Chroń swoje zdrowie przed bakteriami i wirusami, które czyhają na wyrwę w Twoim systemie immunologicznym. Sięgnij po olej z wątroby rekina i bądź zdrów niezależnie od kapryśnej aury.
Produkty wspomagające w stosowaniu diety
Za oknem jesień w pełnej krasie. Plucha, przenikliwy wiatr, chłodne wieczory i poranki. Warunki wręcz idealne do rozprzestrzenienia się wirusów i bakterii. Jesień to okres wzmożonej zachorowalności na przeziębienie, grypę, zapalenie gardła czy anginę. Wielu z tych problemów można by uniknąć stosując właściwą profilaktykę. Można na przykład skorzystać z różnego rodzaju suplementów diety w formie pastylek, syropów, naparów ziołowych lub różnego rodzaju napojów podnoszących witalność.
Można też sięgnąć do arsenału, w który wyposażyła nas natura. Cytryna, miód, czystek, czosnek, czarny bez, imbir – to tylko niektóre z wielu składników, które warto włączyć w swój jadłospis, by nie dać się chorobom. Kiedyś w tej roli niepodzielnie królował tran, za którego następcę można uznać olej z wątroby rekina.
Preparaty pozwalające zadbać o naszą odporność
Zdrowie spod tafli wody
Wszyscy wiemy, że ryby są zdrowe. Dlaczego więc tak rzadko pojawiają się one w codziennym menu? W naszej kulturze kulinarnej zdominowanej przez potrawy mięsne, ryby schodzą na plan dalszy. Tracimy w ten sposób znaczną dawkę kwasów omega-3, witaminy D, fosforu i wapnia. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 spowalniają starzenie komórek oraz obniżają poziom trójglicerydów we krwi, a tym samym ryzyko zawału serca i innych chorób związanych z tym najważniejszym mięśniem człowieka. Osoby, których dieta jest bogata w omega-3 rzadziej zapadają na choroby układu krwionośnego, kostnego i mózgu (Alzheimera, demencję). Omega-3 wzmacniają także układ odpornościowy i poprawiają wzrok. Pozostałe wspomniane składniki – witamina D, wapń i fosfor wzmacniają kościec i zęby przyczyniając się do wzrostu i regeneracji komórek. Porcja ryby może być także skarbcem innych witamin – E, B, A oraz jodu.
Co wyróżnia olej z wątroby rekina?
Olej z wątroby rekina zawiera mniej kwasów omega-3 niż oleje pochodne z innych ryb, przede wszystkim dorszowatych, które są liderem w tym podwodnym rankingu. Co sprawia więc, że to właśnie produkty z rekina cieszą się sławą pogromców wirusów i bakterii? Oprócz pakietu witamin, minerałów i kwasów nienasyconych, olej z wątroby rekina jest również źródłem alkilogliceroli i skwalenu. To właśnie te dwa składniki mają wpływ na naszą odporność.
Pierwsze z nich to mocno reaktywne związki, których rola w hematopoezie i przeciwdziałaniu komórek nowotworowych została potwierdzona naukowo. Działają przeciwbakteryjnie i stymulują pracę układu odpornościowego. Niwelują również objawy choroby i skracają czas trwania infekcji. Alkiloglicerole występują m.in. w mleku matki zapewniając noworodkom ochronę immunologiczną.
Skwalen z kolei, poprzez aktywizację limfocytów T i makofagów, również podnosi odporność na działanie bakterii i wirusów. Substancja ta jest również obecna w skórze i sebum wytwarzanym przez gruczoły łojowe.
Kiedy i jak przyjmować olej z wątroby rekina?
Olej z drapieżnika zaleca się aplikować w okresach wzmożonej zachorowalności, przede wszystkim jesienią i zimą. W aptekach dostępnych jest całe mnóstwo tego typu preparatów w formie syropu lub kapsułek. Istnieją również suplementy diety przeznaczone dla osób dojrzałych, które w swoim składzie zawierają olej z wątroby rekina oraz smakowe syropy przeznaczone dla najmłodszych (specyfiki można podawać dzieciom powyżej 3 r. ż.). Różne suplementy zawierają odmienne dawki oleju, dlatego przed rozpoczęciem profilaktyki należy zapoznać się z treścią ulotki i wybrać porcję odpowiednią dla siebie (50 mg/kg masy ciała). Przyjmowanie suplementów diety z dodatkiem oleju z rekina w przypadku ciąży, innych chorób lub przez dzieci powinno się skonsultować z lekarzem.