jabłka i gruszki w koszu

Jabłka czy gruszki – który owoc jest zdrowszy?

Dieta bogata w owoce i warzywa sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi oraz zapobiega chorobom. W Polsce dużą popularnością cieszą się przede wszystkim jabłka, choć i gruszki mają swoich zwolenników. Które z owoców, jabłko czy gruszka, jest zdrowszym wyborem?

Owoce sezonowe – raj dla smakoszy i nie tylko

Latem i jesienią częściej niż zwykle sięgamy po jabłka i gruszki. To pyszne, aromatyczne owoce, które doskonale smakują na surowo, ale dają także spore możliwości w ich przygotowywaniu. Wypieki z owocami, domowe przetwory na zimę, kompoty czy musy to smaczne propozycje dla małych i dużych. Zarówno jabłka, jak i gruszki to owoce bogate w cenne substancje odżywcze i wykazujące właściwości prozdrowotne.

Do wyboru mamy różne odmiany jabłek i gruszek, jednak warto pamiętać o jednej ważnej sprawie. Wybierajmy owoce ekologiczne, bez pestycydów. Nie jedzmy także owoców, których skórka pokryta jest brązowymi plamami lub jest w części nadgniła. Takie menu może wywołać zatrucie pokarmowe.

Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka to owoce, których w Polsce nie brakuje. Każdego roku znaczna część ich zbiorów przeznaczona jest na eksport. Co ciekawe, pierwsze ślady owoców jabłoni odnaleziono w wykopaliskach z Biskupina, datowane są one na ok. 3500 lat temu. Jabłko to źródło m.in. witamin (głównie C, K i z grupy B), soli mineralnych (potasu, wapnia, żelaza, magnezu, sodu czy fosforu) oraz błonnika, w tym pektyn, które są rodzajem błonnika pokarmowego rozpuszczalnego.

Sporą część jabłka stanowi woda, ok. 80%, zatem jedzenie tego owocu pomaga nawodnić organizm. Co ważne, jabłko nie jest kaloryczne i nie ma wysokiego indeksu glikemicznego. Porcja 100 g surowego jabłka dostarcza nam średnio 52 kcal, a jej IG wynosi 38. To doskonała wiadomość dla osób będących na diecie oraz diabetyków. Boisz się sięgać po owoce ze względu na cukier w ich składzie? Zawarty w jabłkach błonnik zmniejsza wchłanianie cukru, co za tym idzie, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Ile jabłek dziennie można zjeść?

Zaleca się, aby nasza dieta zakładała zjedzenie minimum 1 jabłka każdego dnia. Gwarantuje to, że już taka porcja dostarczy Twojemu organizmowi dawkę cennych składników odżywczych i wpłynie na Twoje zdrowie. Najlepiej sięgaj po jabłko surowe i jedz je razem ze skórką. To właśnie w niej znajduje się najwięcej flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy. Mają one działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Badania wykazały, że regularne jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko rozwoju chorób jelita grubego, jak i wystąpienia udaru. Naukowcy wspominają także, że owoc ten wspomaga pracę mózgu i przeciwdziała chorobie Alzheimera. Jabłka wspomagają również procesy trawienne i wpływają pozytywnie na pracę jelit. Jeśli masz zaparcia, jedz jabłka surowe ze skórką. W przypadku biegunek sprawdzi się jabłko starte lub np. ugotowane czy pieczone.

Zawarty w jabłkach potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi, jak i wpływa na pracę mięśnia sercowego. Jabłka obniżają także cholesterol całkowity, jak i pomagają usunąć toksyny z organizmu. Wspomniane już pektyny zapewniają uczucie sytości, więc jeśli jesteś na diecie, to sięgaj śmiało po jabłka! Jabłka o czerwonej skórce zawierają największą ilość antyoksydantów, które wpływają na proces starzenia się skóry. A! I jeszcze jedno – jabłka działają odkwaszająco na organizm.

Gruszka – właściwości zdrowotne

Jesienią chętnie sięgasz po gruszki, a zimą włączasz do menu przetwory z tego owocu? Słusznie! Gruszka to kolejny owoc, który regularnie powinien pojawiać się w Twoim menu. Podobnie jak jabłko, nie jest to produkt kaloryczny, nie ma też wysokiego indeksu glikemicznego. Porcja 100g gruszki dostarcza ok. 60 kcal, a jej IG jest równy 30-35.

Gruszka to źródło m.in. witamin (głównie z grupy B, witaminy C, K, A), błonnika oraz soli mineralnych (potasu, fosforu, miedzi, boru, żelaza czy wapnia). W porównaniu z jabłkiem gruszka zawiera więcej błonnika i białka. Z kolei podobnie jak w przypadku jabłka, najwięcej witamin i przeciwutleniaczy jest zawartych w skórce owocu. Jeden z nich, kwercetyna, pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na Alzheimera.

rozcięte jabłka i gruszki

Duża zawartość potasu sprawia, że gruszki wspomagają pracę układu naczyniowo-krwionośnego, a witamina K wpływa pozytywnie na krzepliwość krwi. Porcja boru przyda się z kolei w profilaktyce osteoporozy, jak i przy intensywnym wysiłku umysłowym – wybieraj dojrzałe owoce. Zawarty w gruszkach jod jest sprzymierzeńcem osób chorujących na niedoczynność tarczycy. Podobnie jak jabłka, tak i gruszki zmniejszają wystąpienie udaru mózgu.

Jabłko i gruszka a nasze płuca

Według naukowców oba owoce wykazują także pozytywny wpływ na pracę płuc i zmniejszenie ataków astmy. Regularne jedzenie miękkich gruszek wpływa na pracę jelit i pomaga uchronić się przed zaparciami. Masz biegunkę? Sięgnij po odmianę gruszki z owocami mniej soczystymi. Gruszka polecana jest także osobom cierpiącym na kamienie nerkowe. Owoc ten sprawdzi się również w leczeniu infekcji. Już w starożytności napar z gruszki był wykorzystywany w zwalczaniu kaszlu czy gorączki. Gruszka to także dobry sposób na szybkie nawodnienie organizmu, jak i zapewnienie sobie uczucia sytości na długo.

Jabłko czy gruszka – co jest zdrowsze?

Oba owoce stanowią źródło cennych substancji odżywczych, wykazują właściwości lecznicze i… są pyszne. Jeśli chcesz dostarczyć organizmowi dawkę witamin i minerałów, a przy tym zadbać o dobre trawienie, sięgaj po oba owoce. W końcu nie bez powodu tradycyjny wigilijny kompot stanowi połączenie m.in. suszonych jabłek i gruszek. To naturalny sprzymierzeniec naszego układu pokarmowego po obfitej uczcie i nie tylko!

Warto przeczytać

Kombucha – sposób przygotowania i właściwości

Masz już dość picia wody lub herbat ziołowych? Być może zasmakuje Ci kombucha. To fermentowany napój, który powstaje na bazie herbaty, cukru oraz grzybka herbacianego.…

Na co może pomóc maść tygrysia?

Maść tygrysia to znany od pokoleń specyfik o działaniu przeciwbólowym. Receptura maści – z niewielkimi zmianami – jest stosowana do dzisiaj. Na co pomaga maść…

Koronawirus (COVID-19) – najważniejsze informacje

Pandemia koronawirusa dotarła już do Polski, w związku z czym każdy z nas powinien przedsięwziąć należyte środki ostrożności, ale jednocześnie nie wywoływać paniki. Jak według…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675