Diasip waniliowy — Nutridrink dla diabetyków to produkt spożywczy, zaliczający się do kategorii żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Tak jak inne preparaty serii Nutridrink, Diasip dostarcza organizmowi ważnych substancji odżywczych. Produkt może być stosowany jako uzupełnienie diety lub jako jej główny, a nawet jedyny składnik. Diasip przeznaczony jest do postępowania dietetycznego u osób niedożywionych lub narażonych na niedożywienie, z hiperglikemią, czy cukrzycą. Płynna postać preparatu ułatwia jego podanie pacjentom z problemami żucia i przełykania większych fragmentów pokarmu.
Nutridrink dla diabetyków — Diasip, stosowany jest często u pacjentów oczekujących na operacje, będących w okresie rekonwalescencji, po udarze mózgu oraz w przypadku obniżenia lub braku apetytu (często spowodowanego chorobą). Diasip zawiera potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze, takie jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, makro- i mikroelementy, czy błonnik, ułatwiający trawienie.
Diasip jest preparatem spożywczym o niskim indeksie glikemicznym.
Składnikiwoda, izomaltuloza*, błonnik pokarmowy (galaktooligosacharydy (z
mleka krowiego), dekstryna oporna na trawienie, celuloza), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), skrobia, laktoza (z
mleka krowiego), białka
mleka krowiego, izolat
białka sojowego, aromat, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, wodorotlenek potasu), olej
rybi, cytrynian potasu, chlorek choliny, wodorotlenek magnezu, wodorofosforan dipotasu, fosforan wapnia, barwnik (kurkumina), chlorek wapnia, cytrynian sodu, L-askorbinian sodu, stabilizator (karagen), substancje słodzące (acesulfam K, sól sodowa sacharyny), mleczan żelaza(ll), węglan wapnia, siarczan cynku, octan DL-alfa-tokoferylu, karotenoidy - zawierają soję (beta-karoten, luteina, oleożywica likopenowa z pomidorów), glukonian miedzi(ll), D-pantotenian wapnia, chlorek chromu(lll), siarczan manganu, selenian(IV) sodu, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, ryboflawina, nikotynamid, molibdenian(VI) sodu, fluorek sodu, octan retinylu, kwas pteroilomonoglutaminowy, jodek potasu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
*Izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy.
Wartość odżywcza 100 ml: Wartość energetyczna 438 kJ/ 104 kcal
Tłuszcz (32 En%) 3,8 g, w tym
Węglowodany (44 En%) 11,5 g, w tym
- Cukry 8,4 g
- Laktoza 3,54 g
Błonnik (5 En%) 2,5 g
Białko (19 En%) 4,9 g
Sól 0,13 g
Witaminy Witamina A 79,1 µg
Witamina D 1,29 µg
Witamina E 2,50 mg (α-TE/ET)
Witamina K 5,52 µg
Tiamina 0,40 mg
Ryboflawina 0,26 mg
Niacyna (1,90 mg NE/EN) 0,23 mg
Kwas pantotenowy 0,91 mg
Witamina B6 0,34 mg
Kwas foliowy 38,0 µg
Witamina B12 0,55 µg
Biotyna 6,38 µg
Witamina C 15,0 mg
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe Na 50,1 mg
K 99,6 mg
Cl 42,8 mg
Ca 53,5 mg
P 49,6 mg
Mg 22,2 mg
Fe 1,65 mg
Zn 1,27 mg
Cu 0,20 mg
Mn 0,33 mg
F 0,10 mg
Mo 10,0 µg
Se 7,50 µg
Cr 12,0 µg
I 15,7 µg
Inne Karotenoidy 0,16 mg
Cholina 49,8 mg
Osmolarność 365 mOsmol/l
Masa nettoObjętość netto: 4 x 200 ml.
CharakterystykaDiasip waniliowy — Nutridrink dla diabetyków to preparat spożywczy, który należy do grupy produktów określanych jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Dzięki niskiej zawartości cukru
Diasip cechuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę lub hiperglikemię. Nutridrink dla diabetyków, czyli właśnie Diasip, ma płynną, wygodną do spożywania postać i przyjemny smak. Wskazany jest do stosowania szczególnie przez pacjentów dotkniętych niedożywieniem (często spowodowanym brakiem apetytu, wynikającym z przechodzenia choroby).
Diasip waniliowy, Nutridrink dla diabetyków to spektrum korzyści dla osób zmagających się z chorobą.
- Skład sprzyjający utrzymaniu niskiej glikemii
- Nie zawiera sacharozy
- Zawiera przeciwutleniacze (wit. C i E, karetonoidy, selen)
- Zwiększona zawartość witamin z grupy B odpowiadających za metabolizm węglowodanów
- Bezglutenowa
- Zawiera substancje słodzące: acesulfam K i sacharynę sodową
Produkt polecany jest:
Diasip waniliowy — Nutridrink dla diabetyków należy stosować u pacjentów z cukrzycą lub upośledzoną tolerancją glukozy, wymagających postępowania żywieniowego, przykładowo:
- przed oraz po zabiegach operacyjnych oraz w okresie rekonwalescencji
- po udarze
- w zaburzeniach żucia i połykania
- przy braku apetytu o różnej etiologii
PrzeciwwskazaniaNie należy stosować produktu
Diasip (Nutridrink dla diabetyków) u dzieci poniżej 3 lat. Dzieciom w wieku od 3 do 6 lat podawać jedynie jako uzupełnienie diety. Nie stosować w przypadku pacjentów wymagających diety bezresztkowej oraz u chorych z galaktozemią lub fruktozemią.
StosowanieProdukt Diasip jest gotowy do spożycia, przeznaczony do picia. Najlepiej podawać schłodzony. Dobrze wstrząsnąć przed użyciem. Produkt zaleca się pić powoli (1 opakowanie od 30 min do 1 godz.), między posiłkami.
Diasip może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia (7-10 butelek na dobę) lub jako uzupełnienie diety (1-3 butelek na dobę), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
PrzechowywaniePrzechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.
ProducentWyprodukowano przez:
N.V. Nutricia, Zoetermeer, Holandia
NUTRICIA Polska Sp. z o.o. | ul. Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa
Ważne informacjeProdukt bezglutenowy. Produkt pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt poddany obróbce UHT.