rodzaje kawy

Rodzaje kawy i sposoby jej parzenia

Picie kawy to nie tylko – jak wielu uważa – zastrzyk kofeiny, czy chwila relaksu. Ma ona szereg wartości zdrowotnych. Ponadto znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz doceniana jest w kuchni. Do tego wszystkiego można zakochać się w jej smaku i aromacie, które różnić się mogą w zależności od gatunku kawy oraz metody jej parzenia.

Kilka słów o właściwościach kawy

Ziarna kawowca w formie naparu m.in. poprawiają pamięć i koncentrację oraz wpływają na szybszą produkcję tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Poza tym picie kawy poprawia metabolizm, co sprzyja odchudzaniu. Działa także przeciwnowotworowo, zapobiega cukrzycy typu drugiego oraz zmniejsza ryzyko Alzheimera i Parkinsona.

Warto jednak pamiętać o tym, że w zależności od dawki poszczególnych składników w porcji kawy lub liczby wypitych filiżanek, napar może zadziałać wręcz odwrotnie. Zbyt duże spożycie kofeiny może sprzyjać pojawieniu się wrzodów żołądka oraz nasila objawy choroby refluksowej przełyku. Uważa się również, że kawa wypłukuje magnez z organizmu, ale równocześnie ona sama jest źródłem tego pierwiastka, a więc dawka ta bilansuje się. Kofeina bywa jednak szkodliwa z innego względu. Jej nadmiar może doprowadzić do drgawek, czy przyspieszonego bicia serca, a nawet do porażenia układu nerwowego. Dlatego należy pamiętać o tym, że dzienna dawka kofeiny nie powinna przekraczać 600 mg w przypadku osoby dorosłej. 

W świecie prawdziwego smaku i aromatu

Jeżeli chodzi o rodzaje kawy to najlepsza i najbardziej doceniana przez kawoszy jest Arabica. Drzewa kawowca, z których pozyskuje się ten rodzaj ziaren, rosną głównie w Brazylii, Kolumbii, Indonezji i Etiopii, gdzie zresztą pierwotnie rosły kawowce. Im wyżej uprawiane są rośliny, tym większa ich wartość oraz cena. Arabica charakteryzuje się delikatną czekoladową oraz orzechową nutą. Wyczuwalna jest też lekka kwaskowatość. Do tego arabica ma niską zawartość kofeiny. Jej odmianami są m.in. Kibo Chagga, Blue Mountain oraz Arabica Brazylia Santos.

Dwukrotnie bogatsza w kofeinę jest Robusta, czyli drugi podstawowy rodzaj kawy. Powstaje ona z ziaren krzewów uprawianych przede wszystkim w Wietnamie, Brazylii, Indonezji oraz Indiach. Napar z robusty ma mniej intensywny aromat, ale za to jego smak jest mocniejszy i gorzki. To właśnie z tych ziaren produkuje się kawę rozpuszczalną. 

Na rynku dostępne są również mieszanki kaw, do przygotowania których używane są ziarna gorsze gatunkowo (niedojrzałe lub przejrzałe) lub ich proporcje są indywidualnie dobierane. 

Sposoby parzenia kawy

Nie tylko rodzaje kawy, ale i metoda parzenia ma wpływ na jej ostateczny smak oraz aromat. Najpopularniejszym sposobem zarówno w przypadku kawiarni, jak i w domostwach, jest przygotowanie kawy w ekspresie ciśnieniowym. Woda pochłania jej właściwości, a esencja ziaren wpada do filiżanki. Napar można także zaparzyć w ekspresie przelewowym (np. w urządzeniu Dripper lub Chemex), czyli z wykorzystaniem filtra, do którego wsypuje się kawę. Prawdziwym rytuałem jest parzenie kawy w kawiarce lub po turecku.

W tym pierwszym przypadku do dolnej części kafeterki wlewa się wodę, a nad nią umieszcza zmieloną kawę. W trakcie gotowania woda jest wypychana do góry. Uzyskujemy podobny efekt jak w przypadku ekspresu ciśnieniowego. Kawę po turecku przygotowuje się z kolei w tygielku, do którego wsypuje się cukier oraz zmieloną kawę. Następnie całość należy podgrzać, ale nie można dopuścić do wrzenia naparu. Czynność powtarzamy kilka razy, zdejmując co chwilę naczynie z ognia. Na końcu dodajemy odrobinę zimnej wody i gdy fusy opadną, przelewamy kawę do filiżanek. Alternatywą jest zaparzenie jej poprzez papierowy filtr z użyciem dripa, czyli lejka w kształcie litery V. Wybór zależy od tego, jakim dysponujemy sprzętem oraz w jaki sposób przygotowana kawa, smakuje nam najbardziej. 

Warto przeczytać

Miód – rodzaje miodów i który jest najzdrowszy

Doceniany jest zarówno w kosmetyce, jak i kuchni, ale najważniejsze są jego właściwości zdrowotne. W sklepach znajdziemy różne rodzaje miodów, które różnią się smakiem, działaniem…

Trujące rośliny na łące

Spacer na łonie natury to chyba jedna z najprzyjemniejszych form relaksu. Zbieranie polnych kwiatów do bukietu czy nawet do przygotowania potraw sprawia radość i małym,…

Co obniża odporność?

Na co dzień nie poświęcamy mu zbyt dużo uwagi. Gdy zaczyna szwankować, chcemy jak najszybciej postawić go na nogi. Układ odpornościowy, bo o nim mowa,…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675