Szałwia hiszpańska, której nasiona przebojem wdarły się na fora dotyczące zdrowego odżywiania, jest jednym z najbardziej rozchwytywanych naturalnych suplementów diety. Przeczytaj tekst i przekonaj się, dlaczego warto zainwestować w nasiona chia.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Właściwości zdrowotne nasion chia

Niepozorne nasiona chia są w praktyce skarbnicą składników odżywczych i mikroelementów, które mogą mieć znaczący wpływ na funkcjonowanie organizmu. O ich możliwościach przekonali się już kilka wieków temu mieszkańcy Ameryki Środkowej będącej ojczyzną szałwii hiszpańskiej (Salvia Hispanica). Chia są więc doskonałym źródłem kwasów omega-3, antyoksydantów, białka oraz błonnika. Dostarczają również kluczowych dla zdrowia pierwiastków: wapnia; żelaza; fosforu; potasu i magnezu. Kwasy omega regulują poziom złego cholesterolu, a przez to redukują ryzyko powstania chorób sercowych i naczyniowych (np. miażdżycy). Dzięki dużej ich zawartości, nasiona Salvia Hispanica mogą również chronić mózg. Poprawiają pamięć i koncentrację, działają kojąco na nerwy oraz mogą zapobiegać rozwojowi demencji. Przyjmowanie odpowiednich dawek kwasów omega-3 jest też szczególnie ważne dla kobiet oczekujących potomstwa. Antyoksydantom z kolei przypisuje się możliwość niwelowania zachorowań na nowotwory, natomiast błonnik jest powszechnie znany jako składnik usprawniający perystaltykę jelit i ułatwiający trawienie.

Preparaty z kategorii zdrowa żywność

Preparaty z kategorii zdrowa żywność

Odkryj potencjał zdrowej żywności. Do dyspozycji naszych Klientów oddajemy szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem uzupełniają piramidę dobrego odżywiania.
Soki
Zdrowa żywność
Miody

Pielęgnacja i wytrzymałość

Ale nasiona Salvia Hispanica mogą mieć pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie. Wyrabiany z nich olej chia ma również właściwości kosmetyczne. Z powodzeniem można go stosować do pielęgnacji włosów, skóry głowy i ery w okolicach oczu. Przypisuje mu się również właściwości antybakteryjne, przez co jest rekomendowany do stosowania na cerę tłustą, wrażliwą i mającą tendencję do trądziku. Olej z nasion chia można spotkać też w niektórych kosmetykach, np. kremach do pielęgnacji twarzy.

Nasiona chia sprawdzają się również kapitalnie w przypadku sportowców. W gronie biegaczy mają uznaną markę wartościowego suplementu diety. Osoby aktywne – oprócz wspomnianych już mikroelementów – cenią sobie też witaminy (B1, B3, E, A, C) znajdujące się w nasionach oraz ich właściwości absorpcyjne H2O. Odpowiedni poziom nawodnienia to wiele korzyści, m.in. to szybsza regeneracja po treningu. Chia działają również przeciwzapalnie, a potrawy przygotowane z ich użyciem są lekkie, odżywcze i pomagają regulować apetyt między treningami.

Nasiona chia

Jak podawać? Przepisy z nasionami chia

Nasiona chia mają podobne właściwości i składniki odżywcze do znanego od dawna siemienia lnianego. Różnicą przemawiającą na korzyść chia jest to, że przed spożyciem nie trzeba ich mielić. Łatwe w użyciu nasiona szałwii hiszpańskiej mają wielorakie zastosowanie. Z powodzeniem można je dodawać do jogurtów, koktajli, płatków śniadaniowych, sałatek, a nawet wypieków i kanapek. Nadadzą się również jako naturalny zagęszczacz do zup. Jednym z najbardziej popularnych sposobów ich wykorzystania jest przygotowanie puddingu. Zmielone lub całe nasiona chia należy zalać wodą lub mlekiem roślinnym, dobrać dodatki (np. owoce, jogurt naturalny, miód, dżem, syrop) i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Możliwości wykorzystania nasion chia w kuchni jest całe mnóstwo, a ich finalna wersja będzie zależna od fantazji i kubków smakowych osoby przygotowującej.