Witaj nieznajomy!
Rozmiar czcionki:
A A A
Do następnego progu niższej wysyłki brakuje Ci 100,00 PLN
Sprawdź koszty dostawy

Wyszukaj

Wpisz słowo kluczowe
Kategoria | Podkategoria
Data dodania
Dobry sklep money i wprost
Jesteś tutaj: Apteka Cefarm24 » Czytelnia »
 

Odżywianie w chorobie nowotworowej

 
Odżywianie  w chorobie nowotworowej

Odżywianie w chorobie nowotworowej

Chorobie nowotworowej bardzo często towarzyszy pogorszenie stanu odżywienia chorego czego skutkiem są niezamierzona utrata wagi i osłabienie organizmu. Może to być rezultatem rozwijającej się choroby, ale także efektem uboczny chemio- lub radioterapii. Jest to sytuacja niebezpieczna dla chorego gdyż osoby źle odżywione gorzej reagują na leczenie. Są też bardziej narażone na infekcje i powikłania pooperacyjne. Dlatego niezwykle ważne jest, aby zapobiegać pogorszeniu się stanu odżywienia chorego.



Praktyczne wskazówki żywieniowe

  • Jakie produkty wybierać?

Stan odżywienia chorego można poprawić, regularnie podając mu 5-6 mniejszych posiłków zamiast 3 większych. Należy też zwrócić uwagę na ich jakość. Ważne, by na talerzu chorego znalazły się produkty o wysokiej zawartości białka, czyli m.in. chude mięso, nabiał, jaja, ryby, tofu. Ponadto konieczne są składniki wysokokaloryczne, takie jak oleje roślinne, nasiona, pełne mleko i jego przetwory. Warto przygotowywać chorym dania, które szczególnie lubią, a także zostawiać przekąski, po które będą mogli sięgnąć, gdy tylko będą mieli na nie ochotę. Choremu należy także przygotowywać bogate pod względem odżywczym napoje (np. świeże soki i koktajle mleczne), które zaleca się pić pomiędzy posiłkami.

  • Jak gotować i podawać?

Potrawy przygotowywane dla chorego powinny być gotowane lub duszone. Nie zaleca się smażenia, gdyż ciężkie i tłuste dania mogą przyczynić się do pojawienia się lub pogłębienia dolegliwości gastrycznych. Zwiększające kaloryczność produkty - masło, oleje, śmietany - należy dodawać do gotowych potraw. Należy dbać o to, by były one aromatyczne i estetycznie podane. Konieczne jest również zapewnienie choremu miłej atmosfery podczas spożywania posiłku.

  • Jak jeszcze lepiej można odżywić organizm chorego na nowotwór?

Choroba nowotworowa wymusza większe zapotrzebowanie energetyczne i białkowe organizmu a klasyczna dieta nie zawsze jest w stanie je zaspokoić. Dodatkowo efekty uboczne chemio- i radioterapii są uciążliwe i odbierają apetyt (wymioty, nudności, suchość w ustach). Chory często nie ma najmniejszej ochoty żeby jeść. W takim wypadku można uzupełnić dietę specjalnymi preparatami odżywczymi Nutridrink Protein i Nutridrink Compact Protein. Są to produkty wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne, opracowane specjalnie z myślą o chorych onkologicznie. Dostarczają dużej porcji energii i białka w małej objętości - w 125 ml napoju znajduje się nawet 18g białka czyli tyle co w 6,5 jajkach kurzych . Zaleca się spożywać wysokobiałkowe preparaty Nutridrink pomiędzy posiłkami jako uzupełnienie diety. Można je także stosować jako dodatek do potraw, co doskonale podnosi ich wartość odżywczą i urozmaica jadłospis chorego.

O pomoc w optymalnym skomponowaniu diety można również poprosić specjalistę dietetyka, który dokładnie oceni zapotrzebowanie chorego na składniki odżywcze i zaproponuje odpowiednie żywienie.


Sprawdź polecane produkty   Powrót do czytelni
Lista ostatnio przeglądanych produktów jest pusta