Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Diasip Waniliowy w postaci nutridrinka dla diabetyków jest produktem o składzie ułatwiającym utrzymanie niskiej glikemii. W swojej formule nie zawiera on sacharozy, za to w składzie produktu znaleźć można przeciwutleniacze i witaminy z grupy B w zwiększonej zawartości – odpowiadają one za metabolizm cukrów. Produkt ma niski indeks glikemiczny i ma płynną postać, poza tym wyróżnia go przyjemny smak.
Na co jest nutridrink dla diabetyków Diasip Waniliowy? Wskazaniem do stosowania żywności specjalnego przeznaczenia medycznego jest przede wszystkim niedożywienie o różnych przyczynach. Diasip Waniliowy jest szczególnie wskazany do stosowania przez pacjentów zmagających się z cukrzycą bądź upośledzoną tolerancją glukozy, którzy potrzebują specjalnego postępowania żywieniowego. Produkt może być pomocny po udarze, poza tym znajduje zastosowanie także w przypadku różnego pochodzenia braku apetytu. Można go wykorzystać również przed operacjami i po nich, a także w okresie rekonwalescencji. Produkt sprawdzi się też przy zaburzeniach żucia oraz połykania.
W opakowaniu znajdują się 4 butelki, każda po 200 ml nutridrinka Diasip Waniliowy. W skład produktu wchodzą wszystkie składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także witaminy, minerały i błonnik. Szczegółowy skład jakościowy i ilościowy produktu można sprawdzić na jego opakowaniu. 100 ml Diasip Waniliowy ma 104 kcal oraz niski indeks glikemiczny.
Jak stosować żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Diasip Waniliowy? Produkt w butelkach jest już gotowy do spożycia. Zaleca się podawanie go w postaci schłodzonej do picia. Zanim pacjent otworzy butelkę i wypije jej zawartość, powinien dokładnie wstrząsnąć opakowaniem, aby jego wnętrze dobrze się wymieszało. Nutridrink dla diabetyków Diasip Waniliowy powinien być pity powoli. 1 opakowanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego należy przyjąć w czasie ½–1 godziny. Diasip Waniliowy należy pić między posiłkami. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego można stosować jako wyłączne źródło pożywienia – wówczas zaleca się wypijanie 7–10 butelek produktu na dobę. Z produktu Diasip Waniliowy można korzystać również w celu uzupełnienia diety – wówczas należy przyjmować 1–3 butelek na dobę, chyba że lekarz bądź dietetyk wydadzą inne rekomendacje.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Diasip Waniliowy ma przeciwwskazania. Produkt nie powinien być stosowany przez dzieci w wieku poniżej 3 lat. W przypadku dzieci w wieku 3–6 lat produkt może być podawany wyłącznie jako element uzupełniający zdrową dietę. Wyrób nie powinien być też podawany pacjentom, którzy wymagają stosowania diety bezresztkowej. Przeciwwskazaniem do stosowania produktu Diasip Waniliowy jest też fruktozemia oraz galaktozemia. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego należy przechowywać poza zasięgiem dzieci, najlepiej w miejscu chłodnym i suchym. Po pierwszym otwarciu produkt należy przechowywać w zamkniętej butelce w lodówce i powinien zostać spożyty w czasie nie dłuższym niż 24 godziny.
Składniki
woda, izomaltuloza*, błonnik pokarmowy (galaktooligosacharydy (z mleka krowiego), dekstryna oporna na trawienie, celuloza), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), skrobia, laktoza (z mleka krowiego), białka mleka krowiego, izolat białka sojowego, aromat, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, wodorotlenek potasu), olej rybi, cytrynian potasu, chlorek choliny, wodorotlenek magnezu, wodorofosforan dipotasu, fosforan wapnia, barwnik (kurkumina), chlorek wapnia, cytrynian sodu, L-askorbinian sodu, stabilizator (karagen), substancje słodzące (acesulfam K, sól sodowa sacharyny), mleczan żelaza(ll), węglan wapnia, siarczan cynku, octan DL-alfa-tokoferylu, karotenoidy - zawierają soję (beta-karoten, luteina, oleożywica likopenowa z pomidorów), glukonian miedzi(ll), D-pantotenian wapnia, chlorek chromu(lll), siarczan manganu, selenian(IV) sodu, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, ryboflawina, nikotynamid, molibdenian(VI) sodu, fluorek sodu, octan retinylu, kwas pteroilomonoglutaminowy, jodek potasu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
*Izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy.
