listeria

Listeria – zagrożenie w okresie ciąży

Coraz głośniej mówi się o bakterii zwanej Listeria Monocytogenes, która jest niebezpieczna zarówno dla przyszłej mamy, poczętego dziecka, jak i dla każdego dorosłego. Blisko 30% zakażeń kończy się poronieniem, porodem martwego płodu lub ciężkimi wadami wrodzonymi. W jaki sposób się przed nią chronić?

Listeria: produkty, których musisz unikać

Listeria rozwija się najczęściej w nieświeżym mięsie, pleśni serów oraz surowych i wędzonych rybach. Fermentowane, surowe kiełbasy, pasztety, surowe mielonki, mleko niepasteryzowane, gotowe sałatki – to wszytko może być siedliskiem tej bakterii. Unikaj również dań z supermarketu przeznaczonych do obróbki termicznej w mikrofalówce. Nawet lody mogą być nośnikami tej niebezpiecznej dla Ciebie i Twojego dziecka bakterii. Profilaktycznie, warto również pamiętać o suplementacji witaminami i związkami, o której pisaliśmy w poprzednim artykule

Listeria: jak się objawia?

Pierwsze symptomy zatrucia Listerią można zaobserwować już po 4 godzinach od zjedzenia skażonego posiłku. Wysoka gorączka, drgawki, biegunka, wymioty, czasowa utrata przytomności to pierwsze zwiastuny nadchodzących problemów. Jeśli zaobserwujesz jakikolwiek z tych objawów, nie zwlekaj – działaj! Brak reakcji na alarmujące dolegliwości może doprowadzić do poważniejszy konsekwencji, np.: zapalenia opon mózgowych czy sepsy, które są bardzo niebezpieczne dla płodu i przyszłej matki.

Listeria: diagnoza i leczenie

Jeśli pojawią się pierwsze symptomy wskazujące na zakażenie, koniecznie udaj się na pogotowie. Lekarz przeprowadzi badanie krwi, wydzieliny pochwowej oraz płynu mózgowo-rdzeniowego, by jak najszybciej i najskuteczniej zdiagnozować intruza. Jeśli doszło do zakażenia, należy podać antybiotyki. Nie pozostają one oczywiście bez wpływu na rozwój dziecka, ale najważniejsze, że zwiększają jego szansę na przeżycie. Po zdiagnozowaniu, powinnaś być pod stałą opieką lekarza.

5 zasad, które pomogą Ci zabezpieczyć się przed listerią:

  1. Jedz tylko świeże posiłki. Nie używaj mięsa, które przebywało w lodówce dłużej niż jeden dzień, nie zostawiaj gotowego posiłku “na jutro”.
  2. Kupuj tylko przebadane weterynaryjne mięso i pod żadnym pozorem nie jedz go na surowo! Na czas ciąży potrawy takie jak tatar najlepiej wyłączyć ze swojego menu.
  3. Nie jedz surowych owoców morza i ryb! Wybieraj tylko świeże i sprawdzone produkty, nie kupuj “w ciemno” w supermarkecie.
  4. Unikaj gotowych dań wymagających jedynie obróbki termicznej, ponieważ nie wiesz, kiedy i z czego zostały one przygotowane.
  5. Dokładnie myj ręce od razu po kontakcie z surowym mięsem i rybami, a owoce i warzywa myj starannie ciepłą wodą przed spożyciem.

Warto przeczytać

Kombucha – sposób przygotowania i właściwości

Masz już dość picia wody lub herbat ziołowych? Być może zasmakuje Ci kombucha. To fermentowany napój, który powstaje na bazie herbaty, cukru oraz grzybka herbacianego.…

Na co może pomóc maść tygrysia?

Maść tygrysia to znany od pokoleń specyfik o działaniu przeciwbólowym. Receptura maści – z niewielkimi zmianami – jest stosowana do dzisiaj. Na co pomaga maść…

Koronawirus (COVID-19) – najważniejsze informacje

Pandemia koronawirusa dotarła już do Polski, w związku z czym każdy z nas powinien przedsięwziąć należyte środki ostrożności, ale jednocześnie nie wywoływać paniki. Jak według…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675