Żywienie w okresie okołooperacyjnym

Właściwy sposób żywienia odgrywa istotną rolę w szybkim powrocie do zdrowia pacjenta po operacji. Spożywanie przez chorego produktu odżywczego, jakim jest Nutridrink, pomaga odzyskać siły po zabiegu oraz zmniejsza częstość występowania powikłań pooperacyjnych.

Zabieg operacyjny jest procesem bardzo stresującym dla organizmu. W okresie okołooperacyjnym, czyli przed i po operacji, organizm chorego wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Bardzo często pacjent przed zabiegiem poddawany jest licznym badaniom diagnostycznym, które przeprowadza się na czczo. Ponadto chory traci apetyt i nie odżywia się prawidłowo w stosunku do potrzeb jego organizmu. W związku z tym pogarsza się jego stan odżywienia, spada odporność oraz wzrasta podatność na infekcje i powikłania pooperacyjne.

W zależności od charakteru zabiegu operacyjnego pacjent musi stosować odpowiednią dietę, aby nabrał sił, a jego organizm mógł się efektywnie regenerować. W przeciwnym wypadku chory wpada w błędne koło: nie je, bo jest osłabiony, jest osłabiony, bo nie spożywa posiłków odpowiednich pod względem jakościowym i ilościowym.

Wielu opiekunów osób chorych poddanych operacji zauważa, że mimo starannego przygotowywania przez nich posiłków podopieczni tracą na wadze, mają złe samopoczucie, są apatyczni lub drażliwi. Opiekun stara się dbać, aby dieta podopiecznego była odpowiednio zbilansowana. Nie jest to łatwe, ponieważ pacjent często odmawia spożywania posiłku z powodu braku apetytu, trudności w jego spożywaniu (niedowłady, drżenia kończyn) lub obawy przed dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Aby mieć pewność, że sposób żywienia naszego podopiecznego jest odpowiednio zbilansowany, można wprowadzić do diety chorego odżywczy produkt Nutridrink, który stanowi dodatkowe źródło energii i białka i pomaga:

  • szybciej odzyskać siły po operacji
  • skrócić okres pobytu w szpitalu
  • zmniejszyć ryzyko powikłań pooperacyjnych
  • zmniejszyć niezamierzoną utratę masy ciała
  • zmniejszyć koszty leczenia i hospitalizacji.

Ponadto:

  • przyspiesza gojenie się ran pooperacyjnych
  • zapobiega wystąpieniu odleżyn
  • zwiększa siłę mięśniową, co ułatwia proces rehabilitacji.

Systematyczne podawanie pacjentom w okresie okołooperacyjnym Nutridrinka umożliwia sprawowanie jeszcze lepszej opieki nad osobą chorą, ponieważ zaspokaja zwiększone zapotrzebowanie chorego na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Należy pamiętać, że Nutridrink to produkt do żywienia medycznego do nabycia w aptekach, i że może stanowić pełnowartościowy posiłek lub być spożywany pomiędzy posiłkami przez chorego. Jest odpowiednio zbilansowany, co oznacza, że dostarcza w odpowiednich proporcjach białko oraz wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Rożne warianty smakowe Nutridrinka sprawiają, że jest chętnie spożywany przez chorych. Z kolei płynna postać sprawia, że jest łatwo spożywany przez osoby unieruchomione w łóżku po zabiegu operacyjnym. Podając go swojemu podopiecznemu masz pewność, że otrzymuje wszystko, czego potrzebuje jego organizm.

Warto przeczytać

Na czym polega zespół dziecka potrząsanego?

Zespół dziecka potrząsanego najczęściej jest diagnozowany u dzieci z rodzin patologicznych, ale nie tylko. Wielu rodziców nie zdaje sobie sprawy, że nieświadomie mogą wyrządzić krzywdę…

Kombucha – sposób przygotowania i właściwości

Masz już dość picia wody lub herbat ziołowych? Być może zasmakuje Ci kombucha. To fermentowany napój, który powstaje na bazie herbaty, cukru oraz grzybka herbacianego.…

Na co może pomóc maść tygrysia?

Maść tygrysia to znany od pokoleń specyfik o działaniu przeciwbólowym. Receptura maści – z niewielkimi zmianami – jest stosowana do dzisiaj. Na co pomaga maść…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675