Czym jest dieta MRP i posiłki zastępcze?
Skrótem MRP określa się produkty mające na celu zastąpienie posiłku pacjenta. MRP, z ang. meal replacement, to zatem żywność zastępcza, którą wprowadza się do jadłospisu zamiast konkretnych posiłków. W tym miejscu należy jednocześnie podkreślić ważną kwestię – żywność MRP nie jest przeznaczona do tego, by w całości zastąpić codzienną dietę pacjenta. Nie powinno się zatem wprowadzać produktów zastępczych w zamian wszystkich posiłków, a jedynie jako zamiennik konkretnych z nich.
Zazwyczaj do żywności MRP zaliczają się specjalnie przygotowane posiłki w proszku, które przeznaczone są do rozrobienia w wodzie bądź w mleku. Mają sprecyzowany skład jakościowy i ilościowy w danej porcji, przez co łatwiej określić proporcje dostarczanych przez nie makroskładników, a także innych ważnych dla organizmu składników, w tym np. witamin i minerałów. W składzie posiłków zastępczych, oprócz białek, tłuszczów, węglowodanów, minerałów i witamin w odpowiednich proporcjach, niejednokrotnie występują również substancje dodatkowe, które korzystnie wpływają na sprawność organizmu. Produkt zastępczy może zatem zawierać składniki wspomagające, a dobrym przykładem jest kofeina, glutamina lub guarana.
Posiłki zastępcze – apteka
W tej kategorii zgromadziliśmy specjalnie opracowane mieszanki, które można zaliczyć do kategorii produktów zastępczych diety MRP. Posiłki zastępcze wyróżnia wysoka wartość odżywcza i jednocześnie niska kaloryczność, co związane jest między innymi z obniżoną zawartością tłuszczów i węglowodanów. Produkty z tej grupy dostarczają natomiast większą ilość białka do organizmu. Posiłki MRP z powyższych powodów szczególnie dedykowane są osobom, które chcą zredukować masę ciała lub ją utrzymać. Będą odpowiednie również dla osób trenujących. Zastąpienie jednego posiłku produktem zastępczym może przykładowo pomóc w utrzymaniu pożądanej masy ciała, a zastąpienie dwóch posiłków w ciągu dnia produktem zastępczym może pomóc zredukować masę ciała. Obniżenie masy ciała w ten sposób wiąże się z niskim ryzykiem wystąpienia efektu jo-jo po odchudzaniu.
Niewątpliwie zaletą takiego rozwiązania jest również to, że posiłki w proszku można bardzo szybko przygotować, dzięki czemu osoby żyjące w biegu, aktywne czy zapracowane mogą dostarczyć do organizmu niezbędne składniki w pełnowartościowym i jednocześnie niskokalorycznym posiłku, bez stania godzinami w kuchni. Jednocześnie jest to metoda zapewniająca długotrwałe uczucie sytości – w ten sposób można też uniknąć napadów głodu, gdyż posiłki MRP dodatkowo mogą stabilizować poziom cukru w organizmie.
Posiłki w proszku – jak korzystać z nich bezpiecznie?
Decydując się na dietę MRP i posiłki zastępcze, należy przede wszystkim podejść do ich stosowania odpowiedzialnie. Wszystkie posiłki nie mogą być zastępowane przez produkt zastępczy, gdyż nie w tym celu powstała żywność tego rodzaju. Zaleca się wprowadzanie posiłku w proszku w zamian konkretnych posiłków (1 głównego lub 2 głównych, zależnie od pożądanego efektu). Istotne jest również przestrzeganie zaleceń dotyczących prawidłowego przygotowywania żywności w proszku. Podane proporcje podane są na opakowaniu danego produktu i należy się ich trzymać. Żywność w proszku można mieszać na przykład z wodą, sokiem, jogurtem, mlekiem itp. Posiłki z żywnością zastępczą można też urozmaicać smakowo, dodając do nich np. owoce. Zależnie od preferencji, przygotowywać można mieszanki na słodko, na słono lub na ostro, co znów pozwala zapobiegać monotonii diety.
Jednocześnie należy pamiętać, że zdrowe odchudzanie wymaga ruchu i zmiany nawyków żywieniowych. Zastąpienie posiłku żywnością MRP może pomóc w zdrowej redukcji nadprogramowych kilogramów, dostarczając do organizmu odpowiednie dawki makroskładników, witamin i minerałów przy jednoczesnej niskiej kaloryczności. Przede wszystkim jednak należy skupić się na tym, by na stałe zmienić swój tryb życia, w przeciwnym wypadku nawet po najbardziej skutecznej redukcji, powrót do wcześniejszych nawyków grozić będzie wzrostem masy ciała.