Odpowiednia suplementacja i zbilansowane składniki odżywcze w diecie matki są niezbędnym elementem dbania o prawidłowy rozwój dziecka. Niedobór pewnych substancji lub ich nadmiar, może zaważyć na przebiegu ciąży oraz dalszym rozwoju dziecka.
Kwas foliowy
Kwas foliowy to nic innego jak witamina B9, zwana także M. Stanowi jeden z najważniejszych składników odżywczych, które musi przyjmować przyszła mama w czasie ciąży, a nawet już w trakcie planowania macierzyństwa. Odpowiednią dawką codziennego zapotrzebowania jest 0,4 mg tego składnika. Witaminę B9 znajdziesz w surowych warzywach liściastych i owocach. Poddawanie posiłków obróbce termicznej sprawia, że znacząco zmniejsza się ilość kwasu foliowego. Najlepszymi źródłami tego cennego kwasu są: soczewica, szpinak, kapusta, sałata, buraki, groch, fasola i brokuły. Znajdziemy go także w jajkach, pszenicy, awokado i wątróbce.

Produkty dla kobiet w ciąży
Kwas foliowy a układ nerwowy
W okresie ciąży każdy, nawet najmniejszy czynnik może mieć wpływ na dziecko. Stres, brak regularności w przyjmowaniu posiłków oraz brak witamin może odbić się na zdrowiu dziecka. Pamiętaj, że w skrajnych przypadkach niedobór kwasu foliowego w diecie może spowodować poważne problemy układu nerkowego płodu – rozszczep kręgosłupa, przepuklinę oponowo-rdzeniową, bezmózgowie. Witamina M chroni także matkę przed anemią, która jest coraz częstszym problemem u kobiet w ciąży.
Pamiętaj o jodzie
Wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważnym składnikiem w organizmie przyszłej mamy jest zawartości jodu. Zalecaną dawką dzienną jest 150-250 µg na dobę. Możesz przyjmować ten pierwiastek doustnie w formie płynu, tabletek, choć znacznie lepszym rozwiązaniem są inhalacje jodowe. Wyjątkiem od reguły są kobiety mieszkające nad morzem, które dzięki sprzyjającej lokalizacji nie mają potrzeby uzupełniać poziomu tego pierwiastka w organizmie.
Żelazo
Ten pierwiastek jest niezbędny dla prawidłowego wykształcenia się organów u dziecka, ale także świetnie wpłynie na Twoje samopoczucie. Powinnaś przyjmować go od trzynastego tygodnia ciąży, w ilości 25 mg na dobę. Żelazo występuje w wielu warzywach (szpinak, brokuły, fasolka szparagowa, sałata, buraki, pietruszka) i owocach (brzoskwinie, morele, jabłka, truskawki, rodzynki, cytrusy). Można je także suplementować w formie pastylek.
Kwas DHA
Od pierwszego miesiąca ciąży powinnaś spożywać także kwas DHA, aby uniknąć przedwczesnego porodu czy poronienia. Substancja ta zapobiega powstawaniu depresji poporodowej, a u dziecka niezbędna jest dla prawidłowego kształtowania się mózgu. Dzienną zalecaną dawką jest 400-600 mg.
Pamiętaj o wykonywaniu regularnych badań, które pozwolą określić Twoje indywidualne zapotrzebowanie na wybrane substancje. Nie sugeruj się w 100% uniwersalnymi poradami. To, czego potrzebuje ktoś inny, niekoniecznie jest tym, czego potrzebuje akurat Twój organizm.