Wartość odżywcza 100 ml:
Wartość energetyczna 438 kJ/ 104 kcal
Tłuszcz (32 En%) 3,8 g, w tymWęglowodany (44 En%) 11,5 g, w tym- Cukry 8,4 g
- Laktoza 3,54 g
Błonnik (5 En%) 2,5 g
Białko (19 En%) 4,9 g
Sól 0,13 g
Witaminy
Witamina A 79,1 µg
Witamina D 1,29 µg
Witamina E 2,50 mg (α-TE/ET)
Witamina K 5,52 µg
Tiamina 0,40 mg
Ryboflawina 0,26 mg
Niacyna (1,90 mg NE/EN) 0,23 mg
Kwas pantotenowy 0,91 mg
Witamina B6 0,34 mg
Kwas foliowy 38,0 µg
Witamina B12 0,55 µg
Biotyna 6,38 µg
Witamina C 15,0 mg
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe
Na 50,1 mg
K 99,6 mg
Cl 42,8 mg
Ca 53,5 mg
P 49,6 mg
Mg 22,2 mg
Fe 1,65 mg
Zn 1,27 mg
Cu 0,20 mg
Mn 0,33 mg
F 0,10 mg
Mo 10,0 µg
Se 7,50 µg
Cr 12,0 µg
I 15,7 µg
Inne
Karotenoidy 0,16 mg
Cholina 49,8 mg
Osmolarność 365 mOsmol/l
Masa netto
Objętość netto: 4 x 200 ml.
Charakterystyka
Diasip waniliowy — Nutridrink dla diabetyków to preparat spożywczy, który należy do grupy produktów określanych jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Dzięki niskiej zawartości cukru Diasip cechuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę lub hiperglikemię. Nutridrink dla diabetyków, czyli właśnie Diasip, ma płynną, wygodną do spożywania postać i przyjemny smak. Wskazany jest do stosowania szczególnie przez pacjentów dotkniętych niedożywieniem (często spowodowanym brakiem apetytu, wynikającym z przechodzenia choroby).
Diasip waniliowy, Nutridrink dla diabetyków to spektrum korzyści dla osób zmagających się z chorobą.- Skład sprzyjający utrzymaniu niskiej glikemii
- Nie zawiera sacharozy
- Zawiera przeciwutleniacze (wit. C i E, karetonoidy, selen)
- Zwiększona zawartość witamin z grupy B odpowiadających za metabolizm węglowodanów
- Bezglutenowa
- Zawiera substancje słodzące: acesulfam K i sacharynę sodową
Produkt polecany jest:
Diasip waniliowy — Nutridrink dla diabetyków należy stosować u pacjentów z cukrzycą lub upośledzoną tolerancją glukozy, wymagających postępowania żywieniowego, przykładowo:- przed oraz po zabiegach operacyjnych oraz w okresie rekonwalescencji
- po udarze
- w zaburzeniach żucia i połykania
- przy braku apetytu o różnej etiologii
Przeciwwskazania
Nie należy stosować produktu Diasip (Nutridrink dla diabetyków) u dzieci poniżej 3 lat. Dzieciom w wieku od 3 do 6 lat podawać jedynie jako uzupełnienie diety. Nie stosować w przypadku pacjentów wymagających diety bezresztkowej oraz u chorych z galaktozemią lub fruktozemią.
Stosowanie
Produkt Diasip jest gotowy do spożycia, przeznaczony do picia. Najlepiej podawać schłodzony. Dobrze wstrząsnąć przed użyciem. Produkt zaleca się pić powoli (1 opakowanie od 30 min do 1 godz.), między posiłkami.
Diasip może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia (7-10 butelek na dobę) lub jako uzupełnienie diety (1-3 butelek na dobę), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Przechowywanie
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.
Producent
Wyprodukowano przez:
N.V. Nutricia, Zoetermeer, Holandia
NUTRICIA Polska Sp. z o.o. | ul. Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa
Ważne informacje
Produkt bezglutenowy. Produkt pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt poddany obróbce UHT.