polega na cofaniu się kwasu z żołądka do przełyku.
Poza tabletkami proponujemy również leki w innych formach. Przykładem jest płyn Azulan, stosowany na skórę i błony śluzowe. Preparat ten wykazuje działanie m.in. przeciwzapalne i rozkurczające. Sposób jego stosowania opiera się na płukaniu buzi lub piciu. Na środek ten powinny uważać osoby uczulone na kwiaty rumianku oraz inne rośliny z rodziny Złożonych Compositae.