Mięta - napary z mięty

Mięta – napary z mięty

Większość z nas kojarzy miętę z uczuciem orzeźwienia i świeżości. Słusznie, jednak ta zielona roślina wieloletnia ma szereg zdrowotnych właściwości, które warto znać. Napary z mięty czy herbatka zaparzona ze świeżych liści rośliny pomogą nam w zwalczaniu problemów z trawieniem, choć nie tylko. Sprawdź, dlaczego świeża lub suszona mięta zawsze powinna być w Twojej kuchni.

Mięta właściwości

Mięta to wieloletnia roślina z charakterystycznymi zielonymi liśćmi. Znana jest od stuleci, a jej cenne właściwości są wykorzystywane m.in. w produkcji kosmetyków i leków czy przygotowywaniu potraw. Najpopularniejsze odmiany mięty to mięta polna, kosmata, zielona oraz pieprzowa, ale coraz częściej w przydomowych ogródkach rośnie np. mięta czekoladowa. Warto wiedzieć, że mięta nie jest rośliną wymagającą. Wystarczy zapewnić jej umiarkowane nasłonecznienie i regularnie podlewać, aby móc cieszyć się własnymi zbiorami rośliny. Mięta szybko rośnie w domowym ogródku, ale z powodzeniem możemy ją hodować w doniczce na parapecie w kuchni.

Co kryje się w liściach i łodygach mięty? Najczęściej wykorzystujemy właściwości mięty pieprzowej, która stanowi połączenie mięty zielonej oraz nadwodnej. Z jej liści otrzymujemy olejek mięty pieprzowej, w którym z kolei zawarty jest mentol. Mięta to źródło m.in. magnezu, selenu, potasu, miedzi, cynku, kwasu foliowego, żelaza, przeciwutleniaczy, witamin A, B1 oraz C.

Na co pomaga mięta?

Najpopularniejszym zastosowaniem mięty jest żucie jej liści, aby odświeżyć oddech. Zawarty w roślinie mentol znalazł zastosowanie w produkcji płynów do płukania ust czy past do zębów. Mięta to także dobra alternatywa dla melisy. Delikatnie uspokaja i pomaga zasnąć. Wystarczy wypić przed snem herbatkę lub napar z mięty, aby móc cieszyć się spokojniejszym i głębszym snem. Na niektóre osoby działa już sam zapach pocieranych liści mięty. To jednak nie wszystko. Mięta jest polecana przede wszystkim do łagodzenia objawów schorzeń układu pokarmowego. Jeśli zjemy zbyt obfity posiłek, warto wypić herbatę lub napar z mięty – wspomaga trawienie i pracę wątroby, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Mięta pomaga też przy wzdęciach czy zaparciach. Udowodniono, że łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego, zmniejszając uczucie bólu i rozkurczając mięśnie gładkie.

Picie mięty wspomaga pamięć i koncentrację, dlatego warto wypić ją wieczorem przed ważnym egzaminem. Roślina ta jest pomocna przy zwalczaniu negatywnych skutków promieniowania wytwarzanego w trakcie radioterapii. Mięta łagodzi nudności, obniża poziom stresu, jak i jest sprawdzonym rozwiązaniem na problemy dróg oddechowych. Inhalacja z olejkiem miętowym skutecznie niweluje uczucia zatkania nosa czy zapchanych zatok. Mięta w kosmetyce jest wykorzystywana do produkcji sprayów orzeźwiających, ale nie tylko. Można ją znaleźć w składzie kremów czy pudrów do twarzy, a nawet szamponów do włosów. Z kolei maść z olejkiem miętowym pomaga w zwalczaniu uczuciu świądu skóry, jak i działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Olejek mięty pieprzowej może również skutecznie rozprawić się z owadami, które utrudniają nam życie w letnie wieczory. Ten sam olejek warto użyć do posmarowania skroni, jeśli cierpimy na migrenę. Pomaga on zwalczyć również nerwobóle.

Mięta w kuchni

Napar czy herbata z mięty to znany sposób na wykorzystanie tej rośliny, ale niejedyny. Mięta to nieodłączny element lemoniady czy dań rybnych. Listek mięty to znakomita ozdoba potraw, jak i składnik, który przydaje się zwłaszcza w daniach ciężkostrawnych. Jeśli jesteś miłośniczką domowych soków i smoothie, przygotuj sobie sok z mięty, jabłka i zielonych warzyw. Doskonale Cię orzeźwi, jak i zapewni uczucie sytości na długi czas. Najpopularniejszy drink z miętą to oczywiście mojito, a deser to lody czekoladowe z nutką mięty. W upalne dni warto sięgnąć po letnią herbatę z miętą lub szklankę wody z miętą i cytryną. Możesz również przygotować pyszne kostki lodu do napojów. Połącz wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz małymi listkami mięty. Gotowe! Takie kostki nie tylko nadadzą napojom pysznego smaku i aromatu, ale i ładnie prezentują się w drinkach. Robisz przetwory na zimę? Syrop z mięty z pewnością przypadnie Ci do gustu, możesz dodawać go do herbaty czy wody. Do przygotowania syropu potrzebujesz jedynie mięty, wody, cukru, a także kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Niektóre osoby łączą miętę z melisą, co wpływa na zwiększenie działania uspokajającego syropu.

Mięta przeciwwskazania

Jak każdy produkt tak i mięta, jeśli jest stosowana w nadmiarze, może szkodzić. Zbyt duża ilość naparu, nalewki z mięty czy kropli olejku miętowego wywołuje biegunkę, nudności i bóle brzucha. Picie mięty nie jest zalecane osobom cierpiącym na zgagę oraz kobietom w ciąży. Warto także pamiętać, że inhalacje z olejkiem z mięty pieprzowej oraz ogółem stosowanie mięty może wywołać u małych dzieci skurcz krtani i oskrzeli. Z wykorzystywaniem właściwości mięty najlepiej zatem poczekać, aż dziecko podrośnie. Jeśli stosujemy krem z dodatkiem wyciągu z mięty, warto przeprowadzić próbę uczuleniową – składnik ten może niekiedy wywołać alergię skórną.

Warto przeczytać

Źródła zdrowych tłuszczów

Unikasz tłuszczów, bo nie chcesz przytyć? To błąd! Tłuszcze są niezbędnym elementem naszego pożywienia, należy jednak wiedzieć, które z nich są zdrowe, a które nie.…

Mięta – napary z mięty

Większość z nas kojarzy miętę z uczuciem orzeźwienia i świeżości. Słusznie, jednak ta zielona roślina wieloletnia ma szereg zdrowotnych właściwości, które warto znać. Napary z…

Jak wyrobić sobie zdrowe nawyki?

Sposobem na utrzymanie prawidłowej wagi, dobrego samopoczucia i zdrowia nie jest dieta cud, katorżnicze ćwiczenia, czy nagła zmiana trybu życia. Chodzi o wprowadzenie zdrowych nawyków,…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675