aronia

Aronia – właściwości i zastosowanie

Jej niepozorna wielkość może zmylić, bo w aronii jest całe mnóstwo witamin i minerałów. Ma ona największe działanie antyrakowe, jeżeli chodzi o owoce, a do tego aronia wspiera układ odpornościowy, krwionośny i nerwowy. Owoc ten sprawia również, że wyglądamy zdrowiej i czujemy się młodsi.

Choć może przypominać jagodę, to tak naprawdę jest jedną z jej odmian. Aronia to krzew owocowy z rodziny różowatych, który pochodzi z Ameryki Północnej. Jest stosunkowo łatwy w uprawie, szczególnie w warunkach europejskich (potrzebuje dużo słońca i wilgoci, ale równocześnie świetnie znosi mrozy). Co ciekawe Polska jest jednym z największych producentów aronii. Zyskuje ona na swojej popularności nie tylko ze względu na dostępność w naszym kraju, ale przede wszystkim dzięki swojemu bogactwu składników. 

Aroniowa bomba witaminowa

Zdrowotne właściwości aronii wynikają m.in. z obecności w niej witaminy P. Z jednej strony to właśnie ona nadaje owocom swoją intensywną barwę, lecz równocześnie jest bioflawonoidem, która broni organizm przed bakteriami, wirusami i grzybami. Ponadto aronia chroni przed szkodliwym działaniem słońca (wzmacnia odporność na promieniowanie ultrafioletowe, dlatego jest polecana osobom z problemami skórnymi) oraz insektami. Witamina P pozytywnie wpływa również na nasz układ odpornościowy oraz naczynia krwionośne (głównie dzięki zawartości rutyny i antocyjanów). Związki te przyczyniają się również do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, więc aronia jest zalecana osobom, które zmagają się z nadciśnieniem. Dzięki temu spada u nich ryzyko wystąpienia zawału serca oraz zachorowania na miażdżycę.

Ponadto owoc aronii wspomaga pracę naczynek krwionośnych oka. Dzięki temu można obniżyć ryzyko zachorowania na m.in. jaskrę i zaćmę oraz degeneracji plamki żółtej. Dobroczynny wpływ aronii na wzrok wynika również z tego, że antocyjany pomagają w regeneracji rodopsyny, która odpowiada za jakość widzenia. Osłabiają one także skutki długotrwałego działania promieniowania monitorów. 

Witaminy i minerały w składzie aronii

Dobroczynny wpływ aronii na nasz organizm wynika także z obecności minerałów. W jej składzie nie brakuje m.in. potasu, fosforu, wapnia, magnez, żelaza, miedź, manganu, molibdenu, jodu, boru i kobaltu. Warto również zwrócić uwagę na obecność witamin C, E, a także z grupy B. Ta pierwsza jest lepiej wchłaniana właśnie przez obecność bioflawonoidów i działa wzmacniająco, poprawia krążenie krwi i spowalnia procesy starzenia. Z kolei dzięki obecności witaminy C lepiej wchłania się witamina E, która pełni rolę silnego przeciwutleniacza. Chroni to nasz organizm przed wolnymi rodnikami, obniżając tym samym ryzyko zachorowania na raka oraz powstania zmian degeneracyjnych.

Działanie antyoksydacyjne

Aronia przyczynia się ona również do likwidacji komórek nowotworowych. Według wskaźnika antyoksydacyjnego ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) aronia zajmuje najwyższe miejsce wśród owoców, jeżeli chodzi o działanie antyrakowe. Na tym jednak nie koniec witaminowych wartości aronii, bo do drużyny tej dołączają witaminy z grupy B. Wpływają one zbawiennie na działanie układu nerwowego, działa uspokajająco i usprawnia procesy myślowe. Dzięki temu może zapobiegać udarowi mózgu oraz chorobom Alzheimera i Parkinsona. Spożywanie tego owocu zalecane jest ponadto osobom, które borykają się z cukrzycą. Aronia zmniejsza bowiem stężenie glukozy w moczu oraz w krwi. Jak więc widać, jest to idealne “lekarstwo”, jeżeli chodzi o rozmaite choroby i dolegliwości XXI wieku.

Aronia nie tylko dla zdrowia, ale i urody

Aronia jest polecana m.in. osobom, które chcą stracić zbędne kilogramy. Nie tylko zawiera ona mało kalorii (ok. 50 kcal na 100 g), ale również posiada silne właściwości oczyszczające. Do tego ma dobry wpływ na wzmocnienie organizmu, który z reguły traci na odporności w trakcie diety. Dlatego też picie soków z aronii jest polecane także w trakcie przeziębienia. Owoce aronia działa odmładzająco i dobrze wpływa na paznokcie, włosy oraz cerę. 

Komu odradzić jedzenie aronii? 

Okazuje się, że tak naprawdę dotychczas nie odnotowano przeciwwskazań, jeśli chodzi o spożywanie aronii ani jej szkodliwej interakcji z lekami lub suplementami. Na owoce te powinny jednak “uważać” m.in osoby mające niskie ciśnienie krwi, ze skłonnością do alergii, borykające się z chorobami układu pokarmowego lub zapaleniem żył. Nie wykryto również szkodliwego działania aronii (oczywiście spożywanej w umiarze) na kobiety w ciąży. Szklanka wypitego soku z tego owocu z pewnością nie zaszkodzi. 

Jak oswoić się z aronią?

Aronia ma dosyć cierpki smak, ale ze względu na jej bogate właściwości, warto dowiedzieć się, jakiego rodzaju przetwory można z niej samodzielnie przygotować. Na liście są m.in. dżem z aronii, sok, syropy, galaretki, nalewki oraz konfitury i sosy do mięs. Dobrym sposobem na poskromienie cierpkiego smaku aronii jest również zamrożenie jej na 48 godzin lub przygotowanie suszonych albo kandyzowanych owoców. 

Warto przeczytać

Jak radzić sobie z chorobą Hashimoto

Hashimoto to choroba cywilizacyjna, która dosięga coraz więcej kobiet – w tym również w naszym kraju. Czy można ją wyleczyć? Czy istnieje idealna dieta wspierająca…

Czy dorosły człowiek powinien pić mleko?

Argumentów za i przeciw spożywaniu mleka w dorosłości nie brakuje. Czy faktycznie jest to zdrowe rozwiązanie? Czy będziemy wielcy, pijąc mleko regularnie? Zebraliśmy argumenty od…

Dlaczego warto jeść warzywa i owoce sezonowe?

Urozmaicona i pełnowartościowa dieta to podstawa zdrowego żywienia. Jednym ze sposobów jej utrzymania jest sięganie po produkty sezonowe. Czy na pewno jest to dobry pomysł?…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675