fermentująca kombucha

Kombucha – sposób przygotowania i właściwości

Masz już dość picia wody lub herbat ziołowych? Być może zasmakuje Ci kombucha. To fermentowany napój, który powstaje na bazie herbaty, cukru oraz grzybka herbacianego. Jak zrobić kombuchę i jakie są jej właściwości?

Kombucha, czyli eliksir długowieczności z Dalekiego Wschodu

Kombucha (w Polsce stosowana jest również nazwa kombucza) to napój znany od tysięcy lat. Początkowo był on popularny jedynie na Dalekim Wschodzie, z czasem o jego cudownych właściwościach leczniczych zaczął mówić cały świat. Kombucha zawładnęła również podniebieniem Polaków w czasach PRL-u, jednak potem została wyparta przez napoje gazowane znanych producentów.

Od kilku lat można zauważyć powracający trend w piciu kombuchy, zwłaszcza przez osoby chętnie sięgają po naturalne metody leczenia różnych schorzeń. Kombucha to tak naprawdę fermentowany napój z herbaty, cukru i grzybka herbacianego. Co ciekawe, nazwa grzybek herbaciany nie jest do końca poprawna. Ten galaretowaty produkt to SCOBY, czyli symbiotyczne kultury bakterii i drożdży.

Kombucha – właściwości lecznicze

Kombucha jest nazywana eliksirem długowieczności. Napój o słodko-kwaśnym smaku zyskał wielu zwolenników, którzy cenią sobie zdrowy tryb życia i zdrową dietę. Jakie są właściwości kombuchy? Napój ten jest źródłem przede wszystkim witaminy C, witamin z grupy B, polifenoli, minerałów (m.in. magnezu, cynku czy żelaza), jak i kwasów organicznych (w tym jabłkowego, glukonowego i octowego). Kombucha zawiera również cukier, kofeinę i alkohol.

Na co pomaga kombucha? Według opinii miłośników kombuczy napój ten dodaje energii i polepsza koncentrację. Jego picie jest skuteczne w usuwaniu objawów zmęczenia, ale również innych dolegliwości. Wspomaga także pracę wątroby i oczyszczanie organizmu z toksyn, pomaga zwalczać bóle głowy, jak i wykazuje działanie przeciwzapalne. Kombucha jest stosowana przez osoby cierpiące na dnę moczanową (zmniejsza stężenie kwasu moczowego), wrzody żołądka czy mające duży poziom cholesterolu. Dobrze wpływa również na pracę jelit. Warto jednak pamiętać, że nie ma zbyt wielu badań naukowców na temat właściwości zdrowotnych kombuchy, a te, które są, obejmują najczęściej badania na zwierzętach.

Jak przygotować kombuchę?

Przepis na kombuchę jest bardzo prosty. Przygotuj szklane naczynie (najlepiej duży słoik), gazę, gumkę recepturkę, sitko i drewniane sztućce. Jakich składników będziesz potrzebować? Przygotuj:

  • 2 litry wody,
  • 2-3 torebki herbaty (najlepiej czarnej lub zielonej),
  • grzybka herbacianego,
  • 200 ml starego wywaru z kombuchy lub 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 160 g cukru (najlepiej trzcinowego).

Zaparz herbatę i wyciągnij z niej torebki (jeśli używasz herbaty liściastej, napar przelej przez sitko). Dodaj cukier i całość dobrze wymieszaj, aby się rozpuścił. Odstaw napój do ostygnięcia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, dodaj 200 ml starego wywaru z kombuchy. Jeśli przygotowujesz kombuchę pierwszy raz, zamiast wywaru dodaj 2 łyżki octu jabłkowego. Na sam koniec włóż do naczynia grzybka herbacianego. Całość zakryj gazą i nałóż na nią gumkę recepturkę.

Napój odstaw w suche i zaciemnione miejsce na 7-10 dni. Temperatura pomieszczenia nie powinna być większa niż 25 st.C.

Kiedy kombucha jest gotowa?

Sprawdź, czy na powierzchni napoju unoszą się bąbelki. Jeśli nie, możesz otworzyć słoik. Kolejnym krokiem jest wyjęcie grzybka z naczynia i przelanie napoju przez sitko. Gotową kombuchę przechowuj w lodówce przez 5-7 dni. Pamiętaj, aby odlać do osobnego naczynia 200 ml napoju, który wykorzystasz do następnego procesu fermentacji. Co ważne, sam grzybek również nadaje się do kolejnych użyć. Przechowuj go w lodówce, w szklanym naczyniu.

Przeciwwskazania do picia kombuchy

Jak już wspominaliśmy, właściwości lecznicze kombuchy nie do końca zostały potwierdzone przez naukowców. Zaleca się, aby nie pić jej w dużych ilościach i unikać spożywania jej przez dłuższy czas. Osoby, które dopiero zaczynają przygodę z kombuchą, nie powinny wypijać więcej niż 50 ml napoju dziennie.

Przeciwwskazaniami do picia kombuchy są m.in. problemy z układem odpornościowym, ciąża i karmienie, choroby autoimmunologiczne. Dentyści zwracają również uwagę na to, że kombucha zwiększa zakwaszenie organizmu, co sprzyja rozwojowi bakterii próchnicotwórczych w jamie ustnej. Znane są także przypadki pojawienia się efektów ubocznych picia kombuchy w postaci nudności czy biegunek. Możliwe jest również wystąpienie kwasicy mleczanowej.

Jak widać, picie kombuchy może przynieść dobre efekty, jednak należy pamiętać o umiarze. Jeśli masz wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem, zanim wprowadzisz kombuchę do swojej diety.

Warto przeczytać

Kombucha – sposób przygotowania i właściwości

Masz już dość picia wody lub herbat ziołowych? Być może zasmakuje Ci kombucha. To fermentowany napój, który powstaje na bazie herbaty, cukru oraz grzybka herbacianego.…

Na co może pomóc maść tygrysia?

Maść tygrysia to znany od pokoleń specyfik o działaniu przeciwbólowym. Receptura maści – z niewielkimi zmianami – jest stosowana do dzisiaj. Na co pomaga maść…

Koronawirus (COVID-19) – najważniejsze informacje

Pandemia koronawirusa dotarła już do Polski, w związku z czym każdy z nas powinien przedsięwziąć należyte środki ostrożności, ale jednocześnie nie wywoływać paniki. Jak według…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675