Odchudzanie - sposoby

Sposoby na zdrowe i skuteczne odchudzanie

Odchudzanie kojarzy się większości osób z wyrzeczeniami, głodówkami oraz ćwiczeniami, do których trudno się zmobilizować. Dlatego tak często sięgamy po diety cud, ale ich rezultaty są krótkotrwałe, a efekt jojo może wręcz dodać nam kilku kilogramów w porównaniu do początkowej wagi. Dieta odchudzająca powinna więc zacząć się od zmiany nawyków – nie tylko na chwilę, ale na kolejne lata. Do tego dochodzi wiedza na temat tego, jak odchudzać się zdrowo.

Najpierw wiedza, później odchudzanie

Dieta kopenhaska, białkowa dieta Dukana czy Atkinsa, a także dieta kapuściana – to tylko niektóre z przykładów diet okresowych, które mogą stać się dobrym punktem wyjścia do dalszej utraty wagi. Nic przecież tak nie motywuje, jak utrata kilku kilogramów po diecie trwającej np. dwa tygodnie. Należy jednak pamiętać, że krótkotrwałe kuracje opierają się na wykluczeniu pewnych produktów lub drastycznym ograniczeniu ich kaloryczności. Tymczasem dorosły człowiek do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje zarówno węglowodanów (ok. 45-65 procent dziennej porcji kalorii), tłuszczów (ok. 20-30 proc.), jak i białka (ok. 15-20 proc.). Poza tym, kiedy nasz organizm “poczuje”, że otrzymuje mniej kalorii, nastawia się na tryb magazynowania tłuszczu, a nie jego spalania, przez co odchudzanie nie będzie skuteczne.

Co zatem powinna zrobić osoba, która chce zrzucić zbędne kilogramy, ale równocześnie dba o swoje zdrowie? Jeżeli nie chorujemy oraz nie mamy niepokojących objawów, sami możemy opracować dietę. W innym przypadku trzeba skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem rodzinnym. Co z dziećmi? Sytuacja, kiedy BMI naszej pociechy zbliża się do wartości 25 staje się wprawdzie niepokojąca, ale drastyczne ograniczanie kalorii jest niewskazane u dzieci poniżej 7. roku życia. To czas intensywnego rozwoju organizmu, któremu potrzebne są wszystkie składniki odżywcze.

Najważniejsza jest zmiana nawyków

Jeżeli chcemy, aby dieta odchudzająca była skuteczna, to musi stać się ona… przyjemna. Miłośnicy smażonych, tłustych potraw, słodyczy i fast foodów nigdy nie zgubią zbędnych kilogramów, kiedy każdy zdrowszy posiłek będzie dla nich udręką.

Jakie powinny być zasady zdrowego odżywiania dla osób dorosłych? Według piramidy zdrowego żywienia są to: regularność posiłków (4-5 dziennie co 3-4 godziny), jedzenie kilku porcji warzyw i owoców dziennie (np. w formie dodatku do obiadu), orzechów i warzyw strączkowych oraz produktów pełnoziarnistych (pieczywa, makaronów), wprowadzenie do diety niskotłuszczowego nabiału (np. chudego twarogu zamiast sera żółtego), zastąpienie czerwonego mięsa drobiem i rybami, a masła i smalcu m.in. oliwą z oliwek. Takie zmiany mogą być rewolucyjne, dlatego warto włączyć rodzinę w ich wprowadzenie lub kupić nowy sprzęt do gotowania (np. parowar), a także ciekawe i nieznane przyprawy (zioła zamiast soli) bądź książkę kucharską, która nas zainspiruje. Niech gotowanie stanie się pasją i zabawą!

Kiedy dieta na odchudzanie jest bezpieczna?

Skuteczna dieta to nie tylko taka, w trakcie której tracimy kilogramy, ale też taka, przez którą nie tracimy… zdrowia. Dlatego jeżeli do zmiany nawyków dodamy ograniczenie kaloryczności posiłków, pamiętajmy o kilku wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. W przypadku osoby dorosłej dzienna ilość spożywanego białka nie powinna być niższa niż 50 g, a tłuszczów 7 g (umożliwiają one m.in. wchłanianie witamin). Poza tym kaloryczność diety nie może być mniejsza niż 1400 kcal dziennie (chodzi o dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i minerałów), a zalecany spadek wagi musi być systematyczny (nie większy niż 1 kg tygodniowo). Pamiętajmy, że zbyt szybkie chudnięcie może wpłynąć na pogorszenie stanu naszego zdrowia. Ponadto warto wprowadzić do diety witaminę D (w okresie zimowym), a przy diecie wegańskiej witaminę B12. Do tego dochodzi regularne picie wody (min. 1,5 l dziennie) oraz ćwiczenia nawet w najbardziej podstawowej formie (spacery, rozciąganie).

Warto przeczytać

Hemoglobina glikowana HbA1C. Jakie są normy?

HbA1C – choć brzmi jak szyfr, jest to nazwa niezwykle ważnego wskaźnika, czyli hemoglobiny glikowanej. Kontrola jej poziomu ma duże znaczenie w przypadku diagnostyki cukrzycy,…

Ashwagandha i jej wpływ na nasze zdrowie

Ashwagandha to roślina należąca do rodziny psiankowatych, podobnie jak ziemniaki, pomidory czy papryka. Z roku na rok zdobywa ona coraz większą popularność jako suplement diety…

Rodzaje szczepionek przeciw COVID-19. Jak działa szczepionka mRNA i czym różni się od wektorowej?

Początek nowego roku to czas, który niesie dla wszystkich nadzieję na powrót do dawnego życia. Szansą na zwycięstwo nad koronawirusem są szczepionki, które będą dostępne…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 07:00-17:00 sklep@cefarm24.pl 3645675