superfood

Czym są produkty określane mianem superfood?

Słyszałaś o produktach superfood? Nazwa ta od pewnego czasu jest na ustach wszystkich osób, które dbają o to, co pojawia się na ich talerzach. Słowo „superfood” można przetłumaczyć jako superżywność. Jakie dodatki lub składniki musi mieć w sobie dana żywność, aby być określana tym mianem?

Produkty superfood

Superfood to produkty pochodzenia naturalnego. Łączy je nie tylko to, że są zdrowe i nieprzetworzone, a więc i niskokaloryczne, ale również ilość cennych składników odżywczych. To produkty bogate przede wszystkim w witaminy, minerały, białko, błonnik oraz przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty. To właśnie te ostatnie są odpowiedzialne za walkę z wolnymi rodnikami, które są przyczyną m.in. starzenia się skóry.

Warto jednak podkreślić jedną rzecz. Superfood nie jest oficjalnym terminem naukowym. To nazwa, która weszła w użycie w latach 90. Obecnie bardzo często jest wykorzystywana w celach marketingowych. W końcu każdy z nas, gdy usłyszy, że dany produkt obfituje w składniki odżywcze cenne dla naszego organizmu, chętnie po niego sięgnie. Hasło superfood jest obecne w reklamach m.in. owoców egzotycznych. Wiadomo, musimy za nie zapłacić więcej niż za polskie jabłka, a dobra reklama to połowa sukcesu w sprzedaży. Przyjrzyjmy się zatem liście superfood i sprawdźmy, po które z produktów warto sięgać.

TOP superfood

Co kilka miesięcy w mediach pojawia się lista TOP superfood, czyli wykaz superżywności, którą warto jeść, aby być zdrowym. Co ciekawe, bardzo często na liście znajdują się produkty dobrze nam znane. W 2020 roku na szczycie listy znajdują się… kiszonki. Kiszona kapusta, ogórki, jabłka i nie tylko. Produkty, które chętnie jemy zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Cóż, wygląda na to, że nasze babcie i ich cenne rady wyprzedziły twórców listy superfood. Jakie inne produkty zajmują wysoką pozycję na liście TOP superfood?

W czołówce znajdują się zielone warzywa, obfitujące w chlorofil, błonnik i witaminy. Liderami są oczywiście jarmuż, cykoria, rukiew wodna oraz awokado. Warto pamiętać, że najwięcej przeciwutleniaczy i błonnika znajdziemy nie w miąższu, ale w pestce awokado! Nie można zapomnieć też o algach – spirulina jest polecana przy obniżaniu cholesterolu. To także polecany produkt dla osób będących na diecie. Chlorella to z kolei alga wspomagająca detoks organizmu. Pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi.

Jeśli superfood, to również słodko-kwaśne jagody goi. Warto je dodać do menu, jeśli cierpimy na bóle mięśni, chcemy wzmocnić swoją odporność czy poprawić pracę serca. Wystarczy jagodami goi posypać sałatkę, deser lub jogurt i gotowe! Miano superfood otrzymały również takie produkty, jak m.in. trawa jęczmienna, jagody chia, młody jęczmień, komosa ryżowa, surowe kakao czy korzeń Maca. Ich spożywanie ma za zadanie nie tylko poprawić nasze poczucie, ale i ogólną kondycję organizmu. Superfood ma również pomóc nam ustrzec się przed m.in. chorobami nowotworowymi.

Polskie superfood

Wiele produktów superfood odstrasza wysokimi cenami, na dodatek nie wszystkie sklepy w Polsce prowadzą ich sprzedaż. Warto zatem wziąć pod uwagę polskie superfood, czyli produkty łatwo dostępne, a przy tym tańsze, jak i te produkty, które od lat są obecne w polskich sklepach. Do grona superżywności pozytywnie wpływającej na funkcjonowanie naszego organizmu należą m.in. buraki, które poprawiają pracę systemu krwionośnego. O odporność pomoże nam zadbać czosnek i wspomniane kiszonki. Pozytywny wpływ na układ moczowy, krążenia, a także poziom cukru we krwi ma np. dobrze nam znana żurawina.

Działanie przeciwzapalne wykazują m.in. czereśnie oraz pokrzywa. Latem warto sięgnąć po pestki arbuza – to cenne źródło białka, a przy tym wspierające pracę wątroby. Sporą dawkę antyoksydantów oraz składników odżywczych wspomagających nasz wzrok oraz pamięć mają borówki amerykańskie i czarne jagody. Do listy superżywności można dodać również m.in. kaszę jaglaną, nasiona dyni, sezamu, siemię lniane, brokuły czy jabłka. Do picia polecana jest zielona herbata lub jej sproszkowana wersja, czyli matcha. Napar dodaje energii, pomaga usuwać toksyny z organizmu, przyspiesza metabolizm oraz wzmacnia odporność.

Czy superfood są faktycznie takie zdrowe?

Wszelkie nowinki ze świata diet warto traktować z przymrużeniem okna. Dobre samopoczucie i zdrowie wspomaga zróżnicowana dieta, obfitująca w warzywa. Do tego oczywiście dawka aktywności fizycznej i zdrowy styl życia. Bez tego żadne superfood nam nie pomoże. Warto poznawać smaki egzotycznych owoców czy warzyw, ale nie zapominajmy, że polskie produkty są równie zdrowe i bogate w składniki odżywcze.

Warto przeczytać

Co obniża odporność?

Na co dzień nie poświęcamy mu zbyt dużo uwagi. Gdy zaczyna szwankować, chcemy jak najszybciej postawić go na nogi. Układ odpornościowy, bo o nim mowa,…

Brukselka – mała kapusta o wielkich możliwościach

Menu bogate w warzywa to skuteczny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Jedną z warzywnych propozycji jest brukselka, którą możemy jeść praktycznie przez…

Czym jest stan przedrzucawkowy?

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety. Niestety, niektóre ciężarne skarżą się na mniejsze lub większe dolegliwości zdrowotne. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia i życia ciężarnej…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675