polskie warzywa i owoce

Wyższość polskich warzyw i owoców nad egzotycznymi

Polskie jabłka a może soczyste pomarańcze prosto z Hiszpanii? Ziemniak czy słodki batat? Owoce i warzywa powinny stanowić znaczną część Twojej codziennej diety. Stanowią one źródło składników odżywczych, a przy tym są smaczne oraz pożywne. Które owoce i warzywa kupować: polskie czy egzotyczne?

Zdrowie na talerzu

Owoce i warzywa to źródło cennych witamin, minerałów, błonnika czy antyoksydantów. Te ostatnie pomagają chronić nasz organizm przed działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się skóry. Błonnik z kolei wpływa na proces trawienia, a jego niedobory skutkują złą pracą układu pokarmowego. O prozdrowotnych właściwościach witamin i minerałów nikogo przekonywać nie trzeba. Wiadomo, że owoce i warzywa to również źródło cukru, dlatego nawet tak zdrowy pokarm trzeba spożywać z umiarem. Dotyczy to zwłaszcza owoców. Zgodnie z zalecaniami lekarzy i dietetyków, każdego dnia powinnaś sięgnąć po 5 porcji warzyw i owoców. Może to być szklanka soku, średniej wielkości owoc lub warzywo, porcja surówki, orzechów – co tylko chcesz. No właśnie, które z owoców i warzyw wybrać?

Czy egzotyczne owoce i warzywa są zdrowe?

Jeszcze nie tak dawno dostęp do egzotycznych owoców i warzyw był nieco ograniczony. Zakup produktów z zagranicy wiązał też ze sporymi kosztami. Obecnie o każdej porze roku możemy pójść do sklepu i wrzucić do koszyka cytrusy, awokado czy banany. Obecność tego typu produktów w diecie nikogo już w Polsce nie dziwi. Nieco bardziej egzotyczne propozycje, jak liczi czy kiwano, wciąż wzbudzają ciekawość. Egzotyczne owoce i warzywa są kolorowe, apetycznie wyglądają i dobrze smakują. Nowe smaki w kuchni umożliwiają przygotowanie nietypowych potraw i zerwanie z rutyną. Jednak czy jedzenie egzotycznych owoców i warzyw jest zdrowe?

Chemia w żywności

Często w prasie pojawiają się doniesienia o tym, że produkty spożywcze z zagranicy to jedno wielkie źródło chemii. Otóż egzotyczne owoce i warzywa to źródło wielu cennych składników odżywczych, polecane są m.in. papaja, awokado, mango, ananas czy granat. Jednak ich spożycie będzie najzdrowsze wtedy, kiedy je zjemy w kraju, z którego pochodzą. Podczas wyboru warzyw i owoców kieruj się jedną, prostą zasadą. Ma być sezonowo i lokalnie. Dlaczego?

Konserwanty w owocach i warzywach

Egzotyczne warzywa i owoce muszą przetrwać długi transport, aby znaleźć się na półkach polskich sklepów. Najczęściej produkty te są zrywane jeszcze zanim dojrzeją i wspomagane specjalnymi substancjami, dzięki którym „dojadą” do Polski w pełni dojrzałe. Z kole te z warzyw i owoców, które zrywa się już dojrzałe, należy zabezpieczyć przed długą podróżą przy pomocy konserwantów. Efekt? Nawet najzdrowszy egzotyczny owoc czy warzywo tracą część ze swoich cennych składników odżywczych. Inny jest także ich smak. Mandarynka zjedzona w Polsce różni się od tej, którą zjesz w Hiszpanii. Konserwacja i transport robi swoje. Więcej wartości odżywczych znajdziesz w produktach lokalnych. W produktach, których droga od dojrzewania do dostarczenia do sklepu jest jak najkrótsza.

Sezonowe warzywa i owoce

Warzywa i owoce lokalne to najlepsze rozwiązanie dla każdego z nas. Nie przemierzają one długiej drogi do sklepów, więc są świeże i bogatsze w składniki odżywcze. Może nie kuszą idealnymi kształtami czy wyglądem skórki, ale to dobrze. Nienaturalnie błyszcząca skórka oznacza, że dany owoc lub warzywo zostało „wzmocnione” substancjami chemicznymi.

Nie można zapomnieć też o sezonowości. Owoce i warzywa mają najwięcej składników odżywczych w momencie ich dojrzewania. Całe szczęście możemy cieszyć się polskimi warzywami i owocami przez prawie cały rok. Od późnej wiosny do jesieni na stołach goszczą świeże produkty, a zimą możemy skorzystać z wcześniej zasuszonych owoców, przygotowanych przetworów, mrożonek lub też wyhodować kiełki. To znacznie zdrowsza propozycja od zjedzenia ananasa zimą.

Warto przeczytać

Brukselka – mała kapusta o wielkich możliwościach

Menu bogate w warzywa to skuteczny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Jedną z warzywnych propozycji jest brukselka, którą możemy jeść praktycznie przez…

Czym jest stan przedrzucawkowy?

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety. Niestety, niektóre ciężarne skarżą się na mniejsze lub większe dolegliwości zdrowotne. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia i życia ciężarnej…

Nadciśnienie tętnicze – dlaczego warto je leczyć?

Nieleczone nadciśnienie tętnicze może doprowadzić do uszkodzenia najważniejszych organów, a w konsekwencji nawet do zawału serca, czy udaru mózgu. To cichy wróg, który może być…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675