soczewica

Soczewica – dlaczego warto włączyć ją do diety?

W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej wartości odżywczej soczewicy. Różne odmiany tej rośliny stają się coraz bardziej popularne na polskich stołach. Sprawdźmy więc, co daje naszemu organizmowi włączenie potraw z soczewicy do menu.

Soczewica – dama w talii strączkowych

Główna bohaterka dzisiejszego wpisu należy do rodziny roślin bobowatych wchodzącej w skład warzyw strączkowych. Innymi członkami tej familii są m.in. fasola, groch zwyczajny, soja warzywna, bób i ciecierzyca. Soczewica jadalna (Lens culinaris Medik.), podobnie jak inne strączkowe, jest dobrym źródłem białka roślinnego, które z powodzeniem może zastąpić w diecie wegetariańskiej biało zwierzęce. Badania pokazują, że rośliny zawierają wszystkie osiem aminokwasów egzogennych, których powinniśmy dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem.

Musimy jednak mieć na uwadze, że różne podgrupy flory dostarczają różnych aminokwasów. Z tego powodu, by zapewnić organizmowi białko pełnowartościowe (zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne), musimy spożywać różne typu roślin, a nasze menu musi być bardziej zróżnicowane niż przy diecie dopuszczającej mięso.

Popularność soczewicy

Nim przejdziemy do jej właściwości odżywczych, przybliżmy charakterystykę samej rośliny. W Polsce jej popularność wciąż ustępuje miejsca chociażby sławie fasoli, jednak ostatnie lata i moda na różne odmiany diet bezmięsnych sprawiły, że coraz więcej osób sięga właśnie po soczewicę. Jest ona bardzo popularna na Bliskim Wschodzie i w kuchni hinduskiej. Niektórzy przypisują soczewicy magiczne możliwości. Starożytni Egipcjanie wierzyli, że soczewica ma moc zatrzymania dusz zmarłych, a współcześni Niemcy serwują ją jako danie noworoczne, mające zapewnić powodzenie i dobrobyt. My postaramy się skupić na jej właściwościach odżywczych.

Wszystkie kolory soczewicy

Zanim to jednak nastąpi, sprawdźmy, jakie odmiany soczewicy możemy wykorzystać podczas gotowania posiłków:

  • Soczewica czerwona – najbardziej popularna, szybko się rozgotowuje, przez co świetnie nadaje się do zup. Nie wymaga wcześniejszego namoczenia, a także jest łatwo przyswajalna przez układ trawienny.
  • Soczewica brązowa – to czerwona soczewica z dodatkową łuską i bardziej wyrazistym smakiem. Często można ją znaleźć w składzie bezmięsnych pasztetów i pieczywa.
  • Soczewica zielona – w przeciwieństwie do swojej czerwonej siostry, ma smak raczej delikatny. Po ugotowaniu zachowuje konsystencję, nie rozpada się. Jest częsty dodatkiem do sałatek, farszu pierogów i krokietów, a także past kanapkowych.
  • Soczewica żółta – charakteryzuje się delikatnym smakiem, rozpada się podczas gotowania, przez co zwykle bywa wybierana jako składnik zup.

Innymi, mniej popularnymi odmianami tej rośliny są: soczewica czarna, różowa i pomarańczowa.

Właściwości odżywcze soczewicy

Jak już wspomnieliśmy, rośliny strączkowe są dobrymi źródłami białka. Nie inaczej jest w przypadku soczewicy. Zawiera ona pokaźną dawkę dobrze przyswajalnego białka (100 g ugotowanej soczewicy ma ok. 10 g niepełnowartościowego białka), ale także ma niewiele tłuszczu, przez co może być zdrowym zamiennikiem mięsa. Oprócz protein, soczewica dostarcza też skrobi oraz, ważnych dla prawidłowego przebiegu procesów odbywających się w organizmie, składników odżywczych – potasu, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, błonnika oraz kwasu foliowego. Soczewica ma niski indeks glikemiczny, dlatego też powodzeniem może być spożywana przez cukrzyków.

Potencjał zdrowotny soczewicy

Z uwagi na swój potencjał odżywczy, dania z jej dodatkiem mogą być traktowane jako zdrowe posiłki, pomagające osobom zmagającym się z konkretnymi dolegliwościami. Soczewica jest lekkostrawna, usprawnia trawienie, pomaga uporać się z zaparciami, chroni też przed anemią, miażdżycą oraz nadciśnieniem. Z układem krwionośnym wiąże się jeszcze jedna właściwość soczewicy, Substancje w niej zawarte pomagają utrzymać właściwy poziom cukru we krwi. Z uwagi na swą niską kaloryczność (w 100 g gotowanych ziaren znajduje się raptem 116 kcal) i dużą zawartość błonnika poprawiającego perystaltykę jelit, jest doceniana przez osoby będące na diecie. Potrawy z soczewicy posiadają sporą porcję kwasu foliowego, który powinny suplementować panie spodziewające się dziecka. Przez bogactwo makroskładników, soczewicę można znaleźć także w składzie niektórych kosmetyków oczyszczających cerę.

Warto przeczytać

Baby blues, czyli smutek po porodzie

Poczucie marazmu, przytłoczenie, płaczliwość, lęk oraz niechęć do zajęcia się dzieckiem. To stan przejściowy po porodzie, który nazywany jest baby blues, ale może także prowadzić…

Uzależnienie od leków

Farmakoterapia to jedna z form leczenia zarówno drobnych schorzeń, jak i poważnych chorób. Odpowiednio dobrany preparat pomaga nam m.in. uśmierzyć ból, dodaje sił czy walczy…

O czym świadczą powiększone węzły chłonne?

Węzły chłonne to drobne struktury układu limfatycznego, rozmieszczone w obrębie całego organizmu. Gdy są powiększone, bolesne lub zaczerwienione wzbudzają nasz niepokój. O czym świadczą powiększone…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675