Żelazo dla dzieci – kiedy zacząć podawać?
W okresie noworodkowym i niemowlęcym dziecko zazwyczaj posiada zapasy tego minerału z okresu prenatalnego. Te ilości starczają na około 4-6 miesięcy, czyli do momentu rozszerzania diety. Są jednak przypadki, w których nawet niemowlęta mogą cierpieć na niedobory żelaza. Są to sytuacje takie jak: wcześniactwo, niedobór żelaza u matki, ciąża mnoga lub niska masa przy urodzeniu. Dzieci w wieku 1-3 lat, powinny przyjmować około 7 mg żelaza dziennie. Warto zwrócić uwagę, że konsekwencje niedoborów żelaza są dużo poważniejsze u dzieci, niż u dorosłych.
Skutki nadmiaru żelaza
Istotne jest, aby nie doprowadzić do nagromadzenia nadmiaru żelaza w organizmie. Kiedy jego poziom przewyższa zalecane normy, nasz codzienny styl życia może zostać zakłócony przez:
· nudności,
· bóle brzucha,
· bóle stawów,
· zaparcia,
· zaburzenia hormonalne.
Nadmiar żelaza jest wysoce niebezpieczny, ponieważ przy dłuższym okresie, w którym organizm musi zmagać się z taką sytuacją, może nawet dojść do uszkodzenia wątroby, cukrzycy, insulinooporności lub zawału serca.
Niedobór żelaza
Jeśli chodzi o niedobór tego cennego minerału, jakim jest żelazo, jest to prawdopodobnie najczęstszy niedobór pokarmowy w obecnych czasach. Jego pochodzenie może być różne. Od diety zbyt bogatej w mleko, ponieważ mleko i przetwory mleczne utrudniają wchłanianie żelaza, przez okres dojrzewania i przewlekłe krwawienia, do chorób układu trawiennego jak na przykład celiakia.
Niedobór może objawiać się na wiele sposobów. Przede wszystkim jest to blady kolor skóry i tak zwany „anemiczny wygląd”. Dodatkowo możemy zaobserwować:
· osłabienie,
· senność,
· obniżenie koncentracji,
· brak apetytu,
· wypadanie włosów,
· łamliwość paznokci,
· krwawienia z nosa,
· zaburzenia rytmu serca,
· problemy z zaczerpnięciem oddechu.
W jakich produktach znajdziemy żelazo?
Oczywiście podstawą racjonalnej, zbilansowanej diety jest żywność, która pozwoli nam zachować lub poprawić zdrowie. Przy układaniu posiłków dla dzieci, warto pamiętać, które produkty mają największe ilości żelaza, żeby zapobiec wyżej wymienionym problemom.
Do tej grupy zaliczamy:· mięso – szczególnie czerwone,
· ryby – sardynka, makrela, tuńczyk,
· owoce morza,
· żółtko,
· produkty zbożowe – kasza jaglana, gryczana, pęczak,
· warzywa – szpinak, pietruszka, burak, bób,
· kakao,
· suszone owoce,
· orzechy i nasiona.
Żelazo pozyskiwane z produktów odzwierzęcych, a w szczególności z mięsa i ryb jest znacznie lepiej przyswajalne przez organizm niż to pochodzące z roślin. Dlatego warto mieć na uwadze fakt, że witamina C zwiększa wchłanianie żelaza z produktów roślinnych, więc zaleca się dodawanie do posiłków składników, które ją zawierają (np. papryka czerwona, chrzan, brukselka czy czarna porzeczka).
Zalecane spożycie żelaza dla dzieci
Odpowiednia ilość wapnia w diecie dziecka jest jego najlepszym ubezpieczeniem zdrowotnym na przyszłość, dlatego warto wiedzieć jaką porcję powinno przyjmować w ciągu dnia:
· Niemowlęta do szóstego miesiąca życia: 0,3 mg
· Od szóstego do dwunastego miesiąca życia: 11 mg
· Od pierwszego do trzeciego roku życia: 7 mg
· Od czwartego do dziesiątego roku życia: 10 mg
· Od dziesiątego do dwunastego roku życia: 10 mg.
· Dziewczynki po pierwszej miesiączce: 15 mg
· Od trzynastego do osiemnastego roku życia: chłopcy – 12 mg, dziewczynki – 15 mg.
Preparaty z żelaza dla dzieci
Jeżeli po diagnozie lekarza, obejmującej morfologię krwi i ocenę parametrów czerwonych krwinek, stwierdzone zostaną niedobory żelaza, zalecana jest specjalistyczna suplementacja.
Obecnie dostępnych jest kilka preparatów, które mają za zadanie pomóc w utrzymaniu prawidłowej ilości tego minerału w organizmie. Wyróżniamy:
- Żelazo dla dzieci w syropie – dzięki strzykawce dołączonej do opakowania można z łatwością odmierzyć odpowiednią porcję do podania, co sprawia, że jest to bardzo wygodne rozwiązanie.
- Żelazo dla dzieci w saszetkach – zawartość saszetki wystarczy rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego płynu, ściągniętego pokarmu matki lub w kaszce czy zupce.
- Żelazo dla dzieci w płynie – moc ekstraktów ziołowych i koncentratów z soków owocowych, wyciągi wodne z marchwi, szpinaku, kopru, alg oceanicznych, liści pokrzywy i wielu innych w połączeniu z witaminą C, która usprawnia wchłanianie żelaza.