szparagi

Szparagi – warzywo królewskie dla zdrowia

Trwa sezon na szparagi – to najwyższy czas, żeby skorzystać ze zdrowotnych oraz smakowych właściwości tych warzyw. Lista jest długa. Szparagi m.in. regulują ciśnienie krwi, mają korzystny wpływ na serce, poprawiają pracę nerek, obniżają ryzyko powstania nowotworów, ich spożywanie zaleca się kobietom w ciąży. Równocześnie przy bogactwie wartości odżywczych, są niskokaloryczne.

Niepozorne warzywo

Chociaż szparagi składają się w ok. 90 proc. z wody, to mają w sobie aż ok. 100 substancji, które wspomagają pracę organizmu. Sięgnąć po nie powinny przede wszystkim osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze oraz mają wysoki poziom cholesterolu. Szparagi zawierają bowiem witaminę B6, która reguluje ciśnienie krwi. Ponadto są one bogatym źródłem potasu (ok. 6-7 proc. dziennego zapotrzebowania w 100 g), co także jest wsparciem w walce z nadciśnieniem.

Potas rozluźnia też ściany naczyń krwionośnych oraz działa moczopędnie (również przez obecność asparaginy), przez co pomaga w pozbyciu się z organizmu nadmiaru wody oraz soli. Zwiększone oddawanie moczu wpływa ponadto pozytywnie na pracę nerek oraz zapobiega powstawaniu infekcji układu moczowego i jest pomocne w leczeniu kamicy nerkowej. Tu jednak trzeba uważać. Szparagi zawierają dużo puryn, a to może z kolei przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych. Nie powinny ich więc spożywać osoby z tą dolegliwością, a także borykające się z dną moczanową. Ponadto za sprawą obecności asparaginy i S-metylmetioniny, po zjedzeniu szparagów w moczu powstają metabolity, które mają nieprzyjemny zapach. 

To jednak nic w porównaniu z dobroczynnym wpływem asparaginy na codzienne funkcjonowanie naszego organizmu. Aminokwas ten uczestniczy w przewodzeniu bodźców w ośrodkowym układzie nerwowym, poprawia koncentrację, wspomaga procesy uczenia się oraz zapamiętywania. Z kolei zawarty w szparagach glutation wspiera pracę wątroby w usuwaniu toksyn. Wpływają one zresztą pozytywnie nie tylko na zdrowie, ale również na libido. Szparagi zawierają fitoestrogeny, które w organizmie kobiet mają podobne działanie jak opowiadający za popęd płciowy estrogen.

Szparagi polecane w ciąży

Warzywa te warto włączyć do diety podczas ciąży. Szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego do prawidłowego rozwoju płodu. Kobietom w ciąży zalecana jest podwójna dawka dziennego zapotrzebowania na witaminę B9, więc jedząc szparagi, mogą ją uzupełnić w naturalny (i smaczny!) sposób. Kwas foliowy odpowiada również za rozbudowę wszystkich komórek organizmu oraz uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, co z kolei jest niezwykle istotne w pierwszym etapie ciąży i ma kolosalny wpływ na rozwój dziecka.

Danie celebrytów

Jedzenie szparagów ma także dobry wpływ na organizm za sprawą cennych antyoksydantów (m.in. witamina E, witamina C, flawonoidy i glutation), które ochraniają nas przed działaniem wolnych rodników, a też przed stresem oksydacyjnym. Dzięki temu spowalnia się proces starzenia i degeneracji komórek oraz spada ryzyko zachorowań m.in. na nowotwór. Wpływ na nasz wygląd ma z kolei beta-karoten, który powstaje z przekształcenia obecnej w szparagach witaminy A, a który poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Nic więc dziwnego, że ze względu na swoje walory zdrowotne i smakowe szparagi nazywane są warzywem królewskim lub daniem celebrytów

Fit szparagi

Szparagi są polecane dla osób, które nie tylko chcą zadbać o swoje zdrowie, ale również zależy im na smukłej talii. Warzywa te mają zaledwie ok. 20 kcal na 100 g. Są lekkostrawne, a zarazem sycące i zawierają sporo błonnika – 2,1 g na 100 g (w tym błonnik nierozpuszczalny, który wpływa na regularne wypróżnianie się). 

Kolor ma znaczenie

Sezon na szparagi zaczyna się w Polsce na przełomie kwietnia oraz maja i trwa maksymalnie do lipca. To właśnie wtedy w sklepach pojawiają się pęczki tych warzyw. Można spotkać się z trzema rodzajami szparagów – zielonymi, fioletowymi lub białymi. Te dwie pierwsze odmiany rzadko spotykane są w naszym kraju.

szparagi białe

Dominują szparagi białe. Co ciekawe, rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło słoneczne. Przez to nie wytwarzają barwnika i mają delikatniejszy smak od pozostałych odmian. Z racji tego, że są najtwardsze, należy je dokładnie obrać przed ugotowaniem (jednak tracą przy tym część wartości odżywczych). Z kolei zielone szparagi to najcieńsza odmiana. Są one miękkie i nie wymagają obierania. Poza tym mają wyrazisty i aromatyczny smak. Nie trzeba ich obierać przed obróbką termiczną, a więc mają najwięcej właściwości zdrowotnych. Fioletowe szparagi mają za to grubą łodygę, która rośnie kilka centymetrów nad ziemią. Ich uprawa jest problematyczna, ponieważ kolor warzyw pod wpływem słońca szybko się przebarwia, więc należy je szybko zbierać. Ponadto w odmianie tej jest więcej cukrów niż w pozostałych dwóch odmianach, a zarazem mniej błonnika.

Warto przeczytać

Dlaczego tak uwielbiamy bób?

Bób to w niektórych kręgach warzywo kultowe. Nie wyobrażamy sobie lata bez gotowanych nasion – nic w tym dziwnego, w końcu bób uprawiany jest przed…

Tauryna – wszechstronny aminokwas

Tauryna, substancja głównie kojarzona z napojami energetycznymi, rzekomo ma nas bardziej pobudzać niż kofeina. Ile w tym prawdy? Gdzie jeszcze znajdziemy taurynę i jakie ma…

Aronia – właściwości i zastosowanie

Jej niepozorna wielkość może zmylić, bo w aronii jest całe mnóstwo witamin i minerałów. Ma ona największe działanie antyrakowe, jeżeli chodzi o owoce, a do…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